SVJETIONICI

NAJLJEPŠI SVJETIONICI JADRANA

Lijepa naša je zemlja s više od tisuću otoka, otočića te hridi zato je početkom devetnaestog stoljeća sagrađeno četrdeset i osam svjetionika bolje rečeno, „čuvara” Jadranskog mora.

Trenutno u Lijepoj našoj ima pedeset svjetionika. Uz svjetionike koji se najčešće nalaze na pustim mjestima, usred pučina, daleko od „normalne” civilizacije građene su i kućice u kojima su sa svojim obiteljima godinama živjeli lanternisti odnosno, svjetioničari. Danas je naseljeno samo šesnaest svjetionika.

ČUVARI” JADRANSKOG MORA

Porer 2 rt Kamenjak

Gdje je spoj mora, prirode, tišine, tamo se nalaze svjetionici, u nastavku možete otkriti neke od „čuvara” Jadranskog mora:

 • Veli Rat,
 • Tajerske sestrice,
 • Sveti Petar,
 • Sveti Ivan na pučini,
 • Sušac,
 • Struga,
 • Savudrija,
 • Prišnjak,
 • Porer,
 • Pločica,
 • Palagruža,
 • Host,…
SVJETIONIK

ČUVAR” JADRANSKOG MORA VELI RAT

Svjetionik Veli Rat nalazi se u blizini istoimenog mjesta Veli Rat na Dugom otoku. Izgrađen je davne 1849. godine, a visok je četrdeset i dva metra, do vrha ima sto šezdeset i četiri stepenice te je trenutno najviši svjetionik na području Lijepe naše.

Za „čuvara” Veli Rat kruži priča da svoju upečatljivu žutu boju ima zahvaljujući sto tisuća žumanjaka koji su iskorišteni u izradi fasade!

Na ovom svjetioniku živi lanternist sa svojom obitelji, a sam svjetionik osim svoje glavne zadaće osvjetljavanja nudi i smještaj za turiste. U zadnje vrijeme je svjetionik Veli Rat traženo mjesto za intimna romantična vjenčanja, a u samom dvorištu se nalazi i kapelica svetog Nikole.

ČUVAR” JADRANSKOG MORA SAVUDRIJA

Najsjeverniji svjetionik Lijepe naše nalazi se u neposrednoj blizini sa Slovenskom granicom. Izgrađen je 1818. godine, visok je trideset i šest metara, a samu svjetlost svjetionika moguće je vidjeti do trideset i dva kilometra, kada je vidljivost dobra. Na „čuvaru” Jadranskog mora Savudriji živi svjetioničar, a uz njega svjetionik, istovremeno ima kapacitet za još četiri osobe. More oko svjetionika je bistro, idealno je za ljubitelje ronjenja.

ČUVAR” JADRANSKOG MORA PORER

Nedaleko Premanture smjestio se je ovaj svjetionik, nalazi se na otoku koji ima površinu svega osamdesetak metara, izgrađen je 1833. godine, a visok je trideset i pet metara.

Porer - Istra

ČUVAR” JADRANSKOG MORA SUŠAC

Svjetionik iz 1878. godine izgrađen je na nadmorskoj visini od sto metara te se s njega pruža pogled bez kraja. Ovaj otok osim svjetionika posjetiteljima pruža uživanje u netaknutoj prirodi, skrivenim uvalama, endemskim vrstama jer na otoku jedino žive svjetioničari. Također, otok Sušac za posjetitelje sklone adrenalinu i aktivnom odmoru pruža izlet do jezerca do kojeg je jedino moguće doći ronjenjem kroz špilju.

ČUVARJADRANSKOG MORA SVETI PETAR

Svjetionik Svetog Petra izgrađen je 1884. godine na istoimenom poluotoku, od Makarske je udaljen svega desetak minuta hoda. Ovo je jedan od rijetkih „čuvara” Jadranskog mora koji nije idealan ako želite pobjeći od ubrzanom načina života te želite uživati u miru i tišini što većinom svjetionici nude. Svjetionik Svetog Petra ne bi bila dobra lokacija u toplim mjesecima jer okuplja veliki broj posjetitelja, održavaju se brojne ronilačke obuke te sportski ribolov. „Čuvar” Jadranskog mora Sveti Petar nudi smještaj za pet osoba.

ČUVAR” JADRANSKOG MORA PALAGRUŽA

Nalazi se na najudaljenijem otoku Lijepe naše, na polovici puta između talijanske i hrvatske obale. Svjetionik se nalazi na sredini otoka na devedeset metara nadmorske visine, izgrađen je 1875. godine. Ovaj „čuvar” Jadranskog mora dom je dvojci svjetioničara koji se izmjenjuju, a sam svjetionik u ponudi ima i dva četverokrevetna apartmana za nezaboravan odmor duše i tijela od ubrzanog načina života. Područje oko Palagruže je bogato ribom, tako da se svjetioničari i posjetitelji često zapute u ribolov te kasnije u uživanje u ulovu! Otok Palagruža je prirodni rezervat biljnim i životinjskim vrstama.

ČUVAR” JADRANSKOG MORA SVETI IVAN

Na najisturenijem otočiću kod Rovinja smjestio se je ovaj svjetionik. Svjetionik je izgrađen davne 1853. godine, visok je dvadeset i tri metra te se u njemu nalaze dva četverokrevetna apartmana.

Na suprotnim stranama otoka nalaze se plitke obale koje su pogodne za uživanje u ljetnim aktivnostima obitelji s malom djecom.

ČUVAR” JADRANSKOG MORA PLOČICA

Na potezu između Hvara, Korčule i Pelješca nalazi se otok Pločica koji ime duguje svojem specifičnom izgledu; iz daljine izgleda kao pločica koja je „izronila” jer je otok nizak i ravan. Sam svjetionik se nalazi na sredini otoka, izgrađen je 1887. godine. „Čuvar” Jadranskog mora dom je svjetioničaru, a istovremeno može primiti do četrnaest osoba!

Ako tražite bijeg od ubrzanog načina života, želite uživanje samo u miru i zvuku prirode, odmor na „čuvarima” Jadranskog mora je idealan oblik odmora za Vas. Prepustite se drugačijem odmoru, svjetionici čekaju na Vas!