Ako ste u potrazi za jednom od 100 najljepših plaža u Hrvatskoj, na pravom ste mjestu. U nastavku saznajte više informacija o plaži Potovošće na Krku.Ukoliko nikada niste bili na otoku Krku, ovo ljeto je idealno vrijeme da se uputite u istraživanje bogatstva i čari ovog hrvatskog otoka, a posebice jer je od lani put do Krka jeftiniji za iznos mostarine koja se više ne naplaćuje.

PLAŽE NA OTOKU KRKU

Dovoljno je samo da pogledate par fotografija plaža na Krku i oduševit će vas tirkizna boja bistrog i čistog akvatorija. Otok Krk obiluje plažama za svačji ukus; od pjeskovitih i šljunčanih pa sve do kamenih ili betonskih plaža. Mnoštvo plaža je gradskih ili hotelskih što znači da imaju u potpunosti uređenu infrastrukturu poput tuševa, kabina za presvlačenje, sanitarnih čvorova, kao i zabavno-rekreacijskih te ugostiteljskih sadržaja. Čak 15 plaža na otoku Krku ima Plavu zastavu koje dokazuju čistoće mora i obale, kao i postavljenih standarda kvalitete usluga.

Plaža Potovošće 1

Raznolikost plaža otoka Krka potkrijepljuje i činjenica da postoje plaže na kojima je dopušten boravak psima, a ni ljubitelji nudizma nisu zakinuti tako da osim “divljih”, postoje i službene FKK plaže. Ako su vam draže osamljenije plaže i takvih na Krku ima pregršt. Na mnoge plaže može se doći isključivo brodicom ili pak hodajući po pastirskim stazama ili stazama kroz borovu šumu. Što ljetovanju daje i posebnu draž jer se na taj način upoznaju i zabačeniji, ali možda i šarmantniji dijelovi otoka od onih isključivo turističkih. Neke od najpopularnijih plaža na otoku Krku su: plaža Meline, plaža Pećine – Šilo, plaža Oprna u Staroj Baškoj, plaža Punta debij u mjestu Punat, Porporela i Dražica u Krku, Jert u Pinezićima i plaža Rova u Malinskoj. Oni hrabriji mogu zaplivati na Krku već na proljeće kada su plaže najljepše – osamljene, a more je prozirno i čisto, a sezona kupanja traje sve do kasne jeseni zahvaljujući mediteranskoj klimi.

Plaža Potovošće 2

PLAŽA POTOVOŠĆE

Razlog zašto smo baš ovu plažu istaknuli je njezina ljepota, a i manja posjećenost od svih ostalih gradskih i javnih plaža otoka Krka. Ljepota ove šljunčane uvale priskrbila je plaži Potovošće ulazak u top 100 najljepših plaži Hrvatske. Potovošće je vala smještena cca. 3 kilometra južno od Vrbnika, na istočnoj obali otoka Krka. Ukoliko imate ili namjeravate unajmiti brodicu, plaža je dostupna s morske strane ili pak automobilom ili biciklom ukoliko ste odvažniji. Na plaži nema mnogo sadržaja – moguće je iznajmiti ležaljke i suncobrane te se osvježiti u ugostiteljskom objektu. Također, na plaži postoje koševi i sanitarni čvor.
Ova predivna šljunčana plaža s pjeskovitim dnom duga je 120metara, a široka 15metara te se na jednom dijelu nalaze već spomenute ležaljke i suncobrani, pa znajte da nije riječ o „beskrajno“ dugoj plaži, već da je poželjno na plažu stići u jutarnjim satima kako biste zauzeli mjesto. Ukoliko se na Potovošće uputite s djecom ona će uživati u bacanju kamenčića u vodu, a i postepeni ulaz u more idealan je za djecu, no nemojte zaboraviti ponijeti kantice, grabljice i ostale igračke jer na plaži Potovošće nema popratnog zabavnog sadržaja za djecu. Povrh plaže, u plizini parkirališta postoji i šumica u kojoj možete pronaći hlad, no savjetovali bismo vam da ukoliko ne namjeravate unajmiti suncobran, ponesete vlastiti jer je plaža neprestano izložena suncu. Kućni ljubimci i naturizam nisu dopušteni pa imajte to na umu bez obzira što je riječ o „osamljenijoj“ plaži.
Osim uživanja u svim nijansama plave boje plaže Potovošće, s nje se pruža i pogled na Vrbnik, obalu koja se spušta s obližnjih brda te u daljini Crikvenicu i Novi Vinodolski. Osim predivnog mirisa mora i borove šume na ovoj plaži bi do vas mogao doprijeti i miris smilja te kadulje. Odlučite li se okupati na plaži Potovošće, sigurni smo da ćete uživati u svim blagodatima prirode, poput boja, mirisa i zvukova.
Osim već spomenute plaže Potovošće, ukoliko se odlučite ljetovati u Vrbniku, svakako posjetite i plaže Kozica, Nuluk i Pod Kovač.

BORAVAK U VRBNIKU

Odlučili ste se provesti godišnji odmor na otoku Krku? Odlična odluka i što se tiče kulturno-povijesne baštine, prirodnih ljepota, eno-gastrološke ponude, kao i same prometne povezanosti Krka s ostatkom Hrvatske. Ukoliko se na otok Krk uputite automobilom preko Krčkog mosta platit ćete iznos autoceste no mostarina se više ne naplaćuje. Morskim putem do Krka možete stići trajektima u pristanište Valbiska mora, a iz zraka ćete avionom sletjeti u zračnu luku kod Omišlja. Na Krku je moguće iznajmiti automobile, skutere ili bicikle tako da ukoliko nemate vlastito prijevozno sredstvo nećete trebati brinuti.
No, vratimo se krčkom mjestu Vrbnik. Jedno od poznatijih turističkih mjesta ne samo na otoku Krku, već i u Hrvatskoj, smjestilo se na nadmorskoj visini od 50 metara, na hridi koja izranja iz mora. S obzirom na bogatu povijest, ponajprije glagoljaškoj baštini, Vrbnik se naziva i koljevkom pismenosti Hrvata. Ono što je specifično za Vrbnik su uske uličice koje kao da čine labirint, a jedna od njih proglašena je i najužom ulicom na svijetu. Ako volite razgledavati kulturno – povijesnu baštinu tada svakako posjetite Knjižnicu obitelji Vitezić, Etno zbirku Nede Trinajstić i Spomen tiskaru Blaža Baromića i Dragutina Parčića. U blizini crkve Pod zvonik istražive Muzej vizualnog identiteta, Desetinec i Crkvenu loža, te Etno kuću Vrbnik na Saližu. U 19. stoljeću je na području Vrbnika bilo 31 crkvi od kojih sada možete razgledati 12. Ono što vam treba biti jedno od centralnih mjesta na intineraru je uživanje u eno-gastrološkoj ponudi vrbničkog kraja. Restorani, OPG-i i konobe nudit će vam ono najbolje ovog kraja kao što je sir, pršut, marmelade, lokalna jela Presnec i šurlice z janjećin zvaceton – gulašon i neizostavnu vinsku sortu Vrbničku žlahtinu.

Plaža Potovošće 3

Sada kada znate da je plaža Potovošće jedna od najljepših u Hrvatskoj, što sve trebate vidjeti i okusiti u vrbničkom kraju, preostaje vam samo pronaći idealni smještaj i rezervirati svoj boravak putem platforme Privatni Smještaj.

Ako ste u prolazu svakako svratite i do obližnje Malinske.