TOP 10 ŠLJUNČANIH PLAŽA NA JADRANU 1

TOP 10 ŠLJUNČANIH PLAŽA NA JADRANU

Svake godine na ljetovanju vode se slične rasprave o tome je li bolja šljunčana plaža ili pješčana i na koju od njih bi se trebalo danas otići.

Prekrasnih plaža ima svih vrsta i svatko može pronaći prikladnu plažu za sebe, a u nastavku donosimo odabranih top 10 šljunčanih plaža na Jadranu, koje ako su vam u blizini ovog ljeta, svakako treba posjetiti!

BERITNICA

Ova prekrasna plaža svijetlog šljunka i očaravajućeg pogleda na more nalazi se na otoku Pagu. Nalazi se u uvali otoka Paga u blizini mjesta Metajna, 14 kilometara udaljena od Novalje. Beritnica baš poput pravog dragulja skrivena je 30 minuta hoda preko brda i kamena, pa se savjetuje spremiti japanke u ruksak i obuti tenise, ali svi posjetitelji naglašavaju da tako dug put do plaže vrijedi svake sekunde hoda jer ga zaboravite čim ugledate krasni šljunak, veliko kamenje u vodi koje podsjeća na egzotične destinacije i pogled prema drugom dijelu otoka Paga u daljini. Ako pak ne želite hodati, a ne želite propustiti ovu predivnu plažu, možete doći i taxi-brodom s plaže Ručica. Budući da u blizini nema prirodnog hlada, savjetuje se nošenje suncobrana kako bi u potpunosti mogli uživati u čaroliji ove plaže.

JEZERO

Plaža Jezero nalazi se u mjestu Duba Pelješka na poluotoku Pelješcu. Iza plaže prostire se pogled na zelenilo, a iza bistrog Jadranskog mora vidi se otok Hvar. Put do ove plaže nešto je zahtjevniji, šeta se uskom stjenovitom i trnovitom stazom, pa se preporučuje udobna i sigurna obuća. S puta se vidi prekrasan pogled na plažu koji oduzima dah, pa je put svakako lakši. Posebnost ove plaže je što se u njezinoj pozadini nalazi malo jezero, po kojem je i dobila ime. Stoga, ova plaža je posebna i neizostavno mjesto za kupanje ako ljetujete na Pelješcu.

PORTO SOLE

Porto Sole nalazi se u mjestu Vrsar u Istri. Izvrsna je plaža za one koji vole puno prirodnog hlada koji ej na ovoj plaži zbog sjena visokih borova. Plaža je kilometarska, more je čisto i obala je uređena. Osim šljunčanog ima stjenovite, betonske, kamenite i popločene dijelove. Prikladna je za djecu, a psi su također dopušteni. Ako želite malo više udobnosti, možete iznajmiti ležaljke i suncobran, a postoje i tuševi sa slatkom vodom.

TOP 10 ŠLJUNČANIH PLAŽA NA JADRANU 4
Izvor: https://infovrsar.com/dozivi/plaze-i-bazeni/plaza-porto-sole/#pla%C5%BEa%20porto%20sole%20galerija-1

BELLEVUE

Popularna dubrovačka šljunčana plaža Bellevue smještena je u uvali. Na plaži ujutro nema hlada, a popodne je sva u hladu, stoga je popodne izvrstan izbor za one koji vole provoditi vrijeme u hladu, a ne na direktnom suncu. Do plaže se dolazi stepenicama kojih ima dosta, ali upravo zbog toga se samo najuporniji uspiju spustiti do plaže što pruža privatnost. Pogled na uvalu je očaravajuć, a more je plavo i čisto. Na ovoj plaži pronaći ćete mir i uljepšat će vaše ljetovanje u Dubrovniku.

TOP 10 ŠLJUNČANIH PLAŽA NA JADRANU 5
Izvor: Shutterstock/ TravelKiwis

SV. IVAN

Plaža Sv. Ivan, često nazivana i plaža Lubenice, nalazi se na otoku Cresu 45 minuta hoda od mjesta Lubenice. Šetnja se možda čini duga, ali uživat ćete u prekrasnom pogledu na mjesto Lubenice, more i krški krajolik. Stoga, ne čudi ako vam za put do plaže treba i duže hoda zbog stalnih zaustavljanja za fotografiranje čarobnih pogleda. Zbog zahtjevnog terena na putu, potrebna je sigurna obuća. Upravo zbog načina dolaska na plažu, poželjno je ići na nju u predsezoni ili postsezoni, a ako idete u sezoni, osigurajte da ovu šetnju obavite u jutarnjim satima kada nije previše vruće, dan provedete na plaži, pa se u sumrak vratite stazom nazad. Plaža se nalazi u maloj uvali, a u sredini pogleda s plaže vidi se otvoreno more koji samo potvrđuje da je ova plaža vrijedna napornog puta!

