3 neobične crkve u Istri

3 NEOBIČNE CRKVE U ISTRI

Iako je primarna svrha crkva da su duhovno utočište svojim vjernicima ili sljedbenicima, mnogi crkve ne sagledavaju prvenstveno iz vjerske perspektive, već povijesne, arhitektonske te zbog legenda, gdjegdje veoma nesvakidašnjih događanja, pojava i iscjeljenja.

Nevažno jeste li vjernici ili ne, neobične priče privlače sve nas, a možda baš neka od sljedećih crkvi bude razlog Vašeg sljedećeg putovanja.

CRKVA SV. FOŠKE, BATVAČI

Ova crkva ni po čemu ne da naslutiti da je riječ o crkvi s neobjašnjivim događanjima. Riječ je o trobrodnoj bazilici s tri upisane apside koja vjerojatno datira iz 11. stoljeća. Ova crkva nalazi se osamljena na livadnom prostranstvu, a izgrađena je između Peroja, Vodnjana i Barbarige sjevernije. Crkva se nalazi četiri kilometara od Peroja, jednako toliko od Barbarige, a do nje možete doći ukoliko slijedite lokalnu cestu Peroj – Golubovo.

Crkva je dojmljivog izgleda eksterijera čemu svakako pridonosi predvorje. Naime, ono nije bilo osmišljeno tako već je posljedica urušavanja 1956. godine. U unutrašnjosti crkve sv. Foške sačuvana je još pokoji primjerak romaničkog zidnog slikarstva. Vjeruje se da je zidne slike oslikao majstor iz sjeverne Italije negdje tijekom 12. stoljeća. Ne, nije riječ o freskama jer su zidne slike slikane na suhu žbuku uz tehniku polutempere ili tempere. Moguće je sagledati fragmente kompozicije Marije s Isusom te prikaz uzašašća. Od davnina su se održavala hodočašća u crkvu sv. Foške, a poznata su ona koja se održavaju tijekom veljače.

Neobična crkva sv. Foške u Istri

Osim što je crkva sv. Foške najmonumentalniji primjer romaničkog zidnog slikarstva u Hrvatskoj, što je smještena na neobičnoj lokaciji – osami, zanimljivost ove crkve je u neobjašnjivom energetskom zračenju i još čudesnijim ozdravljenjima. Kroz povijest u ovoj crkvi dano je na desetke tisuća zavjeta, a prva čudesna ozdravljenja datiraju još iz 1681. godine. Iako Crkva ne priznaje ova neobjašnjiva ozdravljenja, tisuće ljudi čudesno je ozdravilo