Jednodnevni izlet u dvorac Trakošćan

JEDNODNEVNI IZLET U DVORAC TRAKOŠĆAN

Kada pomislimo na najslikovitiji dvorac u Hrvatskoj, većini se nametne ista slika u glavi – dvorca Trakošćan. Stoga, ukoliko dosada niste, krajnje je vrijeme za jednodnevni izlet u bajkoviti dvorac Trakošćan.

Trakošćan danas nije samo utvrda, već kulturno dobro koje obuhvaća romantično jezero, park šumu i perivoj, dvorac i građevinu uz dvorac, no kako li je to bilo nekada?

Dvorac Trakošćan

OD UTVRDE DO UTOČIŠTA DRAŠKOVIĆA

Vjeruje se da je Trakošćan utvrđen krajem 13. stoljeća sa svrhom osmatračnice puta od bednjanske doline prema Ptuju. O ranoj povijesti utvrde Trakošćan ne zna se gotovo ništa, već prve poznate informacije sežu u kraj 14. stoljeća kada vlasnici postaju grofovi Celjski. Grofovi Celjski bili su moćnici koji su vladali čitavom Zagorskom grofovijom, no kako je obitelj izumrla, tako su se posjedi podijelili i Trakošćanom se izmjenjuju mnogi vlasnici; od vojskovođe Jana Vitovca, Ivaniša Korvina, Ivana Gyulaya čija obitelj i potomstvo najdulje vladaju dvorcem. Trakošćan ostaje u vlasništvu obitelji sve do 1566. kada loza izumire, a dvorac prelazi u vlasništvo države. Kralj Maximilijan, kako bi se odužio Juraju Draškoviću, poklanja Trakošćan obitelji Drašković.

Kao i brojne utvrde i dvorci, Trakošćan je kroz svoju povijest mnogo puta renoviran i dograđivan, a značajnije preinake odvile su se 1592. godine kada obitelj Drašković podiže topničke kule s krovištem, dograđuju kat, povisuje se središnja kula te oblikuje dvorište s arkadama.

Ekstrijer Trakošćana

Zagorje je poznato po dvorcima, a njihov procvat je bio značajan tijekom 18. stoljeća. Sve novo uvijek je interesantnije, a isto je očito vrijedilo i za dvorac Trakošćan koji biva napušten i započinje propadati. Obnovi dvorca posvećuje se podmaršal Juraj V. Drašković koji u duhu romantizma, ali i tradicije loze Drašković obnavlja dvorac u neogotičkom stilu. U to doba obnovljena je ulazna kula s pokretnim mostom te grb Draškković – Malatinski iz 18. stoljeća, a priroda oko sada već rezidencijalnog dvorca biva uređena u romantičarski perivoj. Loze obitelji Trakošćan povremeno borave u dvorcu sve do 1944. godine kada se iseljavaju u Austriju, a dvorac biva nacionaliziran. Od 1954. u dvorcu se nalazi stalni postav muzeja.

ŠTO ĆE VAS DOČEKATI U UNUTRAŠNJOSTI DVORCA TRAKOŠĆAN?

Posebnost dvorca Trakošćan je u činjenici da je riječ o jednom od malobrojnih zdanja u Hrvatskoj koji imaju sačuvanu vlastitu građu, a u muzeju se nalaze eksponati iz doba renesanse do historicizma. Razgledajte:

  • zbirku oružja koja se sastoji od 300-njak primjeraka
  • zbirku profesionalni fotografija obitelji Drašković (njih oko 150)
  • zbirku knjiga na njemačkom, francuskom, latinskom, hrvatskom, mađarskom i talijanskom jeziku
  • zbirku namještaja koja se sastoji od 300-njak predmeta
  • zbirku slika i grafika s preko 200 ulja na platnu i 20-ak grafičkih listova
  • zbirku lovstva s više od 100 predmeta
  • zbirku posuđa koju čine 339 predmeta
  • zbirku varia koja se sastoji od 301 različitih predmeta koji su se upotrebljavali u svakodnevnom životu

Dvorac se sastoji od niskog prizemlja gdje se nalazi ulaz, izlaz i dvorska kuhinja, visokog prizemlja gdje se može sagledati lovačka dvorana, predvorje, knjižnica, viteška dvorana, obiteljska dvorana te zbirka oružja, unutarnje dvorište i toranj. Prvi kat sastoji se od blagovaonice, malog salona, vidikovca, spavaonice i predsoblja, male knjižnice, sobe za molitvu te glazbenog salona te Julijanina soba. Zanimljivo je da se u glavnom salonu nalazi glasovir na kojemu je moguće i zasvirati. Naposljetku, na zadnjem katu koji je moguće razgledati – drugom – nalazi se barokna soba, rokoko soba, soba oslikanih zidnih tapeta, soba s portretima časnika, klasicistička soba, bidermajerska soba, neorenesansna soba te toranj.

U dvorcu Trakošćan nalazi se i muzej

ISKORISTITE JEDNODNEVNI IZLET I ZA UŽIVANJE U PRIRODI

Izlet u dvorac Trakošćan predstavlja pravi susret s povijesti i istodobno uživanje u ljepotama prirode. Dvorac Trakošćan okružuje romantično umjetno jezero, livade te perivoj koji je posebice čaroban tijekom jeseni kada biva obojan u jesenske boje. Nekada je jezero služilo ne samo za estetiku, već je bilo i ribnjak, a danas se oko njega nalaze pješačke staze kao što je poučna staza „Put vila”. Tijekom toplijih mjeseci moguće je unajmiti pedalinu te se „provozati” zaista neobičnim krajolikom, dok se tijekom zimskih mjeseci jezero. Tijekom šetnje perivojem ne propustite razgledati kapelicu Sv. Križ koja je sagrađena 1754. godine, a njena zanimljivost je da bez obzira što je riječ o malom prostoru u kapelici se nalazi inventar kakav se može naći u značajno većim crkvama kao što je pjevalište s orguljama, klupa s uzdignutom katedrom, propovjedaonica te oltar s raspelom.

Provozite se pedalinom duž umjetnog jezera

Nakon razgledavanja Trakošćana, snagu možete povratiti zagorskim delicijama u jednom od tri restorana koji se nalaze u blizini dvorca.

KAKAV BI TO BIO DVORAC BEZ LEGENDA

S obzirom da nema previše informacija o nastanku tadašnje utvrde, postoje legende vezane uz naziv Trakošćan. Tako se vjeruje da je naziv proizašao iz Tračana, tj. tračke utvrde koja je tamo postojala još u antici, a prema drugoj legendi naziv je dan prema srednjovjekovnim vitezovima Drachenstein koji su gospodarili krajem.

Dvorci bez ljubavnih priča gube dušu pa tako postoji i legenda prema kojoj je grofica tražila da se njoj u čast i ljubav izgradi romantičarski dvorac s jezerom i perivojem te je grof izgradio Trakošćan kako bi joj iskazao ljubav.

Svi znamo da su se utvrde gradile kako bi se kraj sačuvao od napada, no legenda kaže da je baba Jaga spasila utvrdu i stanovništvo koje se sakrilo od Turaka iza zidina Trakošćana. Prema legendi baba Jaga je tražila da joj se donese drveni panj, raženu slamu i lučnicu. Usitnjavajući slamu lučnicom na panju te izgovarajući pritom čudnovate, nerazumljive riječi iz slamčice je poletio stršljen, a potom i njih stotine tisuća koji su poletjeli na Turke, čime su se Turci razbježali i nisu osvojili Trakošćan.

Tijekom zime jezero ispred dvorca Trakošćan se zaledi

Dvorac Trakošćan idealna je destinacija jednodnevnog izleta tijekom kojeg ćete otkriti sve detalje bogate povijesti obitelji Drašković, uživati u bajkovitosti dvorca i slikovitom krajobrazu.