Najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo 1

Najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo

Svakog 14. veljače, na Dan zaljubljenih, tj. na Valentinovo, zaljubljeni parovi diljem svijeta slave svoju ljubav.

Restorani danima unaprijed zaprimaju rezervacije, prodavači cvijeća zadovoljno trljaju ruke, a i trgovci osjete znatno povećanje prometa tijekom tog razdoblja.

Mnogi parovi odlučuju svoju ljubav proslaviti putovanjem ili makar getaway vikendom, a za sve one zaljubljene golupčiće koji razmišljaju o Valentinovskom bijegu od svakodnevice, potrudili smo se predstaviti neke od najboljih destinacija na hrvatskoj obali koje bi mogle zadovoljiti osnovne preduvjete najboljeg mjesta za Valentinovo.

Ako se pak pitate koji bi bili ti preduvjeti, mogli bismo ih sažeti u sljedećim stavkama:

 • Prometna povezanost,
 • Smještajni kapaciteti,
 • Gastronomska ponuda,
 • Kulturno-povijesne znamenitosti te
 • Šetnice uz more i prirodne ljepote.

Naravno, mala pitoreskna dalmatinska mjesta imaju svoju čar i ljepotu, no kako su takva mjesta uglavnom savršena kao ljetna destinacija, tijekom zimskog razdoblja hiberniraju i odmaraju od naporne ljetne sezone.

Zbog toga smo odabrali sljedeća mjesta i gradove na hrvatskoj obali koji spadaju među najbolja mjesta za posjetiti tijekom Valentinova:

 • Dubrovnik,
 • Makarska,
 • Split,
 • Trogir,
 • Šibenik,
 • Zadar,
 • Rijeka,
 • Opatija i
 • Pula.

Dubrovnik kao najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo

Vjerojatno najpoznatija kulturno-povijesna destinacija u Hrvatskoj, svoj šarm i zavodljivost duguje bogatoj povijesti koja je protkana kroz staru jezgru grada koja je još od 1979. godine na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Malo je reći da se radi o romantičnom odredištu. 

Mnogi su na dubrovačkim zidinama ovjekovječili svoju vezu zarukama i razmijenili prstene vjernosti i ljubavi te na ovaj način svoju ljubav ugradili u višestoljetnu povijest. 

Poznat kao nezaobilazna svjetska destinacija, Dubrovnik privlači goste iz cijelog svijeta koji kao očarani razgledavaju kulturno-povijesne i sakralne znamenitosti i upijaju impresivnu prošlost ovog prekrasnog grada.

Najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo 2

Tijekom boravka u Dubrovniku, zaljubljeni parovi mogu prošetati gradskim zidinama i razgledati kule i utvrde koje su dodatnu svjetsku slavu stekle zahvaljujući popularnoj seriji Igri prijestolja, zatim obići mnoge srednjovjekovne sakralne objekte, kao i razne srednjovjekovne palače koje su imale važnu ulogu u vrijeme Dubrovačke republike. Naravno, romantična šetnja Stradunom definitivno će upotpuniti valentinovski doživljaj, a posjet Muzeju ljubavnih priča koji se nalazi u neposrednoj blizini gradskih zidina zapečatit će vaš ljubavni getaway.

Ako ste pak zagriženi zaljubljenici u kulturno-povijesnu baštinu, boravak u Dubrovniku možete začiniti obilaskom 60-ak kilometara udaljenog Stona u kojem možete razgledati 5.5 km duge srednjovjekovne zidine koje su opasavale Mali i Veliki Ston, a kao jedna od zanimljivosti može biti i posjet najstarijoj europskoj solani koja potječe još iz 14. stoljeća.

Gastronomska ponuda Dubrovnika je raznovrsna i zadovoljit će najzahtjevnija nepca, a dobro jelo upotpunit će bogat izbor kvalitetnih vina koja su u ponudi u dubrovačkim restoranima.

Što se tiče smještajnih kapaciteta, na raspolaganju su razni apartmani, kuće i vile za odmor te veliki izbor hotela različitih kategorija. 

Iako je Dubrovnik od ostatka Hrvatske odijeljen državnim granicama i graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, prometna povezanost je dobra i funkcionalna, a nakon što za promet bude otvoren Pelješki most, Dubrovnik će biti u potpunosti povezan s ostatkom Hrvatske te će i prometna povezanost biti olakšana.

Makarska kao najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo

Za razliku od Dubrovnika koji, možemo slobodno reći, diše punim turističkim plućima gotovo cijelu godinu, Makarska je tijekom zimskih mjeseci mirno i tiho mjesto, no daleko od toga da je zapalo u zimski san, kao što to većinom biva s malim dalmatinskim mjestima. 

Radi se o najvećem mjestu na Makarskoj rivijeri, na kraju krajeva, Makarska je priobalni gradić od skoro 15 tisuća stanovnika, a kako je okružena prirodnim ljepotama, čarobnim zalascima sunca i živopisnim kilometarskim šetnicama uz more, definitivno garantira romantičan i nezaboravan doživljaj.

Makarska je poznata po velikom broju različitih smještajnih jedinica te ćete bez poteškoća pronaći adekvatan i ugodan smještaj za vrijeme Valentinovskih praznika.

Iako puno manja gastronomska ponuda nego za vrijeme ljeta, nekoliko restorana i konoba koje rade tijekom cijele godine bit će dovoljni za romantičnu večeru povodom Dana zaljubljenih.

Valentinovsku čaroliju možete upotpuniti večernjom posjetom makarskoj zvjezdarnici i Astro parku te se diviti vedrom zvjezdanom nebu koje natkriva Makarsku rivijeru.

Ako ste pak zaljubljenici u povijest, tijekom boravka u Makarskoj možete obići Franjevački samostan iz 16. stoljeća, kao i Gradski muzej u kojem se nalazi arheološka, kulturno-povijesna i etnološka zbirka Makarskog primorja i Zabiokovlja.

Zagriženici u povijest doći će na svoje obilaskom malih mjesta Makarske rivijere koja kriju prava srednjovjekovna kulturno-povijesno-sakralna blaga.

S obzirom na to da se Makarska nalazi uz Jadransku magistralu, cestovnu žilu-kucavicu Dalmacije, Makarska je povezana s ostalim dijelovima Hrvatske kvalitetnom i dobro označenom prometnom infrastrukturom. 

Ako bismo trebali rezimirati, mogli bismo reći da je Makarska izuzetna valentinovska destinacija za one koji žele svoju ljubav proslaviti uz šum valova i u okruženju guste borove šume koja natkriva magične šetnice uz nesputano more.

Split kao najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo

Split, kojeg nazivaju i „Cvit Mediterana“, najveći je grad na jadranskoj obali i administrativno je središte Splitsko-dalmatinske županije.

Kao valentinovska destinacija će zasigurno ispuniti očekivanja, u svakom pogledu.

Kako je Split drugi po veličini grad u Republici Hrvatskoj, s više od 200.000 stanovnika, posjetiteljima tijekom valentinovskih praznika može ponuditi raznovrstan sadržaj.

Zahvaljujući tom ogromnom sadržaju, nemojte se začuditi ako tijekom boravka u Splitu hotelsku sobu ili apartman u kojem ste odsjeli vidite tek rano ujutro kada izađete i kasno navečer kada puni utisaka i premoreni od cjelodnevnog obilaska jedva čekate leći na počinak.

Od svjetski poznate Dioklecijanove palače iz četvrtog stoljeća u kojem možete razgledati i jednu od najstarijih europskih katedrala, Katedralu sv. Duje, koja je iznikla od mauzoleja rimskog cara Dioklecijana, preko ostalih crkvica koje krase Split pa sve do mnogobrojnih muzeja i galerija kojih je previše za nabrojati, kulturno-povijesne su znamenitosti zanimljivog i uzbudljivog Splita.

Najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo 3

Ako vam ni to nije dovoljno, 15-ak kilometara udaljena Kliška tvrđava koja je dodatnu slavu stekla kao robovlasnički grad Meereen u Igri prijestolja upotpunit će obilazak kulturno-povijesne baštine te će začinit vaš boravak u Splitu.

A za ono nešto više, s dozom valentinovske romantike, bit će dovoljna šetnja Marjanom i splitskom rivom.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti i veliki izbor raznih restorana, konoba, pizzerija i ostalih gastro kutaka kao i mnogobrojnih enoteka koje garantiraju neponovljivo gastronomsko /enološko iskustvo.

Gastronomski užitak pak možete upotpuniti slasnim zalogajima ukusne rožate ili kroštulama, autohtonom dalmatinskom poslasticom čiji recept ljubomorno kriju dalmatinske kuharice i domaćice.

Trogir kao najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo

Relativna blizina Splita, svega 30 kilometara udaljenosti, bogata povijest i neprocjenjivi kulturno-povijesni spomenici, tek su neki od razloga zašto bi Trogir mogao biti jedna od idealnih destinacija za Dan zaljubljenih.

Naravno, tu je i prekrasna priroda upotpunjena šetnicama uz more i mnogobrojnim plažama koje dodatno raspiruju romantičnu atmosferu ovog prekrasnog i bajkovitog grada višestoljetne povijesti. 

Povijesna jezgra grada Trogira, koja je smještena na otočiću Trogiru te je s kopnom spojena kamenim mostom, uvrštena je na UNESCO-v popis Svjetske baštine 1997. godine i prepuna je vrijednih kulturno-povijesnih spomenika. Među njima ističe se katedrala sv. Lovre iz 13. stoljeća koja se smatra jednim od najznamenitijih trogirskih spomenika.

Tijekom obilaska stare jezgre Trogira obiđite i Gradsku vijećnicu, Kaštel Kamerlengo i Kulu sv. Marka te osjetite puls vječnosti koji živi u trogirskim kaldrmama i srednjovjekovnim uličicama.

Smještaj možete potražiti u mnogobrojnim apartmanima i sobama s pogledom na bistro Jadransko more.

Prometna povezanost Trogira s ostatkom Hrvatske je odlična. Svega pet kilometara od Trogira nalazi se zračna luka Split, a kroz sam Trogir prolazi Jadranska magistrala koja ga povezuje sa Splitom na zapadu i 50-ak kilometara udaljenim Šibenikom na istoku.

Šibenik kao najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo

Šibenik se s pravom smatra jednim od najljepših srednjovjekovnih gradova u Republici Hrvatskoj. Prvi put se spominje u 11. stoljeću, u povelji kralja Petra Krešimira IV. pa ga često nazivaju i Krešimirovim gradom, a administrativno je i upravno središte Šibensko-kninske županije.

Posjet Šibeniku tijekom Valentinova možete iskoristiti za obilazak čak dvije kulturno-povijesne znamenitosti koje su uvrštene na UNESCO-v popis Svjetske baštine.

Radi se o Katedrali sv. Jakova iz 15. stoljeća koja se nalazi u staroj gradskoj jezgri te o utvrdi sv. Nikole, srednjovjekovnoj pomorskoj obrambenoj utvrdi koja se nalazi na otočiću Ljuljevcu, na ulazu u kanal sv. Ante kraj Šibenika do koje vodi pješačka staza i šetnica.

Uz ove dvije kulturno-povijesne znamenitosti u Šibeniku možete obići i mnoge druge tvrđave i sakralne objekte kao i staru jezgru grada koji odiše poviješću i prošlošću koja proviruje iz uskih dalmatinskih ulica i provlači se kroz kamene dalmatinske kuće.

Uz obilazak povijesnih znamenitosti, opustite se uz romantičnu šetnju uz more i uz neponovljive zalaske sunca koje možete ispratiti na nekim od šibenskih plaža.

Najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo 4

Valentinovsku večeru pak proslavite u nekom od šibenskih restorana kušajući isprobane dalmatinske morske specijalitete: salatu od hobotnice, škampe na buzaru ili crni rižoto, dok se zasladiti možete rožatom ili skradinskom tortom.

Za smještaj ne brinite. Na raspolaganju je veliki broj apartmana i smještajnih jedinica u privatnim kućama koje će zadovoljiti sve preduvjete za ugodan i lagodan boravak tijekom valentinovskih praznika.

Zadar kao najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo

Zadar je drugi po veličini grad u Dalmaciji i peti po veličini grad u Republici Hrvatskoj te administrativno, upravno i kulturno središte Zadarske županije.

Također, Zadar oduševljava svojim prirodnim ljepotama i očarava svojim povijesnim znamenitostima.

Tijekom valentinovskog posjeta Zadru prošetajte romantičnom zadarskom rivom, opustite se uz nesvakidašnje zvukove Morskih orgulja, jedinih u svijetu, a kada sunce zađe prošetajte do umjetničke instalacije Pozdrav Suncu koja će vas svojom šarolikom igrom svjetla ostaviti bez daha.

Šetnju nastavite najpoznatijom zadarskom ulicom, Kalelargom, a tijekom boravka u Zadru ne zaboravite obići najpoznatiju zadarsku građevinu, Crkvu sv. Donata, iz devetog stoljeća.

Naravno, uz Crkvu sv. Donata možete obići i ostale sakralne objekte koji datiraju iz različitog vremenskog razdoblja kao i mnogobrojne muzeje i galerije u kojima se nalaze povijesna i kulturna blaga neprocjenjive vrijednosti.

Nakon cjelodnevnih lutanja i obilazaka kulturno-povijesnih znamenitosti grada Zadra, odmor i okrjepu potražite u nekim od zadarskih konoba i restorana u kojima možete uživati u gastronomskim delicijama i specijalitetima lokalne kuhinje.

Kao i ostali gradovi u Dalmaciji, i Zadar je prometno povezan s ostatkom Hrvatske Jadranskom magistralom te je do njega izuzetno jednostavno doći. 

U blizini se nalazi i zračna luka Zadar, a u središtu grada nalazi se autobusni kolodvor kao i željeznička postaja, dok se trajektna luka nalazi nekoliko kilometara udaljena od centra grada.

Rijeka kao najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo

Rijeka je treći grad po veličini u Republici Hrvatskoj te upravno, administrativno i kulturno središte Primorsko-goranske županije.

Sam grad odiše kulturom i umjetnošću, a koliko su kulturna događanja sastavni dio Rijeke govori i to da je 2020. godine grad Rijeka bila proglašena europskom prijestolnicom kulture.

Posjet Rijeci tijekom Dana zaljubljenih možete začiniti obilaskom znamenite Katedrale sv. Vida koja se nalazi u starom dijelu grada, kao i srednjovjekovne Zborne crkve, tj. Crkve Uznesenja Marijina, u kojoj se nalaze vrijedni oltari i barokne štukature u svetištu.

Obavezno ne propustite šetnju najpoznatijom riječkom ulicom, Korzom, a tijekom šetnje možete razgledati najznamenitiju riječku građevinu, Gradski toranj sa satom.

Ljubitelji kulturno-povijesnih znamenitosti mogu otići do Trsatske gradine, poznate i kao Trsatski kaštel, fortifikacijskog objekta iz 13. stoljeća koji se nalazi na 140 metara visokom brijegu koji prevladava Rijekom. 

Također, nemojte zaboraviti posjetiti i Astronomski centar, planetarij u kojem u naslonjačima promatrate nebo i otkrivate tajne astronomije.

Isto tako, svoj boravak u Rijeci prilagodite obilasku mnogobrojnih muzeja i galerija kao i istraživanju gastronomske ponude u raznim riječkim restoranima i konobama.

Smještaj pak možete pronaći u raznim apartmanima, hotelima ili hostelima kao i u sobama privatnih kuća u užem ili širem središtu Rijeke.

Što se tiče prometne povezanosti, Rijeka se također nalazi uz Jadransku magistralu, prometnu žilu-kucavicu koja povezuje sjeverni i južni Jadran, a od glavnog grada Republike Hrvatske, Zagreba, Rijeka je udaljena tek nekih dva sata vožnje autocestom.

Opatija kao najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo

Samo 15-ak kilometara udaljena od Rijeke nalazi se Opatija, najstarija hrvatska turistička destinacija i kao idealna za posjet tijekom Dana zaljubljenih.

Radi se o bajkovitoj i poviješću bogatoj destinaciji koja svojim prirodnim ljepotama i povijesnim spomenicima ostavlja bez daha.

Najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo 5

Od prirodnih ljepota ističe se višekilometarska šetnica uz more, poznata Lungomare koja povezuje nekoliko mjesta na Opatijskoj rivijeri. Miris borova i okus morske soli ispunit će vaša osjetila tijekom opuštajuće šetnje koja će vas dovesti do još jedne prirodne znamenitosti, opatijskog perivoja, hortikulturnog spomenika u kojem se nalazi na stotine različitih biljnih vrsta, iz cijelog svijeta.

Ljubitelji kulturno-povijesnih znamenitosti i kulturne baštine svoj posjet Opatiji mogu upotpuniti obilaskom Crkve sv. Jakova, iz 12. stoljeća kao i Ville Angiolini, u kojoj je zapravo započeo opatijski turizam, sada već davne 1844. godine.

Ako ste se već odlučili za Opatiju kao vašu destinaciju za Dan zaljubljenih, ne zaboravite ovjekovječiti svoj boravak fotkanjem najpoznatije statue u Opatiji, Djevojke s galebom, a prošetajte i opatijskim parkovima kao i Hrvatskom ulicom slavnih, osmišljenom po uzoru na Hollywoodsku ulicu slavnih.

Valentinovo proslavite u nekom od poznatih opatijskih restorana koji od autohtonih i svježih namirnica osmišljavaju ukusne delikatese koje omamljuju svojim mirisom i slašću, a boravak rezervirajte u mnogobrojnim apartmanima i sobama za odmor.

Pula kao najbolje mjesto na hrvatskoj obali za Valentinovo

Naravno, i Pula zaslužuje epitet najboljeg mjesta na hrvatskoj obali za provesti Dan zaljubljenih.

Ovaj najveći grad u Istarskoj županiji osvojit će vas svojim jedinstvenim kulturnim spomenicima od kojih se ističe pulska Arena, rimski amfiteatar iz 1. stoljeća.

Uz Arenu, koja je i svojevrsni simbol grada Pule, tijekom valentinovskog boravka možete obići i odlično očuvane antičke rimske građevine, Slavoluk Sergijevaca i Hram Rome i Augusta, obje iz 1. stoljeća.

Ne treba zaboraviti spomenuti i mnogobrojne crkvice, kapelice i samostane koji datiraju iz različitog vremenskog perioda i koji obogaćuju pulsku kulturnu baštinu.

Isto tako, za vrijeme boravka u Puli, možete razgledati mletački kaštel zvjezdolikog oblika u kojem se danas nalazi Povijesni i pomorski muzej Istre, a ljubitelji povijesti svoju strast mogu utažiti obilaskom Arheološkog muzeja Istre koji sadrži tri zanimljive zbirke:  prapovijesnu, antičku i srednjovjekovnu.

Romantične šetnje uz morsku obalu i šum valova koji zapljuskuju pulske plaže upotpunit će i zaokružiti vaš boravak u Puli tijekom Valentinova, a pulski restorani i konobe pobrinut će se za ukusnu i gurmansku valentinovsku večeru.

Smještaj možete pronaći u mnogim apartmanima i privatnim kućama koje izdaju razne smještajne jedinice.

Nadamo se kako vam je ovaj opsežni pregled valentinovskih destinacija na hrvatskoj obali dao ideju za obilazak te će vas potaknuti da idući Dan zaljubljenih provedete na putu, stvarajući nezaboravne uspomene u čast vaše ljubavi.