KOJI SU NAJBOLJI GRADOVI ZA POSJETITI U HRVATSKOJ

KOJI SU NAJBOLJI GRADOVI ZA POSJETITI U HRVATSKOJ?

Teško je nabrojati sve razloge zbog kojih Hrvatska svake godine privlači sve veći broj turista.

Priroda je u Hrvatskoj pokazala svoju punu ljepotu – od rijeka, mora, preko ravnica, brda i planina. Svoj trag su na području Hrvatske ostavile i brojne druge kulture pa su mnogobrojna zdanja uvrštena na UNESCO-ov popis. Hrvatska je i zemlja bogatog folklora, osebujnih navika i tradicija koje su toliko jedinstvene da su određene uvrštene i na UNESCO-ov Popis nematerijalne baštine.

Zato i ne čudi da je teško odabrati najbolja mjesta za odmor u Hrvatskoj jer su mnogobrojna. Vjerujemo da je možda još teže odabrati samo jedno mjesto kao destinaciju odmora. No, zato je Hrvatska odlična jer je sve (relativno) nadohvat ruke i brzo dosežno automobilom pa i ako se smjestite u jednom mjestu, u relativno kratkom vremenu možete razgledati još barem 3 mjesta.

Pored svih ljepota i raznolikosti hrvatskih gradova, nezahvalno JE odlučiti se za samo par destinacija, no odabrali smo nekoliko gradova koji se nalaze na listi najboljih gradova za posjetiti u Hrvatskoj, a polazište je popularnost među turistima.

Hrvatska svake godine bilježi sve veći broj turista
Unsplash/ Patricia Jekki

Na ovom našem putovanju, krenut ćemo od sjevera prema jugu pa se vratiti u središnju Hrvatsku.

ROVINJ

Na zapadnoj obali istarskog poluotoka smjestio se iznimno slikovit grad – Rovinj. Rovinj se zadnjih godina svakako nalazi na vrhu liste mjesta koja treba posjetiti u Hrvatskoj. Najpoznatija je stara jezgra Rovinja koja se nalazi na njegovom poluotoku. Kuće koje se uzdižu iznad mora, Grisia koja je ljeti prava umjetnička ulica, crkva sv. Eufemije u središtu, a i plaža na kojoj je dopušteno kupanje koja se nalazi u samom starom gradu samo su neki od razloga zašto je Rovinj pridobio srca turista. Od plaža, park šuma kao što je Punta Corrente pa sve do ornitološkog rezervata Palud, Rovinj je idealno odredište ljetovanja gdje će vam biti osigurano uživanje na šljunčanim ili kamenitim plažama, a mogućnosti za rekreaciju su bezbrojne. U Rovinju su brojni ugostiteljski objekti pa ne propustite okusiti barem neku od poznatih istarskih delicija kao što su njoki ili fuži s tartufima ili nekim drugim umakom, žgvacet, ribu, brodet itd.

Rovinj je jedan od najboljih gradova za posjetiti u Hrvatskoj
Pixabay/ Jan-Christoph Horn

PULA

Na samom jugu istarskog poluotoka nalazi se administrativno sjedište i najveći grad Istarske županije, Pula. Sinonim za Pulu je svakako amfiteatar koji se smatra jednim od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara na svijetu. Tu su i Slavoluk Sergijevaca, Augustov hram, te pregršt antičkih nalazišta i monumenata. Ne treba zaboraviti ni na zdanja iz doba Austro-Ugarske koja su možda i obilježila vizuru Pule. Pula ima prekrasne stjenovite, šljunčane i poneku pješčanu plažu od kojih su možda najpoznatije Zlatne i Golubove stijene, Havajsta plaža, ali i plaža Stoja te Valkane. Ukoliko se odlučite posjetiti Pulu tijekom ljetnih mjeseci, ne propustite istražiti i ljepote rta Kamenjak. Pulski amfiteatar je i pozornica mnogih koncerata, a ako ste više zaljubljeni u adrenalinske aktivnosti nego glazbene, okolica Pule, ali i cijela Istra nudi vam mnoštvo adrenalinskih parkova.

Istražite ljepote Pule
Unsplash/ Nick Kane

ZADAR

Najveće središte sjevernog dijela Dalmacije je grad Zadar. Zadar je i “fizički” odvojen na stari dio koji predstavlja zadarski poluotok te na novi dio Zadar koji započinje kada se prođe Gradski most. Zadar obiluje spomenicima iz svih važnih povijesnih epoha među kojima se posebno ističe Rimski forum te crkva sv. Donata. Od modernih zdanja najpoznatije su Morske orgulje te instalacija Pozdrav suncu. Alfred Hitchcock bio je okarakterizirao Zadar kao grad s najljepšim zalascima sunca, a baš su Morske orgulje i Pozdrav suncu idealne lokacije za uživanje u zadarskim romantičnim zalascima sunca. Zadar nudi brojne odlične ugostiteljske objekte, mogućnosti za dobar noćni provod, ali podjednako tako ispunjen odmor i za obitelji s djecom.

crkva sv. Donata u Zadru
Pixabay/jhraskon

ŠIBENIK

Šibenik se prvi puta spominjao još u 11. stoljeću u darovnici kralja Petra Krešimira IV. Centralno mjesto starogradske jezgre Šibenika zauzima impozantna katedrala sv. Jakova koja se od 2000. godine nalazi na popisu UNESCO-ove kulturne baštine, a posebna atrakcija su šibenske tvrđave: sv. Ivana, sv. Mihovila i tvrđava Barone. Šetnica kroz kanal sv. Ante osigurat će vam istodobno dozu rekreacije, opuštanja, ali i uživanja u ljepotama morskog plavetnila i zelenila raslinja. Najpoznatije gradske plaže su Banj i Martinska, a djeci će posebno biti zanimljiv Aquarium Šibenik gdje je moguće razgledati ne samo jadranske, već i tropske vrste. Posljednjih nekolicinu godina, Šibenik se sve više nameće kao odlična destinacija za sve ljubitelje festivala, pa ako ste vi jedni od tih i želite uživati u plesu, glazbi ili pak različitim gastro događajima, tada – pravac Šibenik!

Šibenska katerdrala
Pixabay/ neufal54

SPLIT

Split nije uzalud opjevan riječima “nima Splita do Splita” (Tereza Kesovija). Veličanstvenom starom jezgrom grada dominira palača cara Dioklecijana. Neki od sinonima Splita su pjesma, slasni obroci (spiza), Bačvice, pjevači, sportaši, a i Splićani će uvijek reći da su Splićanke najljepše žene na svijetu. Koncerti, festivali, eno-gastro događanja, sportske aktivnosti, jednodnevni izleti na obližnje otoke i ostale atrakcije, bogat noćni život, zabava za najmlađe, bogata ponuda ugostiteljskih objekata dokaz su da u Splitu nikada nije dosadno. Odlučite li svoj odmor provesti u Splitu, svaki trenutak vaših odmora može biti ispunjen različitom aktivnosti.

Split je uvijek dobro odredište godišnjih odmora
Pixabay/ Michelle Raponi

DUBROVNIK

Dubrovnik nije više samo jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Hrvatskoj, već i diljem svijeta. Svake godine bilježi se sve veći interes turista za posjetom Dubrovniku, a tome je svakako pridonijela i činjenica da je Dubrovnik sve češća kulisa popularnih serija i filmova. Dubrovnik je najpoznatiji po svojim zidinama, Stradunu, Srđu, palačama i katedrali, ali ne treba zanemariti ni onu važnu sferu kada je ljetovanje u pitanju – plaže. Banje, Copacabana, Bellevue, sv. Jakov, Veli žali neke su od predivnih dubrovačkih plaža gdje možete pronaći osvježenje. S obzirom na veliki broj posjetitelja, želite li u miru istražiti svaki kutak Dubrovnika, radije odaberite rano proljeće ili kasnu jesen za posjetu jer je tada manji broj turista.

Pogled na Dubrovnik sa Srđa
Pixabay/ Adri Marie

ZAGREB

Kao glavni grad, najveći grad i centar događanja u Hrvatskoj, logično je da se u Zagrebu nudi najviše mogućnosti za zabavan odmor. Brojni muzeji, galerije, kazališta, kina, glazbene dvorane, jednodnevne kreativne radionice itd. osigurat će interesantan odmor svim zaljubljenicima u umjetnost i kreativnost. Brojni kafići i restorani različitih svjetskih kuhinja, zadovoljit će i najzahtjevnija nepca. Djeci će vjerojatno biti najdraža posjeta ZOO-u, vožnja uspinjačom, žičarom do Sljemena, Tehnički muzej, Muzej vlakića itd. Odlučite li posjetiti Zagreb pa makar samo tijekom vikenda, svakako razgledajte Gornji grad, no nemojte propustiti i sjesti i odmoriti se u najljepšem parku u centru grada – Zrinjevcu. Niste bili u Zagrebu ako niste popili kavu na “špici” – Bogovićevoj ili slikovitoj uličici – Tkalčićevoj.

Trg bana Jelačića, Zagreb
Unsplash/ Kristijan Arsov

Bogato kulturno, povijesno, gastronomsko i prirodno bogatstvo kojima Hrvatska obiluje čine svaki njezin kutak zanimljivim za istraživanjem. Od istoka Hrvatske, toplih domaćina, zlatnih ravnica i bogate kuhinje pa sve preko simpatičnog i vrijednog Međimurja, preko zelenog Gorskog kotara pa sve do samog juga, svaki kraj Hrvatske ima svoje čari i vrijedan je posjete.

Tražite li smještaj na području Hrvatske ili pak iznajmljujete sobe, studija, apartmane ili kuće za odmor, posjetite naš portal PrivatniSmjestaj.hr.