ZDRAVSTVENI TURIZAM KVARNERA I DALMACIJE

ZDRAVSTVENI TURIZAM KVARNERA I DALMACIJE

More, morski zrak, mediteranska klima, šume,… odnosno, prirodne predispozicije te prometna povezanost smjestili su Hrvatsku, a pogotovo Kvarner i Dalmaciju na kartu zdravstvenog turizma.

Današnje vrijeme i način života na velika vrata otvara potencijal za brzi rast najstarije grane turizma, zdravstvenog turizma. Hrvatska ima preko sto pedeset godina tradiciju morskog zdravstvenog turizma.

Tradicija zdravstvenog turizma
Izvor: Pixabay/ckstockphoto

PRIRODNI ČINITELJI ZDRAVSTVENOG TURIZMA

Zdravstveni turizam prema prirodnim ljekovitim činiteljima možemo podijeliti u:

  • morski zdravstveni turizam – pod ovom podjelom se smatra odlazak u lječilišta koja su smještena na moru te su okružena morskom vodom, zrakom, šetnicama uz more i šumu, velikim brojem sunčanih sati,…
  • Toplički zdravstveni turizam – podrazumijeva odlazak u toplice te uživanje u relaksaciji, rehabilitaciji, termalnim vodama, ljekovitom blatu i nafti, zelenim šetnicama, čistoći zraka,…
  • Klimatski zdravstveni turizam je odlazak na liječenje u drugačiju klimatsku lokaciju te uživanje u prirodnim ljepotama morskog ili kopnenog dijela.

U gore navedenim prirodnim činiteljima zdravstvenog turizma možete uživati u zdravstvenim ustanovama pod stručnim nadzorom ili se možete sami zaputiti i smjestiti u privatni smještaj te uživati u prirodnim činiteljima koji nas svakodnevno manje-više okružuju, a da mi sami toga nismo svjesni, a sve u svrhu poboljšanja vlastitog zdravlja.

Zdravlje
Izvor: Pixabay/lloorraa

ZDRAVSTVENI TURIZAM KVARNERA

Kvarner od devetnaestog stoljeća gradi tradiciju zdravstvenog turizma jer ima sve preduvjete, specifičnu mikroklimu, prirodne ljepote, a davne tisuću osamsto devedeset i druge godine otok Lošinj je proglašen klimatskim lječilištem.

Kvarnera ima razvijenu i polagano građenu priču odnosno, ponudu zdravstvenog turizma koja se iz dana u dan prilagođava novim trendovima zdravstvenog turizma. Također, ne smijemo zaboraviti i stručno osoblje koje redovito prolaze specijalističke edukacije.

zdravstveni turizam
Izvor: Pixabay/tungnguyen0905

Lokacije zdravstvenog turizma na Kvarneru:

  • otok Lošinj – poznatiji pod nazivom „otok vitalnosti” kao što smo gore spomenuli bio je proglašen klimatskim lječilištem, u prilog tome ide lječilišna klima, bogata raznolikost ljekovite flore, esencijalnih ulja, kombinacija prirodnog morskog aerosola i čistog zraka. Također, otok je dobitnik UNWTO-a kao najbolje europske destinacije ovog turističkog koncepta jer čitav otok „odiše zdravljem”, od zdravstvenih ustanova, hotela, privatnog smještaja, a i samih stanovnika otoka Lošinja.
ljekovito bilje na otoku Lošinju
Izvor: Pixabay/Allmann
  • Otok Krk – poznat je po ljekovitom blatu u uvali Klimno. Ljekovito blato se koristi za liječenje kostobolje, reume, a sama koža postaje mekša i blistavija. Blato na otoku Krku je bogato jodom, sumporom te mikroorganizmima.
  • Otok Rab – jedan od najzelenijih hrvatskih otoka u ponudi osim prirodnih ljepota u ponudi ima wellness usluge te više od stotinu kilometara dugih biciklističkih i/ili pješačkih staza koje posjetitelje potiču na aktivni odmor, a sama klima blagotvorno djeluje na organizam.
Wellness ponuda Kvarnera
Izvor: Pixabay/rhythmuswege
  • Opatija – osim što ima najdužu turističku povijest, Opatija je tisuću osamsto osamdeset pete godine postala klimatsko lječilište. Danas je Opatija osim po raskošnim prirodnim ljepotama, arhitekturi, šetnici uz more dugačkoj dvadesetak kilometara poznata po bogatoj medicinskoj i wellness ponudi. Opatija ima ustanove za liječenje s pedeset godišnjim iskustvom u prevenciji, liječenju te rehabilitaciji kardioloških, reumatskih, dermatoloških bolesti. Isto tako, wellness ponuda Opatije ističe se iz mase jer po mnogima ima pogled na najljepšu pučinu.
  • Crikvenica – tu se nalazi specijalizirana bolnica za medicinsku rehabilitaciju dišnih organa i reumatizma. Specijalisti spajaju prirodne predispozicije, svoje znanje te tehnologiju te tako korisnicima pružaju najbolju moguću terapiju.

ZDRAVSTVENI TURIZAM DALMACIJE

Što se tiče zdravstvenog turizma Dalmacije više je orijentiran na estetsku medicinu i wellness ponudu, ali s druge strane, u Ninu se nalazi najveći hrvatski lokalitet ljekovitog blata koji pogodno djeluje na reumatske i kožne bolesti. Također, na otoku Pagu možete uživati u ljekovitom blatu, a u Biogradu na moru djeluje već osamdeset godina bolnica specijalizirana za ortopedske zahvate i rehabilitaciju.

Zdravstveni turizam Dalmacije
Izvor: Pixabay/Engin Akyurt

Zdravstveni turizam Kvarnera i Dalmacije nudi čisti zrak, more, vitamin D u neograničenim količinama,…, a važno je napomenuti da je u zadnje vrijeme, a pogotovo u vrijeme pandemije, zdravstveni turizam najbrže rastuća grana svjetskog turizma. Hrvatska ima odlične predispozicije da postane vodeća lokacija zdravstvenog turizma.

Šetnica uz more
Izvor: Pixabay/fjaka

Uživajte u drugačijoj vrsti odmora, podarite tijelu i diši potreban bijeg od ubrzanog načina života. Potražite smještaj na PrivatniSmjestaj.hr !