Otoci sibenskog arhipelaga

JEDRIMA KROZ ŠIBENSKI ARHPELAG

Vjetar u kosi, šum mora, horizont na dlanu. Ljubitelji pučine, ali i kopna uživat će u istraživanju šibenskog arhipelaga. U ovom članku zaplovite s nama kroz šibenski arhipelag do otoka Prvića, Žirja, Zlarina, Krapnja i upoznajte ova slikovita odredišta Jadrana.

OTOK ŽIRJE

Počnimo od otoka Žirja koji je najudaljeniji otok šibenskog arhipelaga. Do ovog otoka može se doći brodom iz Šibenika, a raj je i za brojne nautičare koji su na proputovanju Jadranom ponajprije zbog svoje prekrasne netaknute prirode. Ako tražite dan posvećen miru, ovaj otok pravo je mjesto za to. Osjećat ćete se kao da ste došli u svoju vlastitu oazu mira. Ovaj otok preporuča se obići biciklom kako bi istražili sve uvalice i iskusili pravo uživanje na otoku. Od kulturne baštine vrijedi posjetiti župnu crkvu svete Marije i utvrdu iz 6. stoljeća. Zanimljivost otoka Žirje je da se naziva i „hrvatskom Kubom“ jer prizor koji će vas dočekati kada kročite nogom na otok zaista podsjećaju na Kubu. Na ovom otoku šibenskog arhipelaga nalazi se mnoštvo old – timera. Samo što umjesto Cadillaca ovdje možete vidjeti Yugo i Zastavu.

Otok Žirje nalazi se u šibenskom arhipelagu
Izvor: Unsplash/ Hakon Grimstad

OTOK ZLARIN

Sada prelazimo na najbliži otok Šibenskog arhipelaga, a to je otok Zlarin. Ovaj otok iznimno je poznat po koraljima te je koraljarstvo tradicija kojom se lokalno stanovništvo bavi od 14. stoljeća. Osim toga bave se i ribarstvom. Na otoku Zlarinu izgrađena je cestovna infrastruktura, no zabranjena je vožnja automobilima pa se lokalno stanovništvo i posjetitelji otokom voze najčešće biciklima. Najveće zlarinsko kulturno bogatstvo je matrikula. To je prva pisana čakavština na latinici iz 1456. godine, a čuva se u crkvi Gospe od Rašelja smještenoj izvan centra otoka. Također, ovaj otok šibenskog arhipelaga je i poznata nautička luka pa je tu vezano mnogo jedrilica i jahti. S obzirom da ovaj otok krasi atribut – zlatni, budite sigurni da ga je svakako vrijedno posjetiti.

Otok Zlarin
Izvor: Unsplash/ Ana Marija Celic

OTOK PRVIĆ

Ovaj otok šibenskog arhipelaga poseban je otočić bogat starim kamenim dalmatinskim kućama koje su spojene jedna s drugom zbog tadašnjeg siromaštva i štednje kamena, no danas su atrakcija posjetiteljima i jedna od ključnih slikovitosti otoka Prvića. Otok Prvić možete obići za nešto više od dva sata lagane šetnje i tako istražiti razna bogatstva koja krije. Ovaj otok bio je naseljen još iz antičkih vremena, no prva veća naseljavanja bila su kada su ljudi bježali pred Turcima, kada je izgrađen i samostan Gospe od Milosti da ih štiti. No, da ne bi mislili da se ovdje sve vrti oko šetnje i kamenih kućica koje zaista jesu prekrasan prizor, ovdje je dobro poznat i jedan sportski spektakl koji se zove Bodulska pripetavanja. Ona se održavaju u srpnju i kolovozu, a krase ih mnogi sportovi od nogometa i vaterpola do kartaških igara i mnogih drugih. No, najbitnija i vjerojatno najzabavnija igra ove manifestacije zasigurno je povlačenje konopa. Manifestacija završava feštom i dalmatinskom klapskom pismom. Posjetite li otok Prvić tijekom ljetnih mjeseci, neće vam nedostajati ni zabave, a ni pravog odmora daleko od užurbane svakodnevice.

Otok Prvić
Izvor: https://www.vodice.hr/hr/o-vodicama/otok-prvic

OTOK KRAPANJ

Otok Krapanj zanimljiv je jer je najniži i najmanje naseljen otok Hrvatske. Na Krapnju živi oko 170 stanovnika, a do njega se stiže za svega 5 minuta putovanjem brodićem iz mjesta Brodarica pokraj Šibenika. Njega krase kamene kućice, uske uličice i borova šuma te stazica koja je provedena cijelim otokom kako bi lako mogli obići svaki njegov dio. Na plažama nema gužvi, more je čisto i kao stvoreno za ljetno osvježenje u vrućim danima. Krapanj je vrlo poznat po spužvarenju. Tradicija spužvarenja na Krapnju postoji već oko 300 godina, a prva spužvarska zadruga na ovom otoku zasnovana je 1893. godine. Pa se tako u srcu otoka nalazi i mali muzej spužvi koji je otvoren za sve posjetitelje kao i suvenirnica. Ako ste u blizini i pitate se kamo otići na jedan dan da se malo maknete iz svoje uvale, zaputite se na Krapanj i stvorite prekrasne uspomene s ovog možda niskog, ali bogatog otočića.

Otok Krapanj
Izvor: https://visit-krapanjbrodarica.com/sto-posjetiti/krapanj/

Istražite ljepote šibenskog arhipelaga, no prije toga rezervirajte svoj smještaj u okolici na PrivatniSmještaj.hr!