Elafitsko otočje

ROMANTIČNO ELAFITSKO OTOČJE

Ova skupina otočića smjestila se sjeverozapadno od Dubrovnika, a nezaobilazna su destinacija za sve one koji žele sagledati svu raskoš Dubrovnika s morske strane, ali i istražiti ljepote ovih, nekada vlastelinskih otoka.

S obzirom da je Elafitsko otočje relativno blizu Dubrovniku, idealno je za sve one avanturiste koji u jednom danu odmora žele vidjeti i iskusiti što više toga, kao i za sve istraživače koji će svaki dan razgledati drugi otočić. Do Elafitskih otoka moguće je doći brodom iz luke Gruž, a što sve možete vidjeti saznajte u nastavku.

Elafitsko otočje sastoji se od više otoka i otočića

SKUPINE OTOKA I OTOČIĆA

Elafitski otoci sastoje se od tri poznata otoka dubrovačkog aktvatorija – Lopud, Šipan i Koločep, a poneki pod Elafitske otoke uvrstavaju i Lokrum. Samo tri Elafitska otoka su naseljena, a riječ je o Šipanu, Lopudu i Koločepu, dok su ostali nenaseljeni. Riječ je o otočićima:

  • Olipa
  • Tajan
  • Daksa
  • Ruda
  • Jakljan
  • Kosmeč
  • Crkvina
  • Sveti Andrija

Elafitski otok koji je najbliži Dubroviku je Koločep, najudaljeniji od Dubrovnika je Šipan koji je ujedno i najveći otok Elafitskog arhipelaga.

Otok Daksa dio je Elafitskih otoka

POVIJEST ELAFITSKIH OTOKA

Sam naziv otočja potječe od grčke riječi koja u prijevodu označava riječ jelen, iako danas na otočjima nema ni jednog jelena i dalje je uvriježen naziv Elafita i kao Jelenji ili Jelenski otoci. Neki tvrde da sam naziv nema veze s time da su na otočju obitavali jeleni, već da obrisi otočja liče na izgled jelena kada ih se promatra sa Srđa. Zapisi o povijesti Elafitskih otoka sudeći po imenu elaphos (grč) – jelen, ali i zapisu pisca Plinija Starijeg seže u doba starih Grka, točnije u početak prvog stoljeća.

Najveći broj crkvica, kapelica i ljetnikovaca koji se nalaze na Elafitskom otočju potječe iz doba slavne Dubrovačke Republike. S obzirom da su mnogi u privatnom vlasništvu te da se kroz stoljeća nije ulagalo u njihovo održavanje, mnogi su u zapuštenom stanju.

OTOK KOLOČEP

Naziva se još i Kalamota te je najzeleniji otok Elafita. Osim zelenila kojim dominiraju borove šume, mediteransko bilje, rogač i agrumi, ovaj otok opasuju pješčane plaže i azurno more. Koločepari su nekada bili najpoznatiji koraljari dok se danas izlovom koralja bave samo poneki i to više rekreativno.

Otok Koločep obiluje spomenicima povijesti koja je nekada vjerojatno bila mnogo življa, no što je to život na Koločepu danas. Pronađeni su spomenici koji datiraju još iz doba antika kao što su kamena plastika, crkvice, kapelice te ostaci sarkofaga. Na Koločepu je sveukupno više od 15 značajnih spomenika kulture. U Donjem Čelu nalazi se tvrđava Kaštio čiji je gornji dio uništen, no sačuvani su podrumi dugi i do 30m! Povrh crkvice nalazi se 15-ak metara visoka kula Toreta. Važno nasljeđe povijesti je crkvica sv. Antuna u kojoj se nalazi jedno od najvrijednijih djela dubrovačke slikarske škole, a riječ je o poliptihu Ivana Ugrinovića koji datira iz 15. stoljeća.

Otok Koločep čini skupinu Elafitskih otoka

OTOK ŠIPAN

Obiluje ne samo prirodnim, već i kulturnim znamenitostima. 34 crkvice i crkve, kapelice, šezdesetak ljetnikovca samo su neki od značajnih objekata otoka Šipana. Jedan od ljepših ljetnikovca na otoku Šipanu je onaj Vice Stjepovića – Skočibuhe iz 16. stoljeća. Na otoku se nalaze dva naselja – Šipanska Luka te Suđurađ gdje se nalazi ranosrednjovjekovna crkvica koja je posvećena sv. Stjepanu, a s uzvisine Pakljena na kojoj se također nalazi crkvica možete uživati u predivnom pogledu koji se pruža na cijeli otok i dalje. Ovaj otok također obiluje zelenilom kao što su borovi, čempresi, ali i divnim stablima agruma.

Otok Šipan poznati je Elafitski otok

OTOK LOPUD

U sredini elafitskog arhipelaga nalazi se otok Lopud koji krase zamamne pješčane plaže među kojima se posebice ističe Uvala Šunj. Osim predivne obale i Lopud krasi mediteranska, ali i suptropska vegetacija. Bogata kulturna baština vidljiva je na ovom Elafitskom otoku u njegovim ljetnikovcima, tvrđavama, samostanima, ali i crkvicama te parkovima i vrtovima. U franjevačkom samostanu nalaze se brojne vrijednosti poput poliptiha i triptiha slavnih majstora, a u crkvi Gospe od Sunja koja je i sama vrijedan spomenika, nalaze se vrijedne slike.

Otok Lopud

Izlet i posjet na neki ili sve Jelenje otoke idealan je za sve one koji žele uživati u zelenilu Mediterana, ali i kristalno čistom moru te pritom šetati kalama koje daju osjećaj nekih davno prošlih vremena. Kako bi odmor bio što opušteniji, na vrijeme rezervirajte željenu sobu, apartman ili kuću za odmor koristeći platformu PrivatniSmjestaj.hr.