Na sjevernom dijelu Jadrana, između velebitske i istarske obale smjestio se Kvarner. Regija Kvarner je prostor različitosti. U bilo koje doba godine ovaj prostor je odredište za posjetitelje željnih odmora u prirodi, mirnog odmora, opuštajućeg wellness odmora, za ljubitelje kulturne baštine, odredište za poslovne ljude koji ovdje održavaju kongrese ili pak za one željnih lude zabave i avanturiste. Ovdje se susreću različiti krajolici, more, otoci, priobalje i gorski pejzaž, cijeli jedan mali svijet. U skladu s tom raznolikosti je i smještaj u cijeloj regiji, od hotela, pansiona, marina do apartmana za iznajmljivanje na Kvarneru.

Položaj i povijest

Na relativno maloj udaljenosti dodiruju se različita područja i klime. U primorju i na otocima je mediteranska klima s vrućim ljetima i blagim zimama, dok je u gorju umjerena kontinentalna, a u višim predjelima i planinska klima. Ovaj predio je i prostor na kojem se susreću vjetrovi raznih smjerova. Od suhe i hladne bure, toplog i vlažnog juga do maestrala koji donosi vedro vrijeme. More je u Kvarnerskom zaljevu dosta duboko jer nema većih rijeka koje bi muljem zasipale dno. Kvaliteta mora u mnogim dijelovima zaljeva je bolja nego drugdje u Jadranu zbog slabije naseljenosti i jedva prisutne industrije.

Sam naziv Kvarner najvjerojatnije dolazi iz latinskog naziva mare quaternarium odnosno more na čvorištu četiri važnih plovidbenih pravaca, prema Veneciji, Zadru, Senju i Rijeci.

Kvarnerski zaljev je zbog svog privlačnog zemljopisnog položaja oduvijek bio zanimljiv ljudima. Pleme Liburni je već oko 1200. godine prije Krista naselilo obale ovog zaljeva i do danas su očuvani ostaci njihovih utvrda. Nakon njih na ove prostore, na duža ili kraća razdoblja, dolaze i izmjenjuju se Grci, Rimljani, Goti, Slaveni, Franci, Bizantinci, Mađari, Mlečani i Austrijanci. I svi oni su ostavili tragove svojih kultura od kojih mnoge i danas možemo vidjeti u kulturnim spomenicima u svim dijelovima ove regije u Hrvatskoj, u Opatiji, na Rabu, na Lošinju i na mnogim drugim otocima i u priobalnim mjestima. Ovaj prostor se može smatrati i ishodištem hrvatske kulture. Ovdje je nastala Baščanska ploča, najstariji pisani spomenik hrvatskog jezika iz 1100. godine te Vinodolski zakonik, najstariji tekst hrvatskog srednjovjekovnog prava iz 13. stoljeća.

Kvarner 1

Lokacije i plaže

Između toliko prekrasnih gradova i manjih mjesta, zanimljivih i vrijednih povijesno – kulturnih spomenika iz različitih razdoblja, očaravajućih pogleda na more ili gorske predjele, raznolikih manifestacija kroz cijelu godinu, opojnih okusa i mirisa lokalnih specijaliteta te kvalitetnog smještaja za iznajmljivanje na Kvarneru posjetiteljima je nemoguće ne pronaći nešto što će ih oduševiti i ostaviti bez daha. Opatija, Lošinj, Rijeka, Rab, Senj, Krk, Lovran, Cres, Brač, Crikvenica, Novi Vinodolski te mnoga, mnoga druga veća i manje mjesta otvorenih ruku dočekuju svakog posjetitelja. Gosti ovdje mogu uživati u dugim i lagodnim šetnjama uz more i slušati serenade na hotelskoj terasi, u kupanju i ronjenju u čarobnom Jadranu, u kušanju ribljih specijaliteta, istraživanju povijesti i učenju glagoljice ili pak skijanju ili sanjkanju s pogledom na Jadran.

A more na Kvarneru sa svojim plažama nikoga ne ostavlja ravnodušnim i zasigurno je jedna od najvećih vrijednosti ove regije u Hrvatskoj. Izbor plaža je zaista velik, velike ili male, uređene ili prirodne, popularne ili skrovite, kamene, pješčane ili šljunčane, mjesta pod suncem ima za sve, domaće i posjetitelje. Na Kvarneru se tako nalazi plaža Oprna na Krku, plaža sv. Ivan na Cresu, Rajska plaža na Rabu, plaža Škrbići u Opatiji, plaža Valdarke na Lošinju te mnoge druge. Posjetitelji trebaju samo odabrati žele li plažu s više ili manje hlada, s dubljim ili plićim morem, a predivan Jadran i okolna priroda će se pobrinuti za najljepši ambijent. Mnoge od plaža na Kvarneru su obilježene Plavim zastavama koje označavaju očuvani okoliš, čisto more i visoku kvalitetu usluge.

Kvarner 2

Smještaj na Kvarneru

Turizam je vrlo važna gospodarska grana u ovoj regiji u Hrvatskoj. Već sredinom 19. stoljeća počelo je razvijanje turizma na ovim prostorima, a svakom godinom je ponuda sve veća i kvalitetnija.

Kako bi se svi gosti, nakon dugog dana provedenog u otkrivanju i istraživanju svih čarolija Kvarnera, imali gdje odmoriti i pripremiti za nove avanture, na raspolaganju imaju široku lepezu svih vrsta smještaja. Zažele li se odsjedanja u luksuznim hotelima i resortima s odličnom wellness ponudom, mogu birati između većih i manjih, u gušće naseljenim ili manjim mjestima. Ljubitelji prirode i kampiranja neće imati problema u pronalasku idealnog prostora u nekom od mnogobrojnih kampova u ovoj regiji u Hrvatskoj. A izbora ne nedostaje niti u privatnom smještaju, apartmani za iznajmljivanje na Kvarneru su visoke kvalitete gdje ljubazni domaćini uvijek s osmijehom dočekuju svoje goste. Kao većinom morska regija, Kvarner se ponosi i s mnogo većih ili manjih marina koje su na raspolaganju svim moreplovcima.

Kvarner 3

Suveniri i uspomene

Jedina loša stvar odmora na Kvarneru je što ipak mora završiti. Na sreću, nema ograničenog broja posjeta i svi gosti su dobrodošli i opet, i opet, i opet. Opatija, Rijeka, Lovran, otoci Cres, Krk, Rab i ostala mjesta koja se nalaze na Kvarneru vjerno čekaju svoje goste. A vrijeme do sljedećeg posjeta neka bude začinjeno mirisima i okusima ovog prekrasnog kraja u Hrvatskoj. Posjetitelji sa sobom mogu ponijeti u stručcima i vrećicama raznoliko mediteransko začinsko bilje, med obogaćen aromatičnim travama, sireve, maslinovo ulje, likere i rakije, odlična vina poput Vrbničke žlahtine ili pak slastice poput Rapske torte i Opatijske kamelije. Zajedno s fotografijama i vlastitim uspomenama, sjećanje na posjet Kvarneru trajat će dugo, dugo.

Kvarner 4

Ako ste na Krku svakako se okupajte na plaži Potovišće.