ISTRAŽITE NETAKNUTU PRIRODU PULE 1

ISTRAŽITE NETAKNUTU PRIRODU PULE

Najveći grad istarskog poluotoka je Pula, a mnogima je jedna od omiljenih destinacija za provoditi vruće ljetne dane, ali i za uživanje tijekom cijele godine. Grad je bogat poviješću koju možete vidjeti gotovo na svakom koraku, ali i posjetiti neizostavnu pulsku Arenu i prošetati Giardinima do Zlatnih vrata. No, kad se zasitite bogate povijesti i kulture i poželite oči i dušu odmoriti u zelenilu, to isto možete u Puli. Ako se nalazite u Puli, savjetujemo vam da istražite netaknutu prirodu Pule, a evo i zašto.

POLUOTOK VERUDELA

Verudela je poluotok koji se nalazi na samom jugu Pule i obiluje zelenilom i mnoštvom drveća, a ono što ga čini još ljepšim je to što se oko njega proteže more, pa su šetnice po poluotoku čarobne. Na sjeveru poluotoka nalazi se plaža Zlatne stijene, a kako joj ime kaže stjenovita je, ali i s čarobnim odsjajem sunca za vrijeme zalaska i izlaska sunca. Na stijenama se kupači rado sunčaju, oni vješti plivači i zaplivaju u moru, a mnogi vole s klupa na šetnici ili sa stijena promatrati romantične zalaske sunca. Šetnicom uz more sa zapadne strane poluotoka nailazi se na nudističku plažu, a samo malo dalje popularna je plaža Ambrela. Kroz gustu borovu šumu može se doći do Crkvice Verudela koja se popularno naziva Sveta stijena. Radi se o betoniranom prostoru pored kojeg je kameni zid koji podsjeća na crkvicu. S te Svete stijene pruža se nevjerojatan pogled na more, a ona je nastala za potrebe snimanja filma i nema povijesno značenje. Ipak, zbog slikovitosti ovog mjesta mnogi se vole ovdje fotografirati. Samo malo dalje kada skrene putem lijevo doći ćete do čarobnog kanjona Verudela. Uski kanjon u koji se usijeca more izvrsno je mjesto za okinuti najljepše morske fotografije. Kroz šumu Verudele put vas dalje vodi do Havajske plaže, iako niste na Havajima, ovdje su nešto veći valovi nego što su inače na Jadranu, stoga je po tome dobila ime, ali ti valovi nisu toliko veliki da bi zabrinuli kupače. Šetajući dalje obalom doći ćete do Kayak Centra u Puli, ali i do lijepe plaže Histria. Šetnja uz obalu završava u marini, a u svakom trenutku možete se zaputiti dublje u poluotok i istraživati uređene šetnice u šumi.

ISTRAŽITE NETAKNUTU PRIRODU PULE 2
Izvor: Privatna arhiva

AQUARIUM VERUDELA

Ako stvarno poslušate naš savjet da u Puli uđete dublje u poluotok Verudelu naići ćete na staru austro-ugarsku utvrdu u kojoj se nalazi akvarij. Utvrda je iz 19. stoljeća, a u njoj se mogu vidjeti brojne morske vrste iz Jadrana, ali i svjetskih mora. Akvarij ima dva kata, prizemlje i podrum, a tropski dio je odvojen. Izložbeni postav sastoji se od zbirki Jadranskog područja, a to su Livade morskih cvjetnica, Pjeskovito dno, Otvoreno more i Kamenita staništa, te zbirki Tropski morski sustav, Amazona, Sjeverna mora i Pustinje. Ove zbirke rasprostranjene su na površini većoj od 2500 kvadrata vanjskog i unutrašnjeg prostora, a prikazuju raznovrsni morski život Sredozemlja i brojne tropske morske i slatkovodne izložbe. Akvarij je otvoren tijekom cijele godine, a radno vrijeme mijenja se ovisno o sezoni.  Stoga, ako poželite upoznati, osjetiti i doživjeti morsku prirodu, u srcu Verudele u akvariju možete i to.

ISTRAŽITE NETAKNUTU PRIRODU PULE 3
Izvor: Unsplash/ Rachel Hisko

POLUOTOK VERUDELA

Verudela je „ispod“ južno od centra grada, a malo sjevernije od Verudele, nešto južnije ispod starog dijela grada, iza četvrti Stoja, nalazi se rt Kumpare koji je još jedna velika zelena površina Pule koja nudi netaknutu prirodu. Središte rta puno je zelenih šuma, a uz more protežu se brojne popularne plaže. Ciklonska plaža je kombinacija kamenja i stijena, a iza je debela šuma u kojoj se možete sakriti od sunca. Odmah pored plaža je Galebove stijene na kojima oni najhrabriji rado se okušaju u skokovima u vodu, a nalazi se i spilja na kraju koje je plaža s visokim stropom. Nešto dalje nalazi se Kanjon Muzil s kojeg također mnogi rado skaču u more. Na rtu se nalazi još nekoliko čarobnih plaža koje su mahom kombinacija stijena, mora i prekrasnog zelenila u pozadini. Na rtu se, osim čarobne prirode, nalazi i nešto ostataka povijesne baštine. Jedna od toga povijesna je utvrda Mussil koja je kružnog oblika i ima veliku kulu, okružuje je jarak, a oko jarka je više slojeva zidova. Nedaleko od Mussila je i tvrđava Marie Louise koja je u derurnom stanju, ali joj je lako pristupiti, no ipak zbog starosti objekta treba biti oprezan. Tvrđava ima veličanstven, a nekada strateški važan položaj za vojsku Austro-Ugarske Monarhije, jer se pruža pogled na cijeli pulski zaljev i na zaljev Brankoras. Tvrđava je prvotno korištena kao vojarna, a potom kao vojno skladište.  Prema legendi tvrđava je povodnim tunelom povezana s Brijunima.

ISTRAŽITE NETAKNUTU PRIRODU PULE 4
Izvor: Unsplash/ Jen Shishmanian

Ako ste dosad samo posjećivali Pulu zbog predivnih povijesnih znamenitosti, naveli smo razloge zbog kojih bi trebali istražiti netaknutu prirodu Pule – Verudelu, Kumpare i zanimljiv morski svijet koji možete vidjeti u pulskom akvariju. Ako želite putovati u Pulu i uživati u gradu koji spaja prirodu i povijest, jedinice privatnog smještaja možete brzo i jednostavno pronaći na našem portalu.