ISTRAŽITE HRVATSKU KAJAKOM ILI KANUOM

ISTRAŽITE HRVATSKU KAJAKOM ILI KANUOM

Ako vam je dosadilo istraživati Hrvatsku na tipične načine odmaranja na plaži, putovanja u gradove pune povijesti i razgledavanja znamenitosti te prirode, možda je aktivni odmor u Hrvatskoj idealno rješenje.

Posebna vrsta aktivnog odmora je veslanje kanuom i kajakom s kojima možete doživjeti poglede kakve ne možete doživjeti iz perspektive s kopna, dobro ćete se zabaviti, a prisutna je i fizička aktivnost. Ova aktivnost je idealna za sve ljubitelje avanture i prirode koji žele istražiti netaknute krajolike Hrvatske iz jedinstvene perspektive. Ako se ovog ljeta odlučite zaveslati kroz Hrvatsku, evo nekoliko informacija i savjeta koji vam u tome mogu pomoći.

ŠTO SU KANU I KAJAK?

Oboma im je zajedničko što su plovila na vodi s veslom, ali razlikuju se u veslu i načinu sjedenja. Kajak ima dvije lopate na veslu i u kajaku se sjedi. S druge strane, kanu ima jednu lopatu i u kanuu se kleči na jednoj nozi. Veslo je u oba plovila jedno, samo što kajakaši imaju lopatu s oba kraja vesla, a kanuisti samo na jednom kraju, što uzrokuje različite tehnike veslanja. Kanuisti moraju mijenjati strane na kojoj veslaju, a kajakaši samo prime veslo na sredini i spuštaju naizmjence lijevu i desnu stranu vesla u vodu. Danas se veslanje kanuom i kajakom nekako spojilo, pa svaki kajakaški klub ujedno je kanu klub i obratno. Ipak, postanak tih dvaju plovila je različit. Predak kanua je čamac izdubljen u deblu drveta, a poznat je još tisuće godine prije Krista i koristio se u raznim dijelovima svijeta – Amazona, Nizozemska, Australija. Najpoznatiji povijesni oblik kanua razvio se u Sjevernoj Americi. Indijanci su razapeli životinjsku kožu na drveni okvir, pa je takav kanu imao otvoren gornji dio. Kajaci su bili brodovi koji su se koristili u plemenskim zajednicama na sjeveru. Napravljeni su od drvenog okvira koji je bio obložen kožom životinja. Koristili su se za lov tuljana, a koža tuljana bi se kasnije ponovno koristila za izradu novih kajaka. Kajaci su imali gornji dio zatvoren, osim otvora za veslača.

ISTRAŽITE HRVATSKU KAJAKOM ILI KANUOM 1
Izvor: Unsplash/ Nadim Merrikh

ISKUSTVO VESLANJA

Osjećaj da veslate uz samu površinu mora možete si priuštiti samo ako ste u kajaku ili kanuu. Osim toga, kajak ili kanu može doći do uvala u moru i rijekama koje su netaknute i skrivene, a pravi su fenomen prirode. Veslanje u ovim plovilima omoguće da ste jako blizu vode, a kako je ona čista u hrvatskim rijekama i čisto je Jadransko more, pogled na vodu oko sebe očaravajući je. Hrvatski otoci i otočići još su jedan biser koji se najljepše može otkriti kajakom ili kanuom. Njima se mogu istražiti kopnom nedostupne ljepote rijeka, nacionalnih parkova i jezera. Na Jadranskom moru možete istražiti neki od 78 otoka, 524 otočića, 642 hridi i 78 grebena. Stoljećima u Hrvatskoj plovidba kanuima je tradicija, a tradicionalni hrvatski kanui nazivaju se trupice, a takvi su bili i prije nekoliko stotina godina na delti Neretve. Rekreativci najčešće veslaju u kanuima, ali u njima ne kleče, već sjede i veslaju s dvije lopate.

ISTRAŽITE HRVATSKU KAJAKOM ILI KANUOM 2
Izvor: Pixasbay/ Pexels

GDJE VESLATI KANU I KAJAK U HRVATSKOJ?

Hrvatska je prekrasna zemlja, to već i ptice na grani znaju, ali posebne ljepote Hrvatske mogu se vidjeti ako se vesla kanuom i kajakom. Uvale Jadranskog mora, očaravajuće rijeke i jezera nude različite opcije za veslanje i istraživanje skrivenih kutaka tih divnih lokaliteta. Kajakom i kanuom može se veslati na brzim adrenalinskim izazovnim rijekama ili na mirnim vodama jezera ili mora. Svatko, oni malo više pustolovni i oni malo manje, mogu u Hrvatskoj pronaći lokalitet za veslanje po svojoj mjeri. Destinacije Hrvatske koje pružaju posebno iskustvo veslanja i preporučene su od strane turističke zajednice Hrvatske na kojima se mogu istražiti najljepši pogledi ovim čamcima su brojne. Uključuju otoke Brač, Brijune, obale Dubrovnika prema Elafitskim otocima Lopudu, Šipanu i Koločepu, otoke Hvar, Korčulu, Mljet, Rab i Vis. Rijeke čije brzace i ljepote najbolje se može istražiti na ovaj način su Zrmanja, Una, Neretva, Mrežnica, Kupa, Krka, Gacka, Dobra i Cetina. Možete veslati i Prokljanskim jezerom, Baćinskim jezerima, Vranskim jezerom i Novigradskim morem. Očito je da je izbor mjesta na kojima možete uživati u Hrvatskoj kajakom ili kanuom dug, stoga najteže je odabrati na koju lokaciju zaveslati prvu.

ISTRAŽITE HRVATSKU KAJAKOM ILI KANUOM 3
Izvor: Unsplash/ Taryn Manning

ŠTO AKO MI SE SVIĐA KANU I KAJAK?

Ako se zaljubite u istraživanju Hrvatske u ova dva tipa čamca, možete trenirati i naposljetku se i natjecati u njima. I kanuisti i kajakaši natječu se danas u istim disciplinama, a to su slalom i sprint na divljim i mirnim vodama. Slalom se ponekad vozi na umjetnim stazama, a broj natjecatelja može biti minimalno jedan, a maksimalno četiri u jednom čamcu. Natjecanje na divljim vodama je najčešće u brzim rijekama u kojima se nalaze valovi, brzaci i slapovi. Zanimljivost o imenima kajaka i kanua je ta što hrvatski nacionalni savez se zove „kajakaški“, a u svijetu organizacija ima ime po „kanuu“. Razlog je tomu što u anglosaksonskim jezicima kajak je „kanu“, a kanu se naziva „kanadski kanu“.

Ako ste se odlučili na veslanje kanuom ili kajakom, ostaje vam samo odabrati gdje ćete to činiti, a u blizini tih mjesta potražite povoljne privatne smještaje na našem portalu.