Top 5 špilja Hrvatske

TOP 5 ŠPILJA HRVATSKE

Svijet podzemlja uvijek je nekako mističan, pomalo zastrašujući, ali i očaravajući. Naš planet uvijek i nanovo dokazuje kako se čarobne ljepote kriju na i ispod njegove površine.

Bilo da ste ljubitelji speleologije, želite potražiti hlad tijekom vrućih ljetnih dana ili jednostavno želite „zagrebati” ispod površine zemlje, u nastavu Vam donosimo top 5 špilja i jama na području Hrvatske.

ŠPILJA LOKVARKA

U blizini autoceste Zagreb – Rijeka, na samo jedan kilometar udaljenosti od mjesta Lokve, smjestio se geomorfološki spomenik – Špilja Lokvarka. Do sad je istraženo 1179 metara podzemnih kanala, a dosadašnja istražena dubina špilje Lokvarke je 275 metara, a posjetiteljima je dopuštena posjeta do cca. 75M dubine špilje. Nadmorska visina ulaza u špilju je 778 metara, a zbog visinske razlike posjetitelji mogu očekivati temperaturu od oko 8º C. Riječ je o najdubljoj turistički uređenoj špilji u Hrvatskoj koja je slučajno otkrivena 1911. godine kada je trgovaca Jakov Blof iskapao na tom području vapnenac. Špilja se sastoji od 6 razina, a turistima je omogućeno razgledavanje prve četiri. U špilji je otkrivena jedinstvena životinjska vrsta čije je stanište zabilježeno do sada samo u špilji Lokvarki, a na petoj razini nalazi se stalni vodeni tok rječice Lokvarke. Razgledavanje špilje Lokvarke moguće je uz pratnju, a ljepotama špilje možete se diviti tijekom svih godišnjih doba, no posebnost posjete tijekom zime je to što na ulaznom dijelu nastaju ledeni stalagmiti.

Špilja Lokvarka
Izvor: https://htz1.croatia.hr/hr-HR/dozivljaji/aktivni-odmor/speleologija/spilja-lokvarka

JAMA BAREDINE

U neposrednoj blizini Poreča, kod mjesta Nova Vas, nalazi se jama Baredine koja predstavlja prvi speleološki lokalitet Istre koja je za posjetitelje otvorena 1995. godine. Prema zapisima, gornji dio jame bio je istraživan već 1926., a sustavno istraživanje jame počinje 1973. godine kada su otkrivena i podzemna jezera. Jama Baredine sastoji se od 5 dvorana koje se protežu na 300m dužine staze, a sama dubina jame je 132 metra. Osim predivnih dvorana, sige su stvorile i različite oblike među kojih određeni podsjećaju na Bogorodicu, drugom je nadjenut naziv Milke pastirice, treći podsjeća na kosi toranj u Pisi, a snješko lučonoša je zaštitni znak špilje. No, osim snješka lučonoše, zaštitni znak jame Baredine je i endemska vrsta podzemlja – čovječja ribica koja može doživjeti i 100 godina.

Jama Baredine kod Poreča
Izvor: https://baredine.com/jama-baredine/covjecja-ribica/

BARAĆEVE ŠPILJE

Na području mjesta Rakovica nalazi se više od 150 špilja bogatih sigama, vodom, ali i arheološkim ostacima, no mnoge su nepristupačne. Ona koja je dostupna posjetiteljima od 2004. godine je Gornja Baraćeva špilja, a cijelo područje je zbog povijesnih nalaza te prirodnih ljepota proglašeno Značajnim krajobrazom. Gornja Baraćeva špilja površine je od 5km2, duljine od 495m, a temperatura u špilji je neprestano oko 9ºC. Riječ je o špilji koja se sastoji od više cjelina, a na određenim dijelovima poprilično je prostrana – široka 10m te visoka 8m. Posebnost Gornje Baraćeve špilje, osim arheoloških nalaza, ostataka kostiju i stalih žitelja – šišmiša, svakako su nesvakidašnji stalaktiti i stalagmiti od kojih se posebice ističe tvorevina nazvana Žrtvenik.

Baraćeve špilje
Izvor: https://baraceve-spilje.hr/izletu-baraceve-spilje/

MODRA ŠPILJA

Na istočnoj strani otoka Biševo, u uvalu Balun, smjestila se jedna od špilja koja predstavlja sliku hrvatske obale u svijetu. Modra špilja posebna je zbog modre boje mora koju mu daje svjetlo koje prolazi kroz prirodni otvor i reflektira se od bijelo dno. Drugi otvor kroz koji može proći čamčić probijen je 1884. godine. Ova špilja je u svom najdubljem dijelu duboka 16m, visoka 15m, duga 24m, a na najširem dijelu široka je 24m. Do Modre špilje je najjednostavnije doći organiziranim turama sa službenim brodicama koje kreću iz brojnih dalmatinskih gradova kao što su Split i Komiža.

Modra špilja na otoku Biševo
Izvor: https://croatia.hr/hr-hr/nautika/modra-spilja-carstvo-morske-medvjedice

ŠPILJA HUŠNJAKOVO

Spomenemo li Krapinu, pretke, kosti, neandertalce, vjerujemo da će vam biti jasnije. Riječ je o (današnjoj) polušpilji u kojoj je davne 1899. pronađen Krapinski pračovjek – Homo sapiens neanderthalensis. U špilji visokoj 8 metara, između pješčanih naslaga pronađeno je oko 900 stotina fosilnih kostiju neandertalskog pračovjeka, ali i fosilni ostaci toplodobnog nosoroga, pragoveda, špiljskog medvjeda, lova, golemog jelena te sivog vuka, ali i kameno te koštano oruđe te ognjište. Od 1948. godine ovo je područje zaštićeno kao paleontološki spomenik prirode.

Nalazište Hušnjakovo
Izvor: https://mkn.mhz.hr/files/images/nalaziste3.jpg

Poželite li nakon razgledavanja špilja prenoćiti u nekom od obližnjih gradova, sagledajte ponudu apartmana, soba i kuća za odmor na Privatnom Smještaju.