SMJEŠTAJ U POREČU: PRONAĐITE SAVRŠEN APARTMAN ZA UŽIVANJE 1

SMJEŠTAJ U POREČU: PRONAĐITE SAVRŠEN APARTMAN ZA UŽIVANJE

Poreč je još jedan dragulj predivne Istre koji privlači brojne posjetitelje zbog svoje povijesti, predivnih plaža, romantičnih ulica i bogate gastronomske ponude. Ovaj gradić smješten na zapadnoj istarskoj obali spaja davnu povijest i suvremeni život, stoga je omiljeno ljetno, ali i općenito turističko odredište tijekom cijele godine. Osim mjesta koja morate posjetiti jer su znamenite atrakcije, Poreč nudi i iskustva koja ćete zauvijek pamtiti.

OD VREMENA RIMLJANA

Ljepote i lokacija Poreča prepoznati su još od rimskog vremena, stoga se u Poreču nalaze brojni ostaci daleke povijesti. Sigurno je prva asocijacija na Poreč znamenitost Eufrazijeva bazilika iz 6. stoljeća koja se nalazi u starom dijelu grada. Ona je spomenik ranobizantske umjetnosti i nastala je u vrijeme biskupa Eufrazija, a jedina je crkva iz tog razdoblja koja je očuvala svoju prvotnu strukturu. Bogata unutrašnjost bazilike otvorena je svakog dana za posjetitelje, a ako se posjetitelji odluče popeti na zvonik bazilike mogu vidjeti čarobni pogled na grad, ali i okolicu. U bazilici mogu se vidjeti lijepi bizantski mozaici koji su toliko značajni za kulturu da se smatraju jednima od najznačajnijih primjera mozaika u Europi. Bazilika je također pod zaštitom UNESCO-a od 1997. Stari dio grada Poreča osim bazilike, sačinjavaju poznate starorimske slikovite ulice Decumanus i Cardo Maximus koje su vrijedne po tomu što im je očuvan izborni oblik. Glavna ulica je Decumanus, a na njezinom kraju nalazi se Trg Marafor na kojem se nekad nalazio rimski glavni trg Forum s hramovima rimskih bogova, ali i interesantna romanička kuća. Ako se odlučite na šetnju starim gradom, pronaći ćete mnoštvo restorana, kafića, bistroa, suvenirnica i malih trgovina u kojima će vam sve biti na dohvat ruke, a upravo to je jedan od razloga zašto se često za Poreč kaže da je simbioza modernog i povijesti.

SMJEŠTAJ U POREČU: PRONAĐITE SAVRŠEN APARTMAN ZA UŽIVANJE 2
Izvor: Unsplash/ Jan Kopřiva

OSIM NAJPOZNATIJIH, POSTOJI JOŠ ZNAMENITOSTI

Sjeverna kula nalazi se uz zaljev Peškera na sjeveroistoku starog grada, sazidana je u 15. stoljeću, a obod joj je djelomično očuvan. Oko današnjeg poluotoka bile su izgrađene zidine koje su od kopna bile odijeljene jarkom, a povezivale su tri porečke kule. Šetnjom ulicom Sv. Maura naići ćete na Kuću Dva Sveca koja je izgrađena tijekom 14. stoljeća u romaničkom stilu, a naziv duguje dvjema reljefnim figurama svetaca koji se nalaze uz prozore na katu. Istarska sabornica ime je dobila po tomu što je u njoj prošlog stoljeća zasjedao Sabor, a danas se u njoj održavaju sjednice županijske skupštine. Istarsku sabornicu možete vidjeti između parka Jurja Dobrile i Laginjine obale, a njezina unutrašnjost umjetnost je baroka. U neposrednoj blizini Trga Marafor nalaze se fragmenti Velikog Neptunovog hrama iz doba antike koji je posvećen bogu mora – Neptunu, a datira iz 1. stoljeća. Zidine oko grada uspješno su branile Porečane sve do 18. stoljeća, te srednjovjekovne zidine su podignute u razdoblju od 12. do 16. stoljeća slijedeći linije antičkih utvrda. U šetnji ulicom Decumanus naići ćete na gotičku palaču izgrađenu 1473. koja se naziva Gotička kuća, a nije jedina raskošna građevina iz vremena gotike jer su u to vrijeme u Poreču živjeli imućni ljudi koji su voljeli uložiti puno novca u raskoš svojih domova.

SMJEŠTAJ U POREČU: PRONAĐITE SAVRŠEN APARTMAN ZA UŽIVANJE 3
Izvor: Unsplash/ Andries Meijer

PLAŽE

Iako se čini da se o povijesti Poreča može dugo govoriti, s plažama je slična situacija. Plaža Zelena laguna, plaža Lotosi, Bellevue, Brulo, Gradsko Kupalište, Oliva na otoku sv. Nikole, Borik, Donji Špadići, Ulika, Galeb, Crnika, Valeta, Laguna Galijot, plaže hotela su vam sve na izbor kada putujete u Poreč, bilo da se kupate i sunčate na njima u vrelim ljetnim danima, ali i da šećete njima kada jesen zakuca na vrata. Još jedna plaža koja je najbliža samom središtu i starom gradu je Parentino. Na njoj je krupni šljunak, a na dijelu plaže se iznajmljuju ležaljke sa suncobranima, ali postoji i dio na koji možete samo spustiti ručnik. Osim toga, plaža je uređena s tuševima, kabinama za presvlačenje i ima nekoliko ugostiteljskih objekata u blizini, a možda najvažniji „sadržaj“ plaže je pogled na stari grad Poreč. Plaža Plava laguna udaljena je 40-ak minuta hoda uz more od starog grada, a automobilom je potrebno samo 8 minuta. Ako nemate dostupan automobil, ova šetnja nije zahtjevna jer je većinom po uređenoj šetnici koja se proteže u hladovini zimzelenog drveća čiji miris s mirisom mora će vas pratiti do plaže. Kada stignete na Plavu lagunu, uživat ćete u kombinaciji kamenja i stijena na kojima se možete udobno sunčati, ali također plaža je uređena i ima potrebne sadržaje kao što su tuš i kabine za presvlačenje.

SMJEŠTAJ U POREČU: PRONAĐITE SAVRŠEN APARTMAN ZA UŽIVANJE 4
Izvor: Unsplash/ Nazar Hrabovyi

Poreč je spoj bogate povijesti, suvremenosti, divnih brojnih plaža i lijepe prirode, stoga privlači brojne posjetitelje iz cijelog svijeta, a time je povećana potreba za privatnim smještajima. Ako se želite smjestiti u žiži povijesti i kulturnih događanja, smještaje potražite u starom dijelu grada, a ako želite nešto mirniji odmor usmjeren na prirodu smještaje potražite u manjim mjestima pored Poreča. Ako posjedujete jedinicu privatnog smještaja u Poreču – apartman, studio apartman, kuću za odmor ili sobu, oglasite ih jednostavno i besplatno na našem portalu.