KARLOVAC – GRAD NA ČETIRI RIJEKE

KARLOVAC – GRAD NA ČETIRI RIJEKE

Grad Karlovac smjestio se je u srcu Lijepe naše te „leži” na četiri rijeke – Korani, Kupi, Mrežnici i Dobri.

GRAD NA ČETIRI RIJEKE

KULTURNA BAŠTINA GRADA KARLOVCA

Srce Lijepe naše je bogato povijesno-kulturnom baštinom, a neke od lokacija koje možete posjetiti su:

 • Zvijezda – „stari” dio grada koji je građen u obliku zvijezde i dok hodate nemate osjećaj da je omeđen krakovima, ali iz „ptičje” perspektive, na kartama i fotografijama jasno se vidi. Najstariji dio Karlovca štite i šančevi, jedan od oblik rovova. Možete uživati u šetnicama koje krase divlji kesteni i lipe.
 • Stari grad Dubovac – jedan od najbolje očuvanih spomenika feudalnog graditeljstva u Lijepoj našoj. Grad je dovršen u trinaestom stoljeću, a ime je dobio prema vrsti hrasta, Dubu, koji raste na okolnim obroncima. Danas zidine Starog grada Dubovca kriju restoran te muzejski postav u Branič kuli.
 • Gradski muzej i galerija – osnovan je na samom početku dvadesetog stoljeća, a u ovom muzeju možete otkriti najstarije tajne grada na četiri rijeke. Od stalnog postava možete vidjeti: predmete, dokumente, fotografije,…, a najposjećenija postava je zbirka o Domovinskom ratu. Muzej se 1945. godine spaja s gradskom Galerijom, a to je ujedno bila i prva galerijska ustanova u Lijepo našoj nakon Dugog svjetskog rata. U galeriji možete vidjeti slike, grafike i skulpture lokalnih umjetnika.
 • Crkva Presvetog Trojstva i Franjevački samostan s galerijom – nalazi se u starom dijelu Karlovca, u centru Zvijezde te predstavlja duhovni i prostorni orijentir. Crkva Presvetog Trojstva je spomenik kulture nacionalnog značaja, a samostan krije savršeno uređen vrt, a u samostanskoj galeriji možete vidjeti bogatu sakralnu baštinu, oko deset tisuća raritetnih knjiga te predmeta sakralne umjetnosti. Također, u ponudi imanju i domaće craft pivo!
 • Zorin dom – gradsko kazalište, djeluje od 1892. godine, a u Zorinom domu možete uživati u: komediji, drami, baletu, lutkarskoj predstavi te u glasovima čarobnih nota.
 • Galerija „Vjekoslav Karas” – jedna od najatraktivnijih i najopremljenijih izložbenih prostora, a prostor karakterizira preglednosti i fleksibilnost. Galerija čuva brojna izuzetno bogata umjetnička djela te redovito ima tematske i retrospektivne izložbe.
STARI DIO GRADA KARLOVCA - ZVIJEZDA

PRIRODNE LJEPOTE GRADA KARLOVCA

Karlovac obiluje prirodnim ljepotama, a svima je dobro poznata činjenica da je „Grad na četiri rijeke” odnosno, da se u Karlovcu susreću: Korana, Kupa, Mrežnica i Dobra.

GRAD NA ČETIRI RIJEKE

Zanimljivosti o četiri rijeke:

 • Korana – rijeka koja ide kroz centar Karlovca, nema izvor, a nastala je kao nastavak Plitvičkih jezera. U prošlosti je Korana bila poznata kao lječilište jer je bogata neobičnom kombinacijom otopljenih minerala. Također, tu se nalazi i najpoznatija lokacija za kupanje – Foginovo kupalište.
 • Kupa – ovo je najduža rijeka u Karlovcu, a njezin izvor se nalazi u Nacionalnom parku Risnjak te u nju utječu preostale tri rijeke. Također, Kupa je pogodna za rafting samo u proljetnim mjesecima kada se otopi snijeg. Još jedna zanimljiva činjenica je da je to jedina rijeka na svijetu koja teče u „suprotnom” smjeru. Teče prema unutrašnjosti Lijepe naše, a ne prema Jadranskom moru koje je svega tridesetak kilometara od njezina izvora.
 • Mrežnica – izvire u Slunju, a bogata je kaskadama i slapovima. Po mnogima je ovo najzelenija rijeka. Ova karlovačka rijeka pogodna je za adrenalinske sportove, kajak, rafting.
 • Dobra – izvire kod Bukova vrha i kod Skrada, a njezina snaga pokreće stare mlinove, puni akumulacijska jezera, a na kraju utječe u Kupu. Ovo je najopasnija rijeka na karlovačkom području. Ljubitelji adrenalina slobodno vrijeme u travnju provode na Dobri jer vodostaj rijeke naraste od obilnih kiša, a Dobra je idealna za rafting te ostale adrenalinske sportove.
RAFTING NA DOBRI

Također, „Grad na četiri rijeke” ili kako ga je jedan povjesničar nazvao, „grad u parku” obiluje parkovima. Prvi parkovi u Karlovcu bili su pomno planirani prije same gradnje, a i dan danas Karlovčani paze na parkove.

Neki od parkova i perivoja:

 • Velika promenada,
 • Modrušanov park,
 • Crna promenada,
 • Vrbanićev perivoj,…
"GRAD OARK" - KARLOVAC

MANIFESTACIJE GRADA KARLOVCA

Karlovac nije poznat samo kao „Grad na četiri rijeke” već i po danima piva. Karlovački dani piva tradicionalno se održavaju od 1984. godine, potkraj ljeta na livadi kraj rijeke Korane. Ovu manifestaciju prosječno posjeti oko sto pedeset tisuća ljudi te je ujedno to najveća pivska manifestacija u Lijepoj našoj. Na danima piva u Karlovcu, uz pivo možete uživati u bogatom i raznolikom programu, a nezaobilazna je tradicionalna pivska gastronomija, gdje je najpoznatiji karlovački pivski perec. Također, iz Zagreba je organiziran putnički prijevoz vlakom, poznatijim pod nazivom Pivo-express, tako da nemate izliku da ne posjetite najveću manifestaciju posvećenu pivu u Lijepoj našoj.

DANI PIVA U KARLOVCU

Uz dane piva, neke od ostalih manifestacija u gradu su:

 • Zvjezdano ljeto – ljetni dani u Karlovcu pogodni su za ljetne manifestacije, a Zvjezdano ljeto pruža mogućnost uživanja u sto pedeset različitih manifestacija, od koncerata, predstava, sportskih i avanturističkih aktivnosti, radionica,…
 • Ivanjski krijes – je jedna od manifestacija Zvjezdanog ljeta, a ujedno je i najstarija karlovačka manifestacija, datira iz 1779. godine, a održava se na obali rijeke Kupe. Krijes se pali kada je dan najduži te je Sunce najviše na nebu.
IVANJSKI KRIJES U KARLOVCU

AKTIVNI ODMOR U GRADU KARLOVCU

Pošto ovaj članak govori o „Gradu na četiri rijeke” ne zaobilazne su riječne radosti i aktivni odmor.

Neke od aktivnosti na rijekama su:

 • safari rafting – ljubitelji adrenalina mogu uživati u nezaboravnom doživljaju „vožnje” rijekom kroz sami centar grada, u raftingu od ušća do ušća te tako iskušati riječne struje u Karlovcu. Imate dva sata na raspolaganju za uživanje u safari avanturi u Karlovcu.
SAFARI RAFTING U KARLOVCU
 • Kajak – ruta je dugačka petnaest kilometara i traje četiri sata, a osim u adrenalinu možete uživati u netaknutim prirodnim ljepotama Karlovca. Ruta Vas vodi kroz šumu, zaseoke te sami centar Karlovca.
KAJAK
 • Lađarski izlet – ljubitelji „mirnijeg” uživanja u netaknutim prirodnim ljepotama mogu uživati u jedinstvenom lađarskom izletu u trajanju od devedeset minuta. Osim u prirodnim ljepotama, uživat ćete u razgovoru o Karlovcu i samoj lađi uz domaće aperitive i kolače.

Za ljubitelje netaknute prirode, zelenila i rijeka u nedogled Karlovac je idealna lokacija za bijeg od ubrzanog načina života.