PRIVLAKA – OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE I TRADICIJE

PRIVLAKA – OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE I TRADICIJE

U neposrednoj blizini kraljevskog grada Nina kao i urbanog centra sjeverne Dalmacije – Zadra, nalazi se mjesto Privlaka koje i samo ima bogatu kulturnu baštinu i tradiciju koja se njeguje kroz stoljeća.

Danas je Privlaka malo turističko mjesto čiji se stanovništvo, osim turizmom, bavi i poljoprivredom, stočarstvom te vinogradarstvom. Baš se u kontekstu vinogradarskog mjesta veže i prvi pisani zapis o Privlaci koji datira iz 1296. godine. Privlaka je kroz povijest i različite utjecaje imala i različite toponime: Brevilaqua, Privilacha te Pirulacha.

BAŠTINA SABUNJARA

Privlaka se nalazi na ravnom poluotoku pješčanog podmorja jednako kao i obližnja mjestašca Sabunike i Škrapavac te je baš taj pijesak bio uzrok teškog rada lokalnog stanovništva. Nekada nazivani sabunjarima, mnogi ljudi s ovog područja bavili su se vađenjem pijeska iz podmorja kako bi izradili Zadar nakon stradanja u 2. svjetskom ratu. Nakon vađenja pijeska iz mora, na ramenima su nosili pijesak do svojih brodica. Osim na područje Zadra, sabunjari su leutima, gajetama, trabakulima i bracerima – drvenim brodicama razvozili pijesak diljem hrvatskog dijela Jadrana.

SABUNJARI
Izvor: https://www.privlaka-tz.hr/stranica/sabunjari/20#gallery-5

KULTURNA BAŠTINA

Iako su većina očuvanih spomenika i ostatak istih – sakralni, postoje i određeni svjetovni (bunari)koji su i danas podsjetnik na nekadašnje tradicije i kulturnu baštinu Privlake. Od sakralnih spomenika važno je istaknuti:

  • crkvu sv. Kate koja datira iz 14. st.
  • Crkvu sv. Vida koja datira iz 14. st. i koja je sačuvana u potpunosti
  • župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije koja datira iz 19. st. i koja predstavlja jedan od najljepših primjera klasicizma u Dalmaciji
  • crkva sv. Barbare koja je izgrađena tijekom Domovinskog rata
  • kapelica sv. Nikole
PRIVLAKA - OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE I TRADICIJE 1
Izvor: https://www.privlaka-tz.hr/povijest-i-kulturna-bastina#gallery-12

BUNARI

Bunari na području Privlake nisu bili samo izvor vode, a time i života, već i izvor brojnih legendi. Danas ih je sačuvano 12, a najpoznatiji je bunar Sokolar baš zbog legende o nesretnoj ljubavi koja se uz njega veže. Prema legendi, Sokolar i Jagica su se zaljubili, no i njena prijateljica se zaljubila u Sokolara te otrovala Jagicu koja je potom i preminula. Venera je pretvorila Jagicu u jagodu, a Sokolar, koji je neprestano plakao, natopio je jagodu suzama. Njegova mu je majka odlučila pomoći tako što će mu pronaći najljepšu i najbolji ženu, no on u tome nije pronašao utjehu. Plakavši na majčinom krilom pretvorio se u vodu (bunar Sokolar).

PRIVLAKA - OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE I TRADICIJE 2
Izvor: https://www.privlaka-tz.hr/povijest-i-kulturna-bastina#gallery-6

No, postoji i legenda prema kojoj je Privlaka dobila naziv prema majci koja je umrla od tuge na ovom području. Novak koji je bio brat već spomenutog Sokolara zaljubio se u vilu lova – Maru. Božicu lova Dijanu je to naljutilo te je Maru pretvorila u vodu, a Novak je kao i njegov brat Sokolar plakao na majčinom krilu pretvorivši se u vodu. Njegova majka Prislavka umrla je od silne tuge, a s obzirom da je prema legendi sahranjena na ovom području, Privlaka je dobila naziv prema njoj.

Uz privlačke bunare vežu se mnoge zanimljivosti i legende pa tako jedna kaže da su nekada mlade prvo jutro nakon udaje na bunar nosile jabuke i kolač pri čemu bi određene ostavila na kruni bunara, a ostale bacila u bunar. Kada bi žene iz mjesta došle zagrabiti vodu na bunar u svojim kantama bi pronašle jabuku čime su znale da je u mjesto stigla nova mlada.

Nekada su se djeca igrala na način da su se utrkivali jabukama, a prema predaji jabuka koja je ubačena u bunar prije će doplutati do obale (zbog podzemnih voda i struja) nego što će dječak koji ju je ubacio u bunar dotrčati.

Postoji legenda koja se ne bazira na bunarima, ali i dalje ostajemo kod vode. Naime, prema legendi, zadarskog je nadbiskupa dok je jahao na konju kroz Privlaku ugrizla zmija otrovnica. Konj se trznuo, a nadbiskup je pao na pod i prokunuo sve zmije otrovnice na području Privlake. I zaista, na području Privlake nema zmija otrovnica, no znanstveno objašnjenje je da je razlog tomu velika količina podzemnih voda.

Privlaka
Izvor: Unsplash/ Danny Heigwer

Iako je na moru, pomorstvo nije tijekom povijesti imalo previše značaja za područje Privlake zbog iznimno plitkog podmorja. No, zato je pijesak značio, doduše težak, život sabunjarima koji su oblikovali veliki dio baštine ovog kraja. Kao što smo kroz članak saznali, riječ je o kraju koji je bogat legendama koje su primarno bazirane na vodi što nije neobično s obzirom na brojne podzemne izvore na ovom području.

Ovaj kraj je bogat pričama i legendama, ali jednako tako i turističkim smještajnim jedinicama. Mi imamo rješenje kako možete brzo, jednostavno i efikasno oglasiti svoje smještajne jedinice. Posjetite našu platformu PrivatniSmještaj.hr i potpuno besplatno oglasite svoje smještaje, a prilikom zaprimanja rezervacija nećete platiti ni proviziju jer se ista pridodaje cijeni noćenja što čini oglašavanje za iznajmljivače u potpunosti besplatnim!