Autor Nenad Buzjak, Skrivene špilje i jame Hrvatske

Skrivene špilje i jame Hrvatske

Ima nešto mistično i intrigantno u činjenici da se ispod tla po kojem hodamo odvijaju geološki procesi koji stvaraju prava remek-djela unutar podzemlja Hrvatske.

Svijet je to u kojem kapi vode svojom igrom kreiraju stalaktite i stalagmite, dom neobičnim vrstama poput čovječje ribice i  istraživačke destinacije svih onih kojima je ljepota harmonije koja nastaje unutar kore Zemlje – neodoljiva. Zavirite s nama u špilje i jame Hrvatske.

Ne kaže se uzalud da je Hrvatska mala zemlja velikih ljepota jer osim pregršt prirodnih ljepota koje su vidljive hodajući diljem Hrvatske, što se očituje i u velikom broju nacionalnih i parkova prirode, u podzemlju Hrvatske skrivaju se prolazi, tuneli, sobe i dvorane koji nam daju uvid u sve ono što je nastajalo kroz vremenske periode koje nam je uopće teško i zamisliti.

Skrivene špilje i jame Hrvatske 1
Izvor: Unsplash/ Matej Pribanic

ŠPILJA ILI JAMA?

Osim ako niste zaljubljenici u speleologiju, vjerojatno kao i mi znate da posjećujete špilju ili jamu zbog samog naziva. No, postoje razlike između špilja i jama. Špilje su speleološke pojave koje najčešće imaju neravno dno, a definicije kažu da im je nagib kanala manji od 45°. Riječ je o horizontalnim kanalima. Nasuprot tome, postoje i šupljine u podzemlju koje imaju vertikalne kanale te se one nazivaju jamama.

ŠPILJA ILI JAMA? Jed Owen
Izvor: Unsplash/ Jed Owen

STALAKTITI ILI STALAGMITI?

Nadamo se da smo objasnili razliku između dvije najpoznatije podzemne šupljine te prije no što pređemo na ove skrivene ljepotice, želimo vas upoznati i sa jedinstvenim dekorom podzemlja – stalaktitima i stalagmitima. Stalaktiti i stalagmiti su raskošne sige unutar podzemlja Zemlje, svojevrsni stupovi, kipovi, ukrasi unutar špilja i pećina, no geološki gledano – riječ je o špiljskim talozima. Osnovna razlika između stalaktita i stalagmita je smjer „rasta“. Pritom su stalaktiti oni ukrasi koji „vise“ i u biti su talog kalcijevog karbonata iz otopine minerala, dok su stalagmiti ukrasi debljeg, oblijeg ruba koji „izrastaju“ iz tla. Ako ste ikada posjetili kakvu špilju ili pećinu Hrvatske, mogli ste zamijetiti da su se gdjegdje stalaktiti i stalagmiti spojili. Taj stup naziva se stalagnat.

Giordano Rossoni STALAKTITI ILI STALAGMITI
Izvor: Unsplash/ Giordano Rossoni

SKRIVENO U PODZEMLJU HRVATSKE

Sama nesigurnost i složenost procesa istraživanja podzemlja dovodi to toga da su na području Hrvatske na tisuće do sad ne istraženih jama i špilja, čiji se sveukupni broj ne zna. I one do sada otkrivene podzemne šupljine imaju perspektive za daljnja speološka istraživanja. No, kako je riječ o aktivnostima koje traju godinama, trebat će na stotine godina kako bi speleolozi otkrili sva neistražena područja ispod tla Zemlje. Mnoga dosadašnja speleološka otkrića bila su od iznimne važnosti za stvaranje slike o povijesti života na Zemlji. Tako su u mnogim špiljama i njihovim naslagama otkriveni ostaci praživotinja kao što su špiljski medvjed, lav, leopard, ali i ostaci slikarija kao i oruđa te oružja naših predaka.

ŠPILJE I JAME HRVATSKE

Krški teren Hrvatske poznat je kao područje dubokih jama pri čemu su tri čak dublje od 1000 m. Riječ je o Slovačkoj jami, Jamskom sustavu Velebita te Lukinoj jami – Trojami. Najdublja špilja Hrvatske je Kita Gaćešina – Draženova puhaljka koja je dulja od 27 kilometara.

Od Istre, Kvarnera, Gorskog Kotara i Like, Dalmacije, ali i samog podmorja vapnenačko je tlo izuzetno podložno utjecaju vode pa ne čudi činjenica da se baš na tim područjima Hrvatske nalazi najveći broj špilja i Jama.

Vjerujemo da je većina čula, ako ne i posjetila Lokvarku, Cerovačke, Baraćeve špilje, pogledala ili se provozala zip-lineom iznad Pazinske jame ili razgledala samo srce Nacionalnog parka Paklenica – špilju Manita peć. Zato ćemo se mi posvetiti nešto manje poznatim špiljama i jamama Hrvatske.

Skrivene špilje i jame Hrvatske 2
Cerovačke špilje, Izvor: https://croatia.hr/hr-hr/outdoor-i-aktivni-odmor/speleologija/cerovacke-spilje

JAMA BAREDINE

Na privatnom zemljištu, u mjestašcu Nova Vas nedaleko Poreča, za posjetitelje je 1995. godine otvorena jama duboka 132 metra – Baredine. Ukoliko se odlučite posjetiti ovu jamu, moći ćete uživati u ljepotama proizašlim djelovanjem vode u procesu okršavanja koji datira čak 3 milijuna godina. Također, u ovoj ćete jami imati priliku vidjeti endemsku vrstu – čovječju ribicu.

Skrivene špilje i jame Hrvatske 3
Izvor: Shutterstock/ Footageclips

PEĆINSKI PARK GRABOVAČA

Nalazi se nedaleko Perušića, mjesta u Lici. Na ovom je području zasad istraženo 40 speoleoloških objekata, a 5 ih je zaštićeno u kategoriji geomorfoloških spomenika prirode gdje se posebno ističe špilja Samograd. Duljina špilje je 345m, a razgledavanje je moguće isključivo uz pratnju vodiča. Ukoliko posjetite Grabovaču, osim speleoloških avantura, moći ćete uživati i u poučnim stazama, paintballu ili drugim zabavno-rekreativnim aktivnostima, ali i zaviriti u hobitsku kuću.

Grabovača
Izvor: https://pp-grabovaca.hr/speleoloski-objekti/

OZIĐANA PEĆINA

Diljem svijeta poznate su ljepote rijeke, slapova, ali i drugih znamenitosti u sklopu Nacionalnog parka Krka, no jeste li znali da se na ovom području nalazi i izuzetno važan prapovijesni lokalitet? Riječ je o Oziđanoj špilji u kojoj su pronađeni mnogobrojni dokazi da je čovjek boravio u ovoj špilji najmanje preteklih 7 tisućljeća. Od fragmenata keramičkih posuda pa sve do ljudskih kostura.

Određene špilje i jame Hrvatske su zatvorene za posjetitelje tijekom zimskih mjeseci zbog tehničkih razloga, no budite sigurni da će vam posjet istima tijekom vrućih ljetnih dana donijeti ne samo zavirivanje u mistiku podzemnih fenomena, nego i dobrodošlo rashlađenje od ljetnih vrućina.

Ukoliko namjeravate krenuti istražiti špilje i jame Hrvatske, svakako to činite uz stručno vodstvo, a na vašim se listama mogu naći i: špilja Vranjača, Veternica, Vrelo, Modrič, Mramornica, Biserujka, Grgasova, Grapčeva, Bukovac, Feštinsko kraljevstvo i mnoge druge.

Skrivene špilje i jame Hrvatske 4
Izvor: https://croatia.hr/hr-hr/outdoor-i-aktivni-odmor/speleologija/festinsko-kraljevstvo

Bilo da se u istraživanje skrivenih ljepota špilja i jama Hrvatske uputite u sklopu „vikend odmora“ ili namjeravate posvetiti konkretan dio godišnjeg odmora (vođenim) speleološkim avanturama, svoj smještaj pronađite na platformi PrivatniSmještaj.hr.