Riba pliva tri puta

RIBA PLIVA TRI PUTA

Svi znamo onu staru narodnu koja kaže da riba pliva prvi put u moru, drugi put u maslinovu ulju, a treći put u vinu.

Volimo se držati mudrosti naših starih pa vam u nastavku donosimo podjednako tako stara i tradicionalna, ali i modernije verzije jela od riba i morskih plodova.

Mnogima se uslijed svakodnevne užurbanosti sve rjeđe na stolu nađe riba, eventualno jedanput tjedno ili prilikom odlaska na ljetovanje, nije li tako? Želite li donijeti dašak Jadrana u svoj dom i na svoj stol, onaj osjećaj opuštenosti tijekom ljetovanja, a i pritom objedovati zaista zdrav obrok, popratite recepture ribljih jela od koje ćete pronaći u restoranima od Savudrije pa sve do Čilipa.

Riblja jela u Hrvatskoj
Izvor: Unsplash/ Farhad Ibrahimzade

HLADNA PREDJELA

Predjela ponekad (najčešće, zar ne?) budu toliko slasna da ih je teško prestati jesti i pomalo počnu graničiti s glavnim jelima. Hladna predjela su uvijek ona mala, uvodna, dekorativna i slasna jela kojima započinjemo obrok. Želite li u kućnoj radinosti pripremiti neko od tradicionalnih jadranskih ribljih hladnih predjela ili želite znati što naručiti u restoranu, donosimo vam ideje:

  • salata od hobotnice ili muzgavaca
  • rakovice na salatu
  • koktel od škampa
  • riblja salata
  • bakalar na bijelo
  • namaz od tunjevine
  • carpaccio od brancina, orade, dimljene tune
  • slane srdele i/ili inćuni (u maslinovom ulju s malo luka, kapara, dimljenom rajčicom – ovisno o dijelu Jadrana)
  • marinirane srele ili srdele na savor
  • svježe kamenice
Hladna riblja predjela
Izvor: Unsplash/ Garreth Paul

TOPLA RIBLJA PREDJELA

Slasna mala jela koja će u potpunosti otvoriti naš apetit, a ponekad se doimaju dostatnima kao i glavna jela. Neka od toplih ribljih predjela koja su učestala na jelovnicima restorana i konobi diljem Jadrana su:

  • crni rižoto od sipa
  • pohani rakovi
  • jastog na žaru
  • tjestenina s morskim plodovima
  • crni njoki sa škampima
  • pljukanci sa škampima i tartufima
  • ravioli punjeni dagnjama
  • šurlice sa šparogama i lososom
  • zapečene kaneštrele ili jakobove kapice ( sa sirom ili mrvicama, maslinovim uljem, peršinom i češnjakom)
RIBA PLIVA TRI PUTA 1
Izvor: Unsplash/ Marika Sartori

RIBLJE JUHE

Juhe ne samo da su okrjepa, već i melem za dušu, liječe bolesne i svakako su dio tradicionalne trpeze u Hrvatskoj. Nažalost, riblje juhe su manje zastupljene na našim stolovima, no

  • bistra riblja juha s rižom (obavezno dodajte malo limunovog soka ili krišku limuna za poseban gušt)
  • crvena juha od ribe i morskih plodova
  • juha od bakalara (najčešće se jede na Veliki petak kada se kuha bakalar – voda u kojoj se kuhao bakalar može biti s dodatkom povrća i/ili riže)
  • juha od sipe i boba
  • juha od kamenica
  • juha od morskih plodova i povrća
  • juha od morskog kamena
RIBA PLIVA TRI PUTA 2
Izvor: Pixabay/ ivabalk

GLAVNA JELA OD RIBE

  • hobotnica u škartocu
  • hobotnica ispod peke s krumpirom i povrčem
  • popečci od tune ili bijele ribe s povrćem kao prilog
  • omiljena vrsta ribe u škartocu
  • jadranske lignje na žaru ili pržene s prilogom kuhani krumpir i blitva
  • brudet, papara i gregada
  • bakalar na crveno s krumpirom
  • željena vrsta ribe na gradelama
  • pržene srdele, inćuni i girice s prilogom (prženi krumpir, krumpir salata, povrće na žaru)
  • riba u soli
  • viška, forska i komiška pogača
  • burgeri od tune (moderno, ali postaje prepoznatljivo jelo diljem hrvatskog dijela Jadrana)
  • punjene lignje ispod peke…

RIBA PLIVA U MASLINOVOM ULJU

Riba i maslinovo ulje nezaobilazan su spoj od davnina. Bilo da je riječ o mariniranju ribe, prženju, sastojku pripreme ribe „al forno” ili pak poznatom umaku „triestina” koji je nezaobilazna sastavnica ribe pripremljene na gradelama pravilo je da riba isključivo pliva u ovom zlatnom ulju.

Riba i triestinski umak
Izvor: Shutterstock

RIBU POPRATITE KAPLJICOM

O ukusima se ne raspravlja, no u pravilu jela od ribe trebala bi se popratiti kapljicom vina. Čime dolazimo do „zadnjeg plivanja” – onog u vinu bilo da je riječ o čaši čistog vina, bevandi ili gemištu.

Najjednostavnija pravila uparivanja ribljih jela s vinima su:

  • bijela riba + bijela (laganija) vina
  • plava riba + laganija crna vina ili jača bijela vina
  • kamenice + suhi pjenušci/ laganija bijela vina
  • plodovi mora + bijela vina punijeg tijela
  • slani inćuni i srdele + snažnija crna vina
  • losos + crna vina slabijeg tijela
  • rakovice + bijela vina ili pjenušac ili suhi rosé
Riba i vino
Izvor: Unsplash/ Sebstian Coman

Iako se priča o ribi koja pliva tri puta zaista temelji na mitu o meteoru, vodenoj planeti, maslini i ribarima, nama je puno draža ova gastronomska o ribi, maslinovom ulju i vinu.

Uživajte u svježe pripremljenim ribama i morskim plodovima u omiljenoj destinaciji na Jadranu, a svoj smještaj rezervirajte na portalu PrivatniSmjestaj.hr.