POSJETITE RAB - OTOK SREĆE

POSJETITE OTOK SREĆE – RAB

Rab je otok u sjevernom hrvatskom primorju koji svojom ljepotom usrećuje posjetitelje i popularno se naziva otokom sreće još od rimskog doba.

Ljepotu otoka prepoznaju već mnogo godina turisti iz raznih krajeva svijeta i rado se vraćaju po komadić mora, sunca i sreće. Ako nemate dovoljno razloga na svom popisu zašto posjetiti Rab – otok sreće, pročitajte nekoliko njih u nastavku.

PUT DO RABA

Kako biste uživali u ljepotama Raba, trebate putovati automobilom i trajektom, što nije problem jer su prekomorske veze česte i dobre te do Raba putuje više trajekata i katamarana. Trajektom možete doći iz mjesta Stinica kraj Senja do Mišnjaka na Rabu. Zatim trajektnom linijom s otoka Krka iz Valbiske možete doći do mjesta Lopar na Rabu. Katamaranom možete putovati na relaciji Rijeka – Rab – Pag. Preostaje vam samo spakirati kovčege prije putovanja.

POSJETITE OTOK SREĆE - RAB 1
Izvor: Unsplash/ Patrick Federi

POVIJEST OTOKA

Rapska povijest počinje 350. godina prije Krista kad su na otok naselili Iliri, a za samo 700-injak godina otok je postao važno središte istočne obale Jadranskog mora i nazivao se Felix Arba, odnosno sretni otok. Zlatno doba povijesti Raba bilo je između 11. i 13. stoljeća kada su Rabom vladali Mlečani i hrvatski vladari što ga je činilo slobodnom jadranskom komunom. Zatim je otok u 15. stoljeću prodan Mletačkoj Republici, u čijoj je vlasti bio do dolaska Napoleona krajem 18. st. Zanimljiva je povijesna priča o klesaru sv. Marinu koji je osnovao Republiku San Marino na Apeninskom poluotoku u 4. st., a njegov lik danas je važan na otoku i on je zaštitnik mjesta Lopar. Neka od posebnih mjesta koja morate posjetiti kako bi doživjeli povijest otoka su Samostan sv. Antuna Opata u Kladancu, Samostan sv. Andrije, Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, Knežev dvor, Gradska loža u Rabu, Samostan sv. Eufemije u Kamporu, Crkva sv. Petra u Supetarskoj Dragi i brojne druge kulturno i povijesno važne lokacije.

DOGAĐANJA

Mjesta na otoku Rabu čuvaju bogatu povijest, a ulice i trgovi mjesta su druženja još od rimskih vremena. Rab svojim posjetiteljima cijelo ljeto organizira različita kulturna događanja kako bi boravak na otoku bio što „sretniji“. Stoga, na otoku možete vidjeti umjetničke izložbe, koncerte stranih i domaćih izvođača, sajam tradicijske brodogradnje, Eko štimanu na kojoj otočani predstavljaju svoje domaće proizvode, Rapsku fjeru koja je festival sa srednjovjekovnim viteškim igrama ili otići na hodočašće Križi čija je tradicija od 15. stoljeća od pojave kuge. Posebno mjesto među tim događajima zauzima Rapska fjera koja tradicionalno skuplja više od 10 000 posjetitelja, a održava se između 25. i 27. srpnja kada rapske ulice utonu u neko prošlo vrijeme. Obrtnici prodaju svoje proizvode, održavaju se natjecanja u gađanju mete i nude se različiti sadržaji za posjetitelje.

NAJLJEPŠE PLAŽE

Otok Rab idealan je za ljubitelje pješčanih plaža jer ih ima čak 30. Čisto kristalno, toplo i plitko more je ono što brojne obitelji prepoznaju i rado ljetuju u Rabu, posebno u mjestu Lopar koje okružuje više pješčanih plaža koje su prikladne za cijelu obitelj. Plaže Ciganka, Sahara, Livačina, Lopar i popularna Rajska plaža samo su neke od divnih pješčanih plaža na kojima se možete odmoriti na Rabu. Rab nudi niz nudističkih plaža, plaža za pse ili usamljenih uvala, stoga baš svatko na Rabu može pronaći sebi idealnu plažu za odmor i opuštanje. Nudizam na Rabu možda je najstariji u Hrvatskoj uz koji se veže priča da je 1936. godine engleski kralj Eduard VIII. ljetovao sa suprugom na Rabu i lokalne vlasti su im dopustile da se kupaju goli u uvali Kandarola. Iako je vjerojatno da je nudizam na Rabu započeo i ranije, ova zanimljivost iz povijesti veže Rab usko uz nudističke plaže čiji posjetitelji su prije bili rijetki, ali danas se broje na tisuće. Rab je savršen otok za ljetovanje za obitelji koje sa sobom vode svoje najbolje četveronožne prijatelje jer gotovo svaka plaža ima dio koji je namijenjen psima, stoga nećete dugo tražiti plažu na kojoj se može zabavljati cijela obitelj. Najpoznatija plaža na Rabu je sigurno Rajska plaža u Loparu. Duga je dva kilometra i svojim posjetiteljima nudi različite sadržaje. Nositeljica je Plave zastave koja dokazuje dobru kvalitetu vode i okoliša. Svoju popularnost i priznatost ljepote sigurno bar djelomično duguje tomu što je bila na listi CNN-a u Top 100 svjetskih plaža. Osim sunčanja i kupanja u kristalnom moru, na plaži možete zaigrati odbojku na pijesku, uživati u vodenom toboganu, okušati se u parasailingu ili nekoj drugoj od brojnih zabava na toj plaži. Osim Rajske plaže, poznata je i Sahara koja je ime dobila prema zlatnom pijesku koji podsjeća na pustinjski. Idealno je mjesto za hodanje po mekom pijesku, uživanje u toplom suncu i kristalno čistom moru.

DOBAR TEK

Nakon ispunjenog dana boravkom na čarobnim plažama ili proučavanjem povijesti otoka, sigurno će vam uvijek biti dobar tek na Rabu, a ukusna jela omogućuju brojni restorani, konobe, barovi i slastičarne. Gotovo u svim restoranima možete birati među raznim mesnim i ribljim jelima, popularnim pizzama, tjesteninama i salatama. Ako se zaželite tradicionalne rapske kuhinje, potražite obližnju konobu, a najbolje slastice kušajte u poznatim slastičarnicama. Rab spremno dočekuje i ljubitelje noćnog života u klubovima, barovima i pubovima, a tijekom ljeta često se mogu čuti različite svirke uživo. Nakon savršenog dana provedenog na Rabu, potrebno je samo odmoriti se u idealnom smještaju.

POSJETITE OTOK SREĆE - RAB 5
Izvor: Unsplash/ Mgg Vitchakorn

Pronađite jedinicu privatnog smještaja na Rabu po vašim željama i potrebama, brzo i jednostavno na našem portalu, bilo da se radi o apartmanu, studio apartmanu, sobi za odmor ili kući za odmor.

Ako iznajmljujete smještaje na Rabu, možete iste besplatno oglasiti na našem portalu.