Odmor na Susku

ODMOR NA OTOKU AMERIKONA – SUSKU

Želite li ljetovati na najneuobičajenijem otoku u Hrvatskoj gdje ćete imati osjećaj kao da ste zakoračili u neko drugo vrijeme, tada je otok Susak idealna destinacija!

Gledajući otok Susak iz zraka teško se može naslutiti da ćete hodati po pijesku. Otok Susak je veoma zeleni otok, obrastao ponajprije trstikom, travom te ostalom vegetacijom. No, čim se zakorači na Susak pod nogama se osjeti fini žućkasti pijesak.

ODMOR NA OTOKU AMERIKONA – SUSKU 1
Izvor: https://www.visitlosinj.hr/hr/susak-1.aspx

PIJESAK, KAMENJE I TRSTIKA SUSKA

Na kamenu vapnenačku podlogu ovog relativno malog otoka drevni su vjetrovi nanijeli fini žućkasti pijesak i prašinu na kojem su potom Suščani sadili trstiku ne bi li sačuvali tlo od erozije. Suščani su radili kaskade kako bi dobili što veću površinu obradive zemlje.

Iako je riječ o pješčanom otoku, obala Suska nije u potpunosti pješčana, već se mogu pronaći i kamene plaže što otok Susak čini idealnim odredištem ljetovanja. Najpoznatija plaža na otoku Susku je svakako pješčana uvala Bok koja se početkom 20. stoljeća smatrala klimatskim kupalištem. Tadašnji lječilišni program je osim sunca, pješčanih kupki te zdravog zraka uključivao i terapiju grožđem. Volite li pijesak, plaža Bok je kao stvorena za vas – očekuje vas pješčani plićak i vrući pijesak pod nogama, no na plaži baš i nema hlada pa nemojte zaboraviti ponijeti suncobrane ili ih unajmiti na plaži. Spjaža je još jedna popularna pješčana plaža koja je kao stvorena za odmor obitelji s malom djecom, ali i sve ljubitelje picigina. S obzirom na plitko more, plaža je idealna za sve ljubitelje picigina. Moguće je unajmiti ležaljke, suncobrane te pedaline. Ne propustite okupati se i uvali Baldarka te Punta Valici.

Pješčane plaže otoka Suska

Ljubitelji kamenih uvalica, klifova, ali i privatnosti trebali bi posjetiti jugozapadnu stranu otoka te se okupati na nekoj od tirkiznih sušačkih uvalica: Obis, Nasuzanski, Potarnak, Porat, Zali Bok, Tijesni itd.

POVIJEST SUSKA I SUŠČANA

Vjeruje se da su otok Susak prvi nastanili Iliri koji su na najvišoj točki otoka izgradili obrambenu građevinu. U pomorskim kartama Susak je pojavljuje pod nazivom Sansegus, a rimski pisac Plinije ga spominje u zapisima kao pješčani otok nedaleko od Pule. Sve do dolaska Hrvata u 8. stoljeću, Susak je bio pod vlašću Ostrogota te potom Bizanta. Prvi pisani zapis o Susku je kronika Ivana Đakonina iz 9. stoljeća gdje se pojavljuje pod toponimom Sansagus, a u 11. stoljeću Susak se spominje i u darovnici kralja Krešimira pod nazivom Sansocouo.

Povijest otoka Suska

Otok napadaju uskoci i gusari pa kako bi se otok obranio gradi se utvrda u 12. stoljeću. Kroz stoljeća koja slijede Susak biva naseljen stanovnicima iz Sinjske krajne, gradi se župna crkva sv. Nikole gdje su obitavali benediktinci, a Habsburška Monarhija tijekom 18. stoljeća pretvara Susak u lječilišnu destinaciju, ali i gradi danas poznati svjetionik. Tijekom tridesetih godina 20. stoljeća Susak doživljava gospodarski procvat zbog izgradnje vinarije, ali i tvornice za preradu ribe. Nakon zatvaranja postrojenja i propadanja gospodarstva, Suščani se masovno iseljavaju u SAD, a danas ih oko 2500 živi na području New Jersey-a.

Napuštene kuće Suska

ATRAKCIJE I MANIFESTACIJE OTOKA SUSKA

Iako je riječ o relativno malom hrvatskom otoku (Susak je širok 2,3 km, a drug 3,6 km), nad Suskom su vlast uspostavljali različiti narodi pa je tako prvo naselje – Gornje selo nastalo još u doba Rimskog Carstva.

Kulturne znamenitosti otoka Suska

  • SVJETIONIK NA GARBI izgrađen je na najvišoj točki visokoj 98m, vrhu Garba 1876. godine. Tijekom prapovijesti ovdje se nalazila gradina, a kasnije postaje jednim od najvažnijih punktova osmatranja.
  • ŽUPNA CRKVA SV. NIKOLE potječe iz 12. stoljeća no današnji oblik dobiva 1770. godine. Tijekom 18. stoljeća uz crkvu se podiže 18m visoki zvonik.
  • RIMSKO NASELJE GORNJE SELO i PUNTINA – na ovoj lokaciji pronađeni su kameni antički vijenac koji je danas moguće sagledati u župnoj crkvi, ulomak tijela antičkog stupa i antički natpis koji je dio benediktinskog samostana.
  • ZADRUŽNI DOM U DONJEM SELU izgrađen je 1952. godine s ciljem okupljana mještana. 1988. godine tu biva uređen Klub iseljenika koji se lokalno nazivaju Amerikonima.
  • ROMANIČKO RASPELO poznatije je pod nazivom Veli Buoh, a prema legendi je doplutalo iz Italije do Suska 03. svibnja te se taj dan obilježava procesijom već stoljećima.
  • KAPELA GOSPE OD NAVJEŠTENJA NA ARTU je izgrađena 1930.-ih kako bi se lokalno stanovništvo moglo zavjetovati Gospi.

Manifestacije na otoku Susku

  • DAN ISELJENIKA je posebno zanimljiv jer se na taj dan i u tom periodu značajno poveća broj ljudi na Susku. Tijekom zadnje nedjelje u srpnju, otok posjećuju njegovi nekadašnji stanovnici i njihovi potomci koji su se raselili diljem svijeta. Dan je jedan od zabavnijih u godini jer obiluje zabavno – sportskim događanjima.
  • DAN KRIŽEVA održava se u tijekom trećeg vikenda u srpnju, a najvažniji Križ te ostali križevi otoka u povorci se nose sve do obale gdje se posvećuje more, a potom mjesto. Križeve nosi dvanaest muškaraca odjevenih u narodnu nošnju.

Na otoku Susku nalazi se par trgovina mješovitom robom, konobi i relativno dobra ponuda smještajnih jedinica s obzirom na veličinu samog otoka. Tražite li opuštanje u izuzetno mirnom okruženju, želite li se kupati na nesvakidašnje lijepim pješčanim i kamenitim plažama, čuti jedan od najneobičnijih čakavskih dijalekata Hrvatske, otok Susak je destinacija za vas! Na otoku nema prometnica, cijeli je otok pješačka zona, a automobili nisu dozvoljeni,. Stoga, minimizirate li upotrebu tehnologije, imat ćete osjećaj kao da se nalazite u nekom drugom dobu, na nekoj drugoj planeti! Zvuči kao odličan potpuni odmor za dušu i tijelo koji nam svima treba, zar ne?