NAJPOZNATIJI SUVENIRI HRVATSKE

NAJPOZNATIJI SUVENIRI HRVATSKE

Po povratku s godišnjeg odmora doma se vraćamo puni lijepih novih uspomena koje nas prate sve do odlaska na slijedeći odmor.

Godišnji odmor gotovo uvijek predstavlja onih tjedan ili dva u godini kojima se izuzetno radujemo i zbog kojih je svakodnevica lakše izdržljiva. Većina čuva uspomene s prethodnog odmora u vidu mnogobrojnih novih fotografija u galeriji kako bismo te magične trenutke odmora zauvijek ovjekovječili i potom ih pokazivali bliskim osobama ne bi li i oni kroz fotografije doživjeli barem malo tog predivnog osjećaja odmora. Neki se doma vraćaju s novim mirisima i okusima koji podsjećaju na odmor, a gotovo svi naravno s novim iskustvima. Lijepe uspomene su ono što nosimo u sebi kroz život, a poneke sitnice koje kupimo tijekom odmora budu „okidač” tih lijepih sjećanja.

S odmora ponesite trenutke zabave
Izvor: Unsplash/ Ruben Ramirez

Svatko od nas se barem jednom vratio s putovanja sa suvenirom, ne samo za drage osobe, već i samog sebe. Dok su stranci skloniji kupnji autohtonih hrvatskih proizvoda s oznakama „Hrvatska kvaliteta” ili „Izvorno hrvatsko”, Hrvati se sve češće s odmora vraćaju s pokojim odjevnim komadom ili modnim dodatkom hrvatskih dizajnera, ali i uvijek nezaobilaznim autohtonim prehrambenim proizvodima kraja u kojem su boravili.

Pa sagledajmo koji su to najpopularniji hrvatski suveniri.

GASTRO PROIZVODI KAO SUVENIRI

Uživanje u okusima i mirisima tradicionalnih jela i namirnica iz kraja u kojem boravimo tijekom godišnjeg odmora svakako oblikuje sveukupni dojam o odmoru i kraju u kojem smo proveli odmor. Lokalni gastro proizvodi mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama, suvenirnicama, u supermarketima (ponuda je bogatija tijekom ljetnih mjeseci), ali i na neizostavnim tržnicama. Naravno, održavaju li se u mjestu u kojem odmarate kakve sportsko – zabavne manifestacije, obavezno posjetite iste jer se tijekom tih događanja najčešće nude i lokalni gastro proizvodi. S obzirom na bogatu i raznoliku gastronomsku ponudu Hrvatske, ali i činjenici da se o okusima ne raspravlja, navest ćemo samo neke od najpopularnijih prehrambenih proizvoda iz različitih krajeva Hrvatske.

Gastro proizvodi kao suveniri
Izvor: Unsplash/ Tamara Malaniy
 • (PO)SLASTICE KAO SUVENIRI: pazinski cukerančić, viška torta, brački baškotini, rapska torta, rafioli, viški hib, smokovnjak, paprenjaci, džem od suhim smokava, cukarini, salenjaci, klašuni, keksi s lavandom, ušećereni bademi, medenjaci, arancini…
 • SUHOMESNATI PROIZVODI: istarski, drniški, paški pršut, kulen i kulenova seka, panceta, slanina i špek, pečenica…
 • SIREVI: prgica, paški sir, krčki sir, creski sir, rapski sir, brački punomasni ovčji sir, grobnički sir, lički škripavac, dimljeni tounjski sir, istarski pekorino, istarski tvrdi ovčji sir, lećevski sir, ovidur…
 • VINA: sorte vina poput malvazije, plavac mali, terana, graševine, žlahtine, portugizac, maraštine, pušipel, vugava, babić, škrlet…
 • OSTALA ALHOLNA PIĆA: maraskino, prošek, šljivovica, travarica, pelinkovac, loza, liker od borovice, višnjevac, medovača, liker od suhe smokve, liker od šipka, teranino…
 • OSTALO: med, proizvodi s tartufima, začinsko bilje, aromatizirana morska sol, cvijet soli, maslinovo ulje, sušena hobotnica, marinirali ili slani inćuni…

OPĆE POZNATI SUVENIRI

Postoje određeni predmeti koji su poznati diljem svijeta, što zbog svoje ljepote, što funkcionalnosti, ali jednako tako i jer su hrvatski izumi. Donosimo vam suvenire Hrvatske koje smo svi barem jednom dobili na poklon:

 • ŠESTINSKI KIŠOBRAN – jedan od najprepoznatljivijih suvenira Zagreba, a samo umijeće izrade šestinskog kišobrana uvršteno ne na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH.
 • PAŠKA ČIPKA izrađivala se na području grada Paga već u 15. stoljeću za potrebe crkvenog, ali i ženskog ruha, a danas je je njezina uloga više u vidu samostalnog dekorativnog predmeta. Paška čipka uvrštena je na Listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a te zbirka koludrica paškog samostana proglašena je kulturnim dobrom RH.
 • KRAVATA – je svakako jedan od najpoznatijih modnih dodataka, a svoje osnove ima u rupcima koje su hrvatski vojnici tijekom Tridesetogodišnjeg rata. Danas je kravata sastavnica svakodnevice poslovnih ljudi te svih koji žele izgledati elegantno. Kravata je kroz vrijeme postala i učestalim modnim dodatkom „casual” odjevnih kombinacija, a kroz stoljeća osmislila su se različite dužine, širine, načini vezanja, a kravata ima i dublje značenje te ovisno koju boju odaberete istom ćete poslati određenu poruku.
 • REPLIKE ISTARSKIH KAŽUNA – naravno u mini verziji. Kažuni su se nekad gradili u poljima kako bi se u njima mogli odložiti alati te skloniti za vrijeme lošeg vremena.
 • VUČEDOLSKA GOLUBICA – je keramička posuda vučedolske jarebice koja je pronađena u sklopu arheoloških iskopina na Vučedolu, a danas je simbol Vukovara i hrvatske prapovijesti.
 • BUKALETA – je prepoznatljiv vrč za Istru u kojoj se priprema poznata okrjepa – istarska supa. Bukalete su najčešće oslikane, imaju natpis, a moguće je kupiti bukalete s personaliziranim natpisom poput „Pij Ivane, pij!”.
 • MORČIĆ – lik tamnoputog čovjeka s turbanom simbol je Rijeke i Međunarodnog riječkog karnevala. Najčešće se prodaje u vidu nakita, a vjeruje se da njegova blizina štiti od zla i pridonosi ostvarenju želja.
 • DUBROVAČKE PERUŽINE – veoma su dragi suvenir damama. Riječ je o visećim naušnicama s ornamentiranom kuglicom, izrađenim od srebra ili zlata.
 • ŠIBENSKI BOTUN – je nekada krasio muške narodne nošnje, a danas se može kupiti kao sastavnica igli za kravatu, broševa, prstenja, naušnica, ogrlica…
 • TRADICIJSKE DJEČJE DRVENE IGRAČKE S PODRUČJA HRVATSKOG ZAGORJA – iako današnja djeca odrastaju u drugačijem okruženju, boje, ali i zabava koju pružaju klepetaklje, tamburice, zviždaljke, drvene frule, kamioni, avioni itd.
 • GLAGOLJICA – ovo najstarije slavensko pismo danas je pronašlo svoje mjesto kao sastavni dio mnogobrojnih suvenira kao što su odjevni predmeti – majice, haljine, nakit te dekoru.
 • LICITARSKO SRCE – danas tradicionalni hrvatski proizvod prepoznat je i od strane UNESCO-a, a njegova povijest seže do srednjeg vijeka. Iako je jestiv, licitar se kroz povijest primarno darivao kao iskazivanje ljubavi i privrženosti, a danas je česti ukras na jelkama, ali i česti poklon mladenaca gostima vjenčanja
Licitarsko srce tradicionalni je hrvatski suvenir
Izvor: Shutterstock

SUVREMENI SUVENIRI

Mnogim suvremenim turistima nije ključno da proizvod koji kupuju kao suvenir ima karakteristično hrvatsko obilježje ili da bude neki od poznatih autohtonih proizvoda hrvatskog nasljeđa, već da je proizvod osmišljen od strane Hrvata i/ili izrađen u Hrvatskoj. Pa su tako danas popularni sljedeći suveniri:

 • kozmetika s tipičnim aromatičnim biljem poput gela za tuširanje sa smiljem, pilinga za tijelo s morskom soli i ružmarinom, balzam za njegu usana na bazi nevena, krema za tijelo s maslinovim uljem….
 • ručno izrađeni keramički predmeti oslikani od strane hrvatskih autora – broševi, šalice, tanjuri…
 • knjige „kuharice” (prevedene na strane jezike)
 • torbe i platnene vrećice hrvatskih modnih dizajnera
 • romani hrvatskih pisaca (prevedeni na strane jezike),
 • ali i predmeti sa sajmova starina/ skupova ljubitelja antikviteta koji su sve češći diljem gradova Hrvatske itd.
Sajam antikviteta
Izvor: Unsplash/ Mats Hagwall

Posebice su popularni poklon paketi koji se sastoje od mnogobrojnih proizvoda koji imaju hrvatske sastavnice poput poklon paketa koji se sastoji od sadnice bosiljka/ mente/ ružmarina itd., mirisne svijeće od smilja, sapuna od maslinovog ulja, eteričnog ulja od lavande, paketića arancina ili čokolade s maslinovim uljem itd.

Koji god proizvod bio Vaš omiljeni suvenir, ne zaboravite – uživajte u prizorima i fotografije ih tek nakon što ste ih sagledali…jer što će vam fotografije, ako je slika samo prošla kroz Vaš objektiv. Jednako tako, opustite se i uživajte, stvarajte nove uspomene, a neka suveniri budu samo sitnica koja će vas u materijalnom obliku podsjetiti na te lijepe trenutke.

Niste li sigurni gdje biste željeli provesti sljedeći godišnji odmor, u tražilicu portala PrivatniSmještaj.hr unesite grad u dijelu Hrvatske koji biste željeli posjetiti, a potom se „krećite po karti” sve dok ne pronađete idealni smještaj. Idealni smještaj i lokacija značajno pridonose dobrom godišnjem odmoru, stoga ne propustite svoj idealan godišnji odmor.