Fužine

IDILIČNA LOKACIJA ZA ODMOR TIJEKOM SVIH GODIŠNJIH DOBA

Na 730 metara nadmorske visine s pogledom na guste borove šume i tri akumulacijska jezera, smjestilo se mjesto u Gorskom kotaru koje mami svoje posjetitelje tijekom svih godišnjih doba.

Vjerujemo da ste odmah pomislili na Fužine.

Slikovito mjestašce Fužine nalazi se u Gorskom kotaru te pripada Primorsko-goranskoj županiji. Zbog svoje neobične lokacije koja graniči s Kvarnerom, a istodobno pripada srcu Gorskog kotara, Fužine imaju zanimljivu mikroklimu koja je kontinentalna s daškom mediteranske. Osim snijega, velikog broja kišnih dana, ali i predivnih sunčanih, posjetitelje Fužina ne treba iznenaditi ni bura.

Zbog svoje odlične lokacije koja se nalazi u blizini autoceste Rijeka – Zagreb, Fužine su drago odredište jednodnevnih izleta i onda kada su zametene snježnim pokrivačem, kada bogate fužinske šume mijenjaju svoje boje, tijekom buđenja prirode u proljeće, ali i ljeti kada temperatura rijetko kad prelazi 30º C. U Fužinama i okolnim mjestima moguće je pronaći smještajne jedinice tako da svi oni koji žele uživati u ljepotama ovog kraja, pronaći će kakav apartman ili kuću za odmor baš po svom guštu.

Fužine se nalaze na odličnoj lokaciji u blizini autoputa Zagreb Rijeka

Kako kvalitetno ispuniti odmor proveden u Fužinama, saznajte u nastavku.

KULTURNE ZNAMENITOSTI I PRIRODNE LJEPOTE

Što zbog prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti, ali i zdravog i čistog gorskog zraka, Fužine imaju dugu turističku tradiciju koja datira s kraja 19. stoljeća.

Ako volite razgledavati sakralne objekte, posebno će vam zanimljiva biti crkva sv. Jurja iz 17. stoljeća koja se nalazi u mjestu Lič. U samim Fužinama nalazi se najveći sakralni objekt Gorskog kotara, a riječ je o crkvi sv. Antuna Padovanskog. Od kulturnih znamenitosti značajna je Etnografska zbirka u Liču, a najpopularnije kulturne aktivnosti su izvedbe puhačkog orkestra Fužine, Ispraćaj stare godine koji se održava svake godine 31.12. u podne, a posebno značajno vjersko događanje je hodočašće do Svetišta Majke Božje Snježne u Liču.

Rekreacija na kružnoj stazi oko jezera Bajer

Prirodne ljepote na području Fužina na sreću nije uništila ljudska ruka. Dapače, tri izgrađena akumulaciona jezera Bajer, Potkoš i Lepnica dali su posebnu draž Fužinama. Uz najpoznatije jezero Bajer izgrađena je šetnica s trim-stazom, a samo jezero nudi zabavno – sportski sadržaj poput ribolova, surfanja, vožnje kanua, čamaca, ali i različita ronilačka natjecanja te regate.

Posjetitelji Fužina svakako bi trebali razgledati jednu od najzanimljivijih špilja Hrvatske – Vrelo kroz kroju protječe podzemna voda, a u okolici Fužina nalazi se devet biciklističkih i pješačkih staza.

KAKO SE JOŠ ZABAVITI?

Ljepote pejzaža ovog kraja prepoznate su i u filmskoj umjetnosti pa je tako u zaleđu Fužina bio sniman film Winnetou. Osjećaj divljeg zapada možete doživjeti ukoliko posjetite kaubojsko selo Roswell u kojemu se organiziraju i različita događanja poput Winetoou vikenda, natjecanja u kuhanju kaubojskog kotlića, filmskih večeri itd.

Winnetou

Od svibnja po jezeru Bajer vozi brodić sv. Anton, a šetnicom se možete provozati turističkim vlakićem, kočijom ili na saonicama tijekom zime. Ljubitelji konja uživat će na obližnjem ranču Vrelo, a ljubitelji adrenalinskih aktivnosti u posjeti zabavnom i paintball parku Vrata.

Šteta bi bilo boraviti na čistom zraku, okruženi ljepotama prirode, a ne posjetiti Edukativni planinski vrt osjetila Karoline gdje možete sagledati autohtoni goranski vrt. U obližnjem mjestu Lič nalazi se izletiške Šumska bajka gdje će djeca moći prisustvovati edukativnim radionicama o autohtonom biljnom i životinjskom svijetu ovog dijela Hrvatske. Ono što će djeci svakako biti zanimljivo, naravno pod uvjetom da ima snijega, sanjkalište je u mjestu pod nazivom Vrata.

NE PROPUSTITE OKUSE GORSKE HRVATSKE

Želite li okusiti domaće, svakako posjetite neki od brojnih OPG-ova koji u svojoj ponudi imaju različite vrste meda, sušeno voće, sokove, marmelade i džemove, domaće mliječne proizvode, ali i prirodne kreme i ostale pomade.

Proizvodi lokalnih OPG-ovaca

U gastro ponudi Fužina možete uživati u pizzeriji, fast food-ovima, lovačkom domu, konobi ili poznatom hotelu Bitoraj. Ono što svakako ne biste trebali propustiti je štrudla od borovnica Bitoraj koja je čak zaštićena pri Zavodu za intelektualno vlasništvo Hrvatske.

Ako ne znate kamo za vikend, tražite aktivni odmor u prirodi ili jednostavno trebate napuniti baterije okruženi zelenilom i cvrkutom ptica, Fužine su zaista odličan odabir. Posjedujete li smještajne jedinice na području Fužina ili okolnih mjesta, oglasite ih na jednostavan način na portalu PrivatniSmjestaj.hr.