ZDRAVSTVENI TURIZAM KONTINENTALNE HRVATSKE

ZDRAVSTVENI TURIZAM KONTINENTALNE HRVATSKE

Zdravstveni turizam je jedan od najstarijih oblika turizma. Kontinentalna Hrvatska ima dugu tradiciju što potvrđuje podatak da su na području Varaždinskih toplica nalaze arheološka nalazišta koja upućuju na podatak da su na tim područjima stari Rimljani imali kupališno-zdravstveni kompleks!

ZDRAVSTVENI TURIZAM

Hrvatska ima prirodne predispozicije, tradiciju, stručno osoblje te dobru infrastrukturu za bavljenje zdravstvenim turizmom.

Zdravstveni turizam podrazumijeva: dijagnostički i terapijski postupak, zdravstvenu njegu, medicinsku rehabilitaciju odnosno, pružanje zdravstvenih usluga uz pružanje ugostiteljskih i/ili turističkih usluga.

Što sve uključuje zdravstveni turizam:

 • medicinski turizam – odnosi se na preventivne dijagnostičke i terapijske postupke, postupke zdravstvene njege te medicinske rehabilitacije.
 • Lječilišni turizam – provođenje preventivne medicinske zaštite, bolničke rehabilitacije uz pomoć prirodnih ljekovitih činitelj,…
 • Medicinski wellness – provođenje ciljanih programa za očuvanje i unaprjeđenje sveukupnog zdravlja i same kvalitete života. Također, medicinski wellness podrazumijeva primjenu medicinskih, dijagnostičkih i terapijskih postupka u sklopu wellnessa.
Zdravstveni turizam
Izvor: Pixabay/orzalaga

REGIJE ZDRAVSTVENOG TURIZMA KONTINENTALNE HRVATSKE

Zdravstveni turizam kontinentalne Hrvatske možemo podijeliti na tri regije:

 • Grad Zagreb,
 • Središnja Hrvatska te
 • Slavonija.

GRAD ZAGREB

U novije vrijeme sve zanimljivija lokacija turistima je glavni grad Hrvatske, Zagreb, koji ujedno nudi i zdravstvene usluge na visokom nivou. Domaći gosti, a i stranici u Zagreb dolaze na preventivne preglede, drugo mišljenje, operativne i estetske zahvate. Zagreb se je na karti zdravstvenog turizma pozicionirao dosta visoko zbog stručnog osoblja, konkurentnih cijena, prometne povezanosti te ostalih popratnih sadržaja koje metropola nudi.

Moramo napomenuti da Zagreb ima veliki broj što javnih što privatnih zdravstvenih ustanova. Posjetitelji u Zagrebu za bijeg od ubrzanog načina života izabiru wellness usluge te tako barem na kratko umiruju svoje tijelo i duh te „bježe” od stvarnosti.

Wellness u Zagrebu
Izvor: Pixabay/Mariolh

SREDIŠNJA HRVATSKA

Što se tiče zdravstvenog turizma središnje Hrvatske tu imamo najbogatiju ponudu, a tu su ujedno smještene i najstarije termalne toplice u Hrvatskoj. Varaždinske toplice u današnjem obliku izgrađene su davne tisuću osamsto dvadesete godine, a ta tom području nalaze se ostaci kupališno-lječilišnog kompleksa starih Rimljana, nalazišta se smatraju jednim od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj.

Neke od lokacija zdravstvenog turizma središnje Hrvatske:

 • Tuhelj,
 • Krapinske Toplice,
 • Donja Stubica,
 • Sveti Martin na Muri,
 • Varaždinske Toplice,
 • Daruvar,
 • Topusko,
 • Ivanić Grad

na gore navedenim lokacijama u središnjoj Hrvatskoj posjetitelji mogu ići na usluge zdravstvenog i medicinskog turizma te na wellness usluge. Zdravstveni turizam kontinentalne Hrvatske uz stručno i predano osoblje, termalne izvore u Ivanić Gradu nudi i usluge naftalanoterapije odnosno, kupke u kadama s ljekovitom naftom.

SLAVONIJA

Ova treća regija nalazi se na istoku Hrvatske te je bogata kvalitetnim izvorima termalne vode što potvrđuje činjenica da na Starom kontinentu, Bizovačke toplice imaju najtopliju jodnu hipertermalnu vodu slanjaču. Drugim riječima, „Slavonija ipak ima more” jer voda u Bizovačkim toplicama ima tri puta više soli nego more!

Hipertermalna voda u Bizovačkim toplicama djeluje smirujuće na grčeve i bol u mišićima odnosno, ima veliku mogućnost primjene u balneoterapiji, liječenju boli od reumatoidnog artritisa.

Ponuda zdravstvenog turizma u Slavoniji:

 • Bizovačke toplice.

Toplice nisu samo rezervirane za starije osobe i osobe koje dolaze na rehabilitaciju tijela, u novije vrijeme toplice su mjesto u koje dolaze posjetitelji kojima je dosta ubrzanog načina života i treba im odmor, psihički i fizički od svakodnevice. Zdravstveni turizam kontinentalne Hrvatske nudi upravo to što ljudima treba, poboljšanje zdravlja i odmor od stresa, a za to je najbolji prirodni lijek, termalne vode, ljekovita nafta, blato, wellness te uživanje u miru.

zdravstveni turizam
Izvor: Pixabay/ReneBoinski

Kontinentalna Hrvatska uz izvore termalne vode, naftalan nudi isto tako i zelenilo, guste šume, svjež zrak, sunce, stručno osoblje, lijep ambijent, sve ono što je potrebno za rehabilitaciju i/ili odmor iz snova.

Nemojte čekati starost da iskušate zdravstveni turizam, posjetite PrivatniSmjestaj.hr te uživajte u „bijegu” od svakodnevice.