SELCE: SKRIVENI DRAGULJ HRVATSKE OBALE KOJI MORATE POSJETITI 1

SELCE: SKRIVENI DRAGULJ HRVATSKE OBALE KOJI MORATE POSJETITI

Selce je turističko naselje koje se nalazi južno od Crikvenice na Kvarneru.

Smješteno je na jednom od najslikovitijih i najraznolikijih dijelova Jadrana, a turizam u mjestu ima tradiciju stoljetnu tradiciju. S više od 2 i pol tisuće sunčanih sati godišnje i prosječnom temperaturom od 25 Celzijevih stupnjeva, čistim zrakom i bistrim morem privlači sve više turista, a mi smo istražili iz kojih to razloga treba posjetiti Selce – skriveni dragulj hrvatske obale.

POVIJESNE ZNAMENITOSTI

Povijesne znamenitosti Selca ističu se po tomu što ih sve možete posjetiti i razgledati potpuno besplatno, stoga vam ostane više novca za sladoled na plaži i večeru u omiljenom restoranu u mjestu. Centar mjesta je crkva Svete Katarine koja se nalazi poviše obale i prikazuje način graditeljstva iz 19. stoljeća. Uz crkvu nalazi se zeleni park iz kojeg se pruža pogled na more. Ispod crkve nalazi se perilo Polača, izvor vode, na kojem su od davnina stanovnici prali rublje. Danas je prostor uređen kako bi prikazivao kako se nekad pralo rublje, a na zidu pored nalazi se mozaik Selčanke u narodnoj nošnji koji je kreirao Hajrudin Kujundžić. U Selcu se nalazi i promatračnica za lov tune, zvana Tunera. Slična mjesta mogu se vidjeti i na drugim destinacijama na Kvarneru. Osim središnje crkve, u mjestu se nalaze kapelica Sv. Katarine i Kapela Sv. Jurja. Kapelica Sv. Katarine je iz doba predromantike, a danas nije otvorena za posjetitelje jer ju je nagrizao zub vremena, a odmah pored nje je Kapela Sv. Josipa koja se nalazi u parku s puno zelenila. Ako ste više ljubitelji šetnje, nego povijesti i kulture, možete od Uvale Slana u Selcu do Kaštela u Crikvenici proći šetnicom Zdravlja koja se proteže uz more, a prate je palme, valovi, cvijeće i parkovi.

SELCE: SKRIVENI DRAGULJ HRVATSKE OBALE KOJI MORATE POSJETITI 2
Izvor: https://bestofkvarner.hr/wp-content/uploads/2023/03/Kapela-Svetog-Josipa-Selce-mala-kapela-Sv-Josipa-u-Selcu-1920×1918.jpg

NAJLJEPŠE PLAŽE KOJE MORATE POSJETITI

Selce obiluje svim vrstama plaža, tako da baš svatko može pronaći sebi omiljenu. Na pješčanim i šljunčanim plažama najradije se kupaju obitelji s djecom, na betoniranim plažama ručnik najradije spuste ljubitelji sunčanja, a na kamenim plažama se najčešće kupaju vrsni plivači. Plaža Poli je šljunčana plaža, a posebice se ističe pješčana plaža Tunar beach uz koju se proteže tirkizno more. Ipak, nema prirodnog hlada, ali mogu se iznajmiti suncobrani, a ni popratnog sadržaja ne nedostaje. U samom centru Selca nalazi se Polača koja je betonska plaža, a u more se može jednostavno ući stepenicama s ogradom. Plaža Karlovačko nalazi se na šetnici do Crikvenice, a ima betonski dio na kojem je dublje more, ali i šljunčani dio s postepenim ulaskom u more. Uz plažu može se pronaći malo prirodnog hlada. Maslina je betonirana plaža, ponešto udaljena od centra mjesta, ali je rado posjećena jer postoje brojni sadržaji. Na 15-ak minuta pješice od centra nalazi se plaža Uvala Slana koja je kombinacija šljunka i betona. Dubina mora razlikuje se na dijelovima plaže.

SELCE: SKRIVENI DRAGULJ HRVATSKE OBALE KOJI MORATE POSJETITI 3
Izvor: https://www.facebook.com/rivieracrikvenica/photos/beach-tunar-selce/10154561188108028/

ŠTO RADITI U SELCU?

Na svakom godišnjem odmoru u svakom mjestu osnovne su aktivnosti kupanje, sunčanje i uživanje na plaži, ali i posjećivanje prirodnih znamenitosti. Ipak, osim tih uobičajenih aktivnosti sportaši mogu pronaći obližnje sportske terene kako bi zadržali dobru formu i na odmoru. Šetnice i staze u Selcu pogodne su za šetnje, ali i za trčanje te vožnju biciklom. Posebno je popularna šetnica uz more Šetnica Zdravlja kojom se brzo uz predivni pogled može doći do susjedne Crikvenice. Osim toga, Selce nudi pregršt kafića, barova i nekoliko noćnih klubova. U kafićima se može popiti kava s pogledom na more, u restoranima ručati i večerati svježa morska hrana. Za one koji vole večeri provoditi s društvom uz čašu vina ili koktele najbolje je posjetiti neki od barova. Selce ima svoju ponudu i za partijanere, stoga u nekom od noćnih klubova možete se rasplesati i dočekati jutro. Očito je da Selce nudi sadržaje za cijelu obitelj. Selce se okrunilo brojnim nagradama koje potvrđuju njegovu ljepotu i privlačnost. Čak četiri je puta proglašeno najuređenijim mjestom za turiste na Kvarneru, potom je dobilo Plavi cvijet kao najuređenije mjesto Jadrana. Ovaj nekada dom zidara i ribara, danas svoj duh dijeli s brojnim posjetiteljima koji veoma brzo u Selcu pronađu aktivnosti za uživanje i odmor.

SELCE: SKRIVENI DRAGULJ HRVATSKE OBALE KOJI MORATE POSJETITI 4
Izvor: privatna arhiva

KAKO PRONAĆI SMJEŠTAJ U SELCU?

Veoma brzo i jednostavno smještaje u Selcu možete pronaći na linku na našem portalu. Selce je veoma blizu Crikvenici, Rijeci, Novom Vinodolskom, pa i otoku Krku. Stoga može biti izvrsna baza za ljetovanje na kojem ćete obići sva ta mjesta. Smještaji u Selcu koje možete pronaći na našem portalu pretežno su apartmani, većina ih ima očaravajući pogled na more, a rezervacija na našem portalu brza je i jednostavna. Ako su vam potrebne dodatne informacije o tome kako rezervirati smještaj na Privatnom Smještaju, pročitajte iskustvo na naše korisnice na sljedećem linku o tome kako izgleda korisničko iskustvo rezervacije na našem portalu. Osim u Selcu, možete pronaći privatne smještaje u cijeloj Hrvatskoj na našem portalu.

SELCE: SKRIVENI DRAGULJ HRVATSKE OBALE KOJI MORATE POSJETITI 5
Izvor: Unsplash/ Jad Limcaco