VELEBIT – NAJBOGATIJA HRVATSKA PLANINA 1

VELEBIT – NAJBOGATIJA HRVATSKA PLANINA

Ljepote raznolikosti planine Velebit iskazane su činjenicom da je ovo jedino područje Hrvatske koje je istodobno i Park prirode te se na tom području nalaze čak dva Nacionalna parka – Sjeverni Velebit i Paklenica.

U ovom članku pokušat ćemo vam dočarati sve čari zbog kojih biste trebali posjetiti kako Park prirode Velebit, tako i Nacionalni park Sjeverni Velebit, a više o Nacionalnom parku Paklenica možete pročitati OVDJE.

Područje Velebita najveće je zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj te se proteže od obale do duboke unutrašnjosti, od Vratnika povrh Senja do okuke Zrmanje. Na površini od 2270 km2 nalazi se mnoštvo dolina, vrhova, kukova, krških grebena, ponikvi, vodenih staništa, točila, no i pregršt još neistraženih prirodnih vrijednosti.

SVE LJEPOTE VELEBITA

Sjeverni Velebit proglašen je Nacionalnim parkom 1999. godine što ga čini najmlađim na listi Nacionalnih parkova Hrvatske, dok je Parkom prirode proglašen još 1981. godine. Masiv Velebita uvršten je 1978. godine u mrežu svjetskih rezervata biosfere u sklopu UNESCO-ova programa Čovjek i biosfera.

Sve prirodne ljepote Velebita

PRIRODNE ZNAMENITOSTI

Područje Velebita podijeljeno je na četiri dijela:

 • sjeverni Velebit – od prijevoja Vratnik te završava na prijevoju Veliki Alan
 • srednji Velebit – završava kod prijevoja Oštarijska vrata
 • južni Velebit – završava na prijevoju Mali Alan
 • jugoistočni Velebit završava uz kanjon rijeke Zrmanje
Pogled na more s Velebita

Prostor Velebita karakteriziraju posebne geomorfološke, geološke i hidrološke osobine s obiljem krških oblika poput kamenica, kukova, stupova, ponikvi i škrapa, krških udolina, špilji, jama i kaverna, a čak 130 pretplaninskih vrhova više je od 1370 m. Na sjevernom Velebitu od visinskih vrhova ističe se vrh Mali Rajinac (1699m), na srednjem Velebitu nešto su niži vrhovi poput vrha Šatorina 1624 m, Ograđenik 1604 m, Ograđenica 1614m, a najviši vrhovi nalaze se na južnom dijelu Velebita kao što su Vaganski vrh (1757m), Sveto brdo (1751m) i Babin vrh (1723m).

Prirodne znamenitosti Velebita

Posebno zaštićeni dijelovi Velebita su paleontološki spomenik prirode Velnačka glavica, geomorfološki spomenik Cerovačke špilje, značajni krajobraz Zavrtnica, strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, botanički rezervat Zavižan – Balinovac – Velika kosa, spomenik parkovne arhitekture – Velebitski botanički vrt te botanički rezervat Visibaba.

FLORA I FAUNA

Područje Velebita karakterizira veliki broj staništa, a najveći dio Velebita prekriven je šumom, poput šuma bijelog i crnog graba, bukovih šuma, šuma jela, crnog bora itd. Velebit obiluje travnjacima koji tijekom proljeća i ljeta obiluju cvijećem, ali i brojnim oprašivačima poput leptira i pčela. Velebit je dom preko 2000 dosad zabilježenih biljnih vrsta, a posebice se ističu velebitska degenija, hrvatsko zvonce, hrvatska sibireja, runolist, proljetna sirištara, valdštajnova zvončika, prozorski zvončić itd.

VELEBIT – NAJBOGATIJA HRVATSKA PLANINA 2

Područje Velebita bogato je i gljivama koje su posebno važne jer vraćaju hranjive tvari u opticaj, a samo neke od vrsti koje rastu na području Velebita su sjajna pozelenka, žuta balegarka, jelova rujnica, obična dudovka, planinska rudoliska, bukova guba i druge vrste gljiva.

Velebit je dom brojnih životinjskih vrsta, a ne smiju se zanemariti i vrste kao što su puževi, stonoge, pijavice, kornjaši itd. koje nisu tako lako vidljive jer žive u brojnim jamama Velebita. Tijekom ljetnih mjeseci na Velebitu se mogu očiti mnogi gmazovi kako upijaju sunčeve zrake poput gušterica, ali i zmija kao što su pjegava crvenkapica, bjelice, sljepića, ali pripazite jer na Velebitu može naići i na poskoke!

Zmije su učestale na Velebitu tijekom ljetnih mjeseci

Nadamo se da se tijekom izleta na Velebit nećete susresti s zvijerima poput risa, medvjeda i vuka jer je i njima divlji Velebit dom.

KULTURNE ZNAMENITOSTI

Život na području Velebita datira iz najranijih doba, no povećanje broja naselja dogodilo se tijekom željeznog doba. U prvom stoljeću područje Velebita dolazi pod vlast Rimljana te se razvijaju mjesta poput Senja, Svetog Juraja, Stinice te Karlobaga. Najbolje očuvana ostavština iz doba Rimljana su ceste.

Ceste na Velebitu iz doba Rimljana

Kulturna baština Velebita:

 • Pisani kamen – nalazi se u Parku prirode Velebit, a na njemu se nalazi natpis na latinskom o dogovoru vezanom uz granice između teritorija dviju zajednica
 • Karolinska, Terzijanska, Majstorska i Jozefinska cesta
 • pastirski stanovi – kamene monolitne kuće
 • suhozidi
 • mirila – dio nekadašnjih pogrebnih običaja gdje se pokojnika smjelo položiti samo jedanput na tlo tijekom povorke, a položeni pokojnik bio je zabilježen s dvije kamene ploče…
Krasno polje na Velebitu

AKTIVNOSTI NA VELEBITU

Ljubitelji biciklizma mogu istražiti Velebit na svojem omiljenom prijevoznom sredstvu na dva kotača putem 6 biciklističkih staza u Nacionalnom parku te 12 u Parku prirode Velebit.

Na području Velebita postoji mnoštvo poučnih staza kao što su Terezijana, Premužićeva staza, Kudin most, Starigrad Senjski – Donja Klada, Trag čovika, Vremenske ćudi Zavižana, Put pastira, Staza zviri,  Majstorska cestu…

Pješačke staze Velebita

Velebit je najpoznatiji kao odredište planinara, a najpoznatija je Premužićeva staza koja se smatra začetkom turizma na Velebitu.

Premužićeva staza

Trofej mnogih planinara je i osvajanje vrhova Veliki Zavižan (1676 m/nm) Vučjak (1644 m/nv), a ljubiteljima kružnih tura posebno će interesantna biti ruta Zavižan – Mali Rajinac – Rossijeva koliba – Zavižan. Mnoge su planinarske staze stoga se držite markiranih i nemojte skretati s puta jer Velebit može biti veoma nemilosrdan, a vjerujemo da ne želite da po vas dolazi HGSS. Još neke od staza su: Zavižan – Pivčevac, Alan – Buljma, Alan – Alančić, Alan – Zečjak, Alan – Veliki Golić – Goljak, Alan – Veliki Lubenovac, Oltari – Babić Siča -Zavižan, Krasno – Jezera – Zavižan, Jablanac- Alan, Babić Siča – Šarin šarinac – Ciganište – Paljež – Modrić dolac – Plančica – Vukušić duliba – Vujinac – Struge – Oštrik – Alan, Gornja Klada – Zavižan itd.

Posjetite:

 • Cerovačke špilje koje se nalaze u južnom dijelu Parka prirode Velebit, a sastoje se od 3 špilje
 • uvalu Zavratnica koja je jedna od najljepših uvala hrvatske obale i zaštićena kao značajni krajobraz
 • najstariju visinsku meteorološku postaju u Hrvatskoj koja se nalazi na Zavižanu
 • Tulove grede – slikoviti stjenoviti greben
 • Carsko vrilo – fontana u klasicisičkom stilu
 • vidikovac Kubus
 • dolinu Štirovača
 • kršku udolinu Veliki Lubenovac koja se nalazi u NP Sjeverni Velebit
 • prezentacijski centar Parka prirode Velebit
 • Velebitski botanički vrt
Najljepša uvala u Hrvatskoj nalazi se baš na području Velebita

Na području Velebita moguć je smještaj i okrijepa u planinarskim domovima, no prethodno obavezno provjerite je li smještaj raspoloživ!

Želite li se rekreirati, ali i u potpunosti odmoriti dušu okruženi predivnim krškim krajolicima, zelenim šumama i pogledom na more, udišući čisti zrak, posjet Parku prirode Velebit i/ili Nacionalnom parku Sjeverni Velebit svakako neka se nađe na vašim listama planiranih putovanja! Ne zaboravite da su na Velebitu ponekad nemilosrdni uvjeti, pa ukoliko niste iskusni planinari, svakako se na Velebit uputite u sklopu organiziranih izletničkih tura, a odlučite li prenoćiti u smještaju nekog od planinarskih domova Velebita, ne propustite prije spavanja pogledati sazviježđe! Osim ljepota netaknute prirode, bit će to pogled koji će vam se urezati duboko u pamćenja i vjerujemo da ćete željeti što prije vratiti se na Velebit.