RIBA PLIVA TRI PUTA
Svi znamo onu staru narodnu koja kaže da riba pliva prvi put u moru, drugi put u maslinovu ulju, a treći put u vinu.
Volimo se držati mudrosti naših starih pa vam u nastavku donosimo podjednako tako stara i tradicionalna, ali i modernije verzije jela od riba i morskih plodova.
Mnogima se uslijed svakodnevne užurbanosti sve rjeđe na stolu nađe riba, eventualno jedanput tjedno ili prilikom odlaska na ljetovanje, nije li tako? Želite li donijeti dašak Jadrana u svoj dom i na svoj stol, onaj osjećaj opuštenosti tijekom ljetovanja, a i pritom objedovati zaista zdrav obrok, popratite recepture ribljih jela od koje ćete pronaći u restoranima od Savudrije pa sve do Čilipa.
HLADNA PREDJELA
Predjela ponekad (najčešće, zar ne?) budu toliko slasna da ih je teško prestati jesti i pomalo počnu graničiti s glavnim jelima. Hladna predjela su uvijek ona mala, uvodna, dekorativna i slasna jela kojima započinjemo obrok. Želite li u kućnoj radinosti pripremiti neko od tradicionalnih jadranskih ribljih hladnih predjela ili želite znati što naručiti u restoranu, donosimo vam ideje:
- salata od hobotnice ili muzgavaca
- rakovice na salatu
- koktel od škampa
- riblja salata
- bakalar na bijelo
- namaz od tunjevine
- carpaccio od brancina, orade, dimljene tune
- slane srdele i/ili inćuni (u maslinovom ulju s malo luka, kapara, dimljenom rajčicom – ovisno o dijelu Jadrana)
- marinirane srele ili srdele na savor
- svježe kamenice
TOPLA RIBLJA PREDJELA
Slasna mala jela koja će u potpunosti otvoriti naš apetit, a ponekad se doimaju dostatnima kao i glavna jela. Neka od toplih ribljih predjela koja su učestala na jelovnicima restorana i konobi diljem Jadrana su:
- crni rižoto od sipa
- pohani rakovi
- jastog na žaru
- tjestenina s morskim plodovima
- crni njoki sa škampima
- pljukanci sa škampima i tartufima
- ravioli punjeni dagnjama
- šurlice sa šparogama i lososom
- zapečene kaneštrele ili jakobove kapice ( sa sirom ili mrvicama, maslinovim uljem, peršinom i češnjakom)
RIBLJE JUHE
Juhe ne samo da su okrjepa, već i melem za dušu, liječe bolesne i svakako su dio tradicionalne trpeze u Hrvatskoj. Nažalost, riblje juhe su manje zastupljene na našim stolovima, no
- bistra riblja juha s rižom (obavezno dodajte malo limunovog soka ili krišku limuna za poseban gušt)
- crvena juha od ribe i morskih plodova
- juha od bakalara (najčešće se jede na Veliki petak kada se kuha bakalar – voda u kojoj se kuhao bakalar može biti s dodatkom povrća i/ili riže)
- juha od sipe i boba
- juha od kamenica
- juha od morskih plodova i povrća
- juha od morskog kamena
GLAVNA JELA OD RIBE
- hobotnica u škartocu
- hobotnica ispod peke s krumpirom i povrčem
- popečci od tune ili bijele ribe s povrćem kao prilog
- omiljena vrsta ribe u škartocu
- jadranske lignje na žaru ili pržene s prilogom kuhani krumpir i blitva
- brudet, papara i gregada
- bakalar na crveno s krumpirom
- željena vrsta ribe na gradelama
- pržene srdele, inćuni i girice s prilogom (prženi krumpir, krumpir salata, povrće na žaru)
- riba u soli
- viška, forska i komiška pogača
- burgeri od tune (moderno, ali postaje prepoznatljivo jelo diljem hrvatskog dijela Jadrana)
- punjene lignje ispod peke…
RIBA PLIVA U MASLINOVOM ULJU
Riba i maslinovo ulje nezaobilazan su spoj od davnina. Bilo da je riječ o mariniranju ribe, prženju, sastojku pripreme ribe „al forno” ili pak poznatom umaku „triestina” koji je nezaobilazna sastavnica ribe pripremljene na gradelama pravilo je da riba isključivo pliva u ovom zlatnom ulju.
RIBU POPRATITE KAPLJICOM
O ukusima se ne raspravlja, no u pravilu jela od ribe trebala bi se popratiti kapljicom vina. Čime dolazimo do „zadnjeg plivanja” – onog u vinu bilo da je riječ o čaši čistog vina, bevandi ili gemištu.
Najjednostavnija pravila uparivanja ribljih jela s vinima su:
- bijela riba + bijela (laganija) vina
- plava riba + laganija crna vina ili jača bijela vina
- kamenice + suhi pjenušci/ laganija bijela vina
- plodovi mora + bijela vina punijeg tijela
- slani inćuni i srdele + snažnija crna vina
- losos + crna vina slabijeg tijela
- rakovice + bijela vina ili pjenušac ili suhi rosé
Iako se priča o ribi koja pliva tri puta zaista temelji na mitu o meteoru, vodenoj planeti, maslini i ribarima, nama je puno draža ova gastronomska o ribi, maslinovom ulju i vinu.
Uživajte u svježe pripremljenim ribama i morskim plodovima u omiljenoj destinaciji na Jadranu, a svoj smještaj rezervirajte na portalu PrivatniSmjestaj.hr.