TOP 10 ŠLJUNČANIH PLAŽA NA JADRANU 6
Izvor: Croatia.hr/ Zoran Jelača/ https://croatia.hr/hr-hr/otoci/cres

NUGAL

Prekrasna plaža s toplom čistom vodom u blizini Makarske je Nugal. Savjetuje se da se do plaže obuju tenisice jer put do nje je oko 2 kilometra u trajanju od 20-ak minuta. Put do plaže prate zvukovi cvrčaka i ptica, a pogled na stijenu, more i plažu ostavljaju bez daha. Plaža je uredna, ali bez ugostiteljskih objekata i zaklona u hladu, pa su hrana, piće i suncobran nezaboravni dodatci na plaži. Zbog okruženosti stijenama i nešto teže dostupnosti plaže, ona je omiljena među nudistima.

TOP 10 ŠLJUNČANIH PLAŽA NA JADRANU 7
Izvor: Shutterstock/ Kite_rin

DRAGOVODA

Na južnodalmatinskom otoku Lastovo nalazi se u uvali Dragovoda istoimena plaža duga oko 300 metara. Pristup ovoj šljunčanoj plaži je jednostavan, pa je pogodna za obitelji s djecom i starije osobe. Do plaže se može doći pješice, biciklom ili brodom. Na plaži postoji prirodni hlad iz kojeg se može uživati u pogledu na plavetnilo i zelenilo koje okružuje ovu plažu.

RIVICA

Rivica je prostrana šljunčana plaža u Novom Vinodolskom pogodna za sve uzraste zbog lakog pristupa u more. Prilaz u more je kombinacija kamena i šljunka, a dno mora je pješčano. Na samoj plaži nema prirodnog hlada, ali iza plaže prostire se zelenilo u koje se može pobjeći od jaka sunca, a postoji i uređena staza za šetnju prirodom. S plaže pruža se predivan pogled na San Marino, otočić koji je simbol grada.

STINIVA

Stiniva je šljunčana plaža na Visu smještena u uvali i poznata je zbog svoje ljepote i posebnosti. Zbog lokacije u uvali more je toplo, ali i bistro i čisto, a pogled s plaže je poseban jer gleda na uski prolaz među stijenama. Put do ove plaže nije jednostavan jer staza strma, ali i dalje posjetitelji rado dolaze na ovu plažu jer posebna prirodna ljepota.

TOP 10 ŠLJUNČANIH PLAŽA NA JADRANU 10
Izvor: Unsplash/ Pero Vojkovic

AMBRELA

Jedna od najpoznatijih pulskih plaža je Ambrela kojoj je pristup iznimno lak i nalazi se samo 2 minute hoda od parkinga. Osim automobilom, od centra grada može se doći i gradskim autobusom, a šetnja od stanice do plaže traje svega nekoliko minuta. Plaža je od bijelog šljunka okružena zelenilom, a ulaz u more je jednostavan, stoga na plaži ima kupača svih uzrasta. Na plaži se mogu iznajmiti ležaljke ili postaviti vlastiti ručnik, a iznad plaže je bar i restoran u kojem se kupači mogu okrijepiti.

TOP 10 ŠLJUNČANIH PLAŽA NA JADRANU 11
Izvor: Shutterstock/ Enrico 14

Ovo su samo neke od prekrasnih šljunčanih plaža na hrvatskoj obali. Gdje god da ljetujete ove godine, sigurno ćete pronaći svoju najdražu plažu, a ako još niste rezervirali smještaj za ovogodišnje ljetovanje, pronađite apartmane, studio apartmane, sobe i kuće za odmor na našem portalu.

Ako iznajmljujete smještaj u Hrvatskoj, možete ga besplatno oglasiti na specijaliziranom portalu za oglašavanje jedinica obiteljskog smještaja – PrivatniSmjestaj.hr.