POSJETITE NAJLJEPŠA SELA U HRVATSKOJ

POSJETITE NAJLJEPŠA SELA U HRVATSKOJ

Kada pitate stanovnike Hrvatske ili turiste koji često borave u Hrvatskoj koja su najljepša mjesta koja bi se trebala posjetiti u Hrvatskoj, odgovor će nerijetko biti neka destinacija popularna za godišnje odmore na našoj obali ili veliki gradovi u unutrašnjosti Hrvatske.

Ipak, za ljubitelje mira i prirode, u Hrvatskoj postoje i prekrasna i šarmantna sela koja imaju sve što je potrebno za nezaboravno putovanje ili izlet. Ako želite posjetiti najljepša sela u Hrvatskoj, odabrali smo četiri sela koja se ističu svojom ljepotom.

RASTOKE

Prva asocijacija na slapove u gorskoj Hrvatskoj su sigurno Plitvička jezera, ali samo 30-ak kilometara od Plitvičkih jezera nalazi se šarmantno mjesto Rastoke u kojem također se može uživati u pogledu na slapove. Rastoke se nalaze na ušću rijeke Slunjčice u Koranu gdje je voda na sedrenim stijenama kreirala puno brzaca, slapova, malih jezera i kaskada. Slunjčica i Korana godinama su na vapnencu kreirale ljepotu koju danas možemo vidjeti. Najraniji zapis naseljenosti tog područja datira iz 17. stoljeća, iako se smatra da je naselje vjerojatno i starije. Rastoke su primjer sinergije prirode i čovjeka tako što su ljudi kreirali mlinove koje je pokretala isključivo voda, pa su tako mljeli žitarice, ali brzu vodu koristili su i za pranje rublja. Prije izuma današnjih perilica rublja, u Rastokama se „košalo“, odnosno koševi su bili duboke bačve s izbušenim rupama i voda je okretala rublje dok ne bi postalo čisto. Većina kuća u Rastokama izgrađena je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Rastoke su 1969. su zbog sklada gradnje, povijesti i etnografije uvrštene u Registar nepokretnih spomenika kulture. Ali upravo taj sklad prirode, gradnje, povijesti i etnografije je izvrstan razlog za posjetiti ovo mirno i romantično mjesto.

POSJETITE NAJLJEPŠA SELA U HRVATSKOJ 1
Izvor: Unsplash/ Frans Ruiter

JEZERA NA MURTERU

Jezera su maleno mirno turističko mjesto na otoku Murteru uz Jadransko more. Mjesto je uvučeno u zaljev i okružuju ga zeleni brežuljci zbog čega je zaštićeno od jakog vjetra. Ime Jezera su dobila zbog jezera, odnosno velikih lokvi, koja bi se formirala od kišnice na nepropusnom tlu. Jezero Blato ili Jezero je bilo na jugozapadu mjesta kao močvarno tlo, ali je zbog malarije na početku 20. stoljeća isušeno, a druga velika površina vode se naziva Lokva i dan danas je za vrijeme kišnih razdoblja puna vode. Osim zanimljivog podrijetla imena, u Jezerima se može kupati i sunčati na predivnim mirnim plažama u čistom moru, ali i posjetiti povijesne i kulturne znamenitosti. Prvi pisani tragovi o ovom mjestu su s kraja 13. stoljeća, ali zbog okolnih tragova ilirskih naselja iz 11. st. pr. Kr. vjeruje se da je mjesto Jezera puno starije. Posebna znamenitost u Jezerima je Puđarica, gomila piramidalno nizanog kamenja koja je svoj naziv dobila po tome što su na njoj pudari (poljari) čuvali polja. Budući da se s Puđarice ne pruža samo pogled na prekrasna okolna polja, već se prostire pogled nad uvalu Murter, smatra se da je Puđarica bila ilirska stražarnica s pogledom na more.

MLINI

U blizini Dubrovnika nalazi se šarmantno selo Mlini koje osim pristupa moru ima i rijeku Zavrelje. Mlini su bogati izvorima vode koja je pokretala mlinove, po kojima je mjesto dobilo ime. U 14. stoljeću u vremena suše iz Mlina bi voda za piće bila odvožena u Dubrovnik. Iako je u prošlosti u mjestu bilo puno mlinova, danas je dobro očuvan samo jedan. Zanimljiva povijesna znamenitost u Mlinima je župna crkva sv. Ilara, a Ilar potječe od latinske riječi hilaris što znači radostan, vedar. Crkva se spominje u dokumentima iz 1272. godine i naglašava se da je starija od dokumenata koji bilježe o njoj, ali kroz potrese je stradala i danas je baroknom stilu. Osim ove crkve, vrijedi posjetiti crkvicu Gospe od Rozarija i ruševine renesansnog dvorca obitelji Bettera. Osim bogate i zanimljive povijesti, u Mline se lako zaljubiti zbog tirkiznog mora i pogleda na planine.

ERDUT

Erdut je mjesto u Slavoniji na samom istoku Hrvatske između Dunava i Drave u prekrasnoj prirodi, bogato vinogradima i kulturom. U Erdutu možete prošetati Poučnom stazom značajnog krajobraza Erdut koja se nalazi između Erduta i Aljmaša i prolazi uz srednjovjekovni grad Erdut. Staza je duga 2 kilometra i krase ju jedan vidikovac i dva razgledišta na kojima se može vidjeti prekrasan pogled na Dunav. Stepenice do vidikovca zovu se stepenice zdravlja i ima ih 226. U Erdutu se održava Wine&Bike Tour Erdut i tako se povezuju sport, kultura, priroda i vrhunska vina, a osim biciklističke ture u to vrijeme održavaju se različite predstave i događanja. Erdut svoju kulturu i tradiciju čuva i kroz brojna druga događanja prikazuju se žive jaslice, maškare, stare igre i običaji. Kako je područje Erduta poznato po vinarijama, tako postoje brojne vinarije i izletišta koja se mogu posjetiti i kušati vrhunska vina.

Istaknuli smo samo neka sela Hrvatske koja se ističu svojim zbirom prirodnih ljepota, povijesti i enogastronomske ponude. Ako odlučite posjetiti neko od ovih sela, ili bilo koje drugo mjesto u Hrvatskoj, a potreban vam je smještaj, svoju idealnu jedinicu privatnog smještaja možete pronaći na našem portalu.

Ako iznajmljujete smještaje u bilo kojem mjestu u Hrvatskoj, možete ih besplatno oglasiti na našem portalu.