Lastovsko otočje

LASTOVSKO OTOČJE – GDJE NAJBISTRIJE MORE DODIRUJE NAJSJAJNIJE ZVIJEZDE

Beskrajno. Jedina je riječ koja može dočarati svu ljepotu Parka prirode Lastovsko otočje.

Legende, materijalna i nematerijalna baština, čudesna bioraznolikost samo su mali dijelovi beskrajnih ljepota koje svaki kutak Lastovskog otočja doista čine pravim rajskim odredištem. Tamo gdje se beskrajno plavetnilo spaja sa zvijezdama najsjajnije obasjanim nebom, gdje se prema legendama ni Zeus nije mogao nadiviti ljepotama, tamo na samom jugu, smjestilo se Lastovsko otočje.

Najzvjezdanije nebo je iznad Lastovskog otočja

SVE LJEPOTE PARKA PRIRODE LASTOVSKO OTOČJE

Četrdeset četiri otoka, otočića i hridi pripada Parku prirode. Lastovo je pritom najjužniji naseljeni otok u Hrvatskoj, dok je Sušac najzapadniji otok lastovskog arhipelaga. Guste šume i raznolikost flore, podzemni svijet špilja, rijetke životinjske vrste, naglašene krajobrazne vrijednosti i očuvana priroda samo su neke od karakteristika zbog kojih je Lastovsko otočje proglašeno Parkom prirode 2006. godine. S obzirom na udaljenost otočja od kopna, ljudska ruka nije uspjela naštetiti raznolikosti ovog savršenstva prirode pa je tako Lastovsko otočje proglašeno prostorom od posebne važnosti za očuvanje ukupne bioraznolikosti Sredozemlja od strane WWF-a, Svjetske organizacije za zaštitu prirode.

PRIRODNE ZNAMENITOSTI

Lastovsko otočje nalazi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a obuhvaća pet naselja – Lastovo, Ubli, Skrivena Luka, Pasadur i Zaklopatica. Prostire se na 196 m2 površine u hrvatskom dijelu Jadrana.

Prirodne znamenitosti Lastovskog otočja

Najviši vrh otoka Lastovo je Hum (417m) te potom slijede Mali Hum (415m) i Pleševo brdo (400m), a izranjanjem otočja iz oceanskog dna prije mnogo milijuna godina, nastale su špilje, jame i polja. Najpoznatija špilja je Rača koja je zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode i u kojoj su pronađeni tragovi života čovjeka, te špilja Medjedina u kojoj je do nedavno obitavao najrjeđi tuljan na svijetu – sredozemna medvjedica.

FLORA I FAUNA

Brdoviti krajevi, guste šume kojima je prikriveno oko 70% Parka, plodna polja, boćata voda, brojne lokve, strme obale, more koje čini 70% površine ovog Parka prirode izuzetno veliki broj sunčanih sati ne visoki postotak noćne vlage dom su mnogobrojnim različitim vrstama flore i faune.

Park prirode Lastovo jedno je od najočuvanijih područja na Sredozemlju, a do sada je zabilježeno 810 različitih vrsta među kojima je posebno važno izdvojiti bjeličastu gromutulju koja je izuzetno rijetka u svijetu flore na području Hrvatske te strogo zaštićeni dalmatinski kozlinac. U bogatstvu zelenila šuma Parka prirode Lastovsko otočje posebno najljepša je planika, ali su najznačajnije šume crnike i alepskog bora. Na području Parka prirode Lastovo rastu mnogobrojne vrste ljekovitog bilja, ali i agrumi, palme, rogač te orhideje.

S obzirom na udaljenost Lastovskog otočja od kopna, najčešći stanovnici ovog Parka prirode iz životinjskog svijeta su ptice pri čemu se na ovom području gnijezdi oko 70% hrvatske populacije sredozemnog galeba, ali i rijetka vrsta – eleonorin sokol. Špilje su dom mnogobrojnih šišmiša, a na cijelom otoku ne obitava samo jedna vrsta zmija – neotrovnica – smičalina te gušterice, kukci, puževi, pauci itd.

Na Lastovskom otočju gnijezde se galebovi

S obzirom da more pokriva najveći dio parka te obiluje hranjivim tvarima, podmorje parka Lastovsko otočje dom je mnogobrojnim koraljima i spužvama, rakovima, mekušcima te oko 150 vrsti riba, ali i dupinima te morskim kornjačama poput glavate te zelene želve.

KULTURNE ZNAMENITOSTI

Vjeruje se da su najstariji tragovi života na Lastovskom otočju oni pronađeni u špilji Rača, dok se kontinuitet života prati od ranog brončanog doba. Bogata prošlost današnjeg Parka prirode vidljiva je u bogatoj kulturnoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini otočja:

 • naselje Lastovo koje je današnju vizuru dobilo u 15. – 16. st., a posebice se ističu stare kuće, Knežev dvor te crkva sv. Kuzme i Damjana
Naselje Lastovo
 • svjetionici: Struga, Glavat, Sušac
 • lastovski Poklad – veže se uz događaj opsade Korčule od Maura u 15. st., a odvija se po određenim pravilima te je kao jedinstven običaj uvršten u nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske
 • dimnjaci fumari – svaki je jedinstven, a vjeruje se da su se gradili kako bi se susjedi međusobno natjecali čiji dimnjak će biti jedinstveniji, te kako bi bio urok zlim očima
Dimnjaci fumari na Lastovu
 • 11 pretpovijesnih gomila
 • ostaci antičkih villa rustica, rimskog naselja iz 1. st.
 • 18 podmorskih arheoloških lokaliteta
 • 38 crkvica, a najstarija datira iz 6. st.
Crkvice na Lastovu
 • barokno ribarsko naselje – Lučica

AKTIVNOSTI U PARKU PRIRODE LASTOVSKO OTOČJE

Zbog ljepota podmorja i njegove bistrine, Lastovsko otočje najljepše je posjetiti u toplim mjesecima godine kada je moguće uživati u svim morskim aktivnostima. Od preostalih aktivnosti, Park prirode Lastovo nudi:

 • PLANINARENJE: na nekoj od 12 markiranih staza
 • ISTRAŽITI OTOK kroz dvije poučne pješačke staze – Put crkvica tijekom koje se mogu istražiti lastovske crkvice i fumari te staza Lastovski đir kojom se preko šuma, lokvi i špilja istražuje Lastovo
 • ISTRAŽITI OTOK kroz neku od 7 biciklističkih staza
 • RONJENJE nije dopušteno samostalno, već uz pratnju voditelja iz ovlaštenog ronilačkog kluba, a može se istražiti bogatstvo flore i faune podmorja, špilje kao i arheološke podmorske lokalitete
 • RIBOLOV – uz odgovarajuću dozvolu moguć je rekreacijski ribolov s dnevnim ulovom do 5 kg
 • LOV je organiziran od strane lokalnog lovačkog društva, a najatraktivniji je lov na šumsku šljuku
 • PROMATRANJE ZVIJEZDA vjerojatno je najjednostavnije na Lastovskom otočju jer je nebo povrh Parka prirode najtamnije u Europi, a s obzirom na udaljenost od kopna i zagađenosti, gledanje u sazviježđa nad Lastovskim otočjem vjerojatno je najljepše i najromantičnije koje se nudi na području Europe
 • UŽIVATI U POGLEDU na beskraj s vidikovca Hum, Kašćel, Galičine, Pokladareva grža, Sozanj, kod crkvice sv. Ciprijana
Lastovo je posebno interesantno za nautičare

S obzirom na lokaciju, Lastovo je posebno zanimljivo gostima nautičkog turizma. No, Lastovo je posebno zaniljivo i za sve koji žele uživati u spoju povijesti različitih kultura koje su ostavile svoj trag te istodobno netaknutoj prirode i najbistrijem moru Jadrana. Ili pak onima koji žele samo uživati u romantičnoj večeri uz lokalne delicije pod zvjezdanim nebom. Pripadate li nekoj od navedenih skupina, svakako bi trebali uvrstiti Park prirode Lastovsko otočje na svoje popise destinacija koje želite posjetiti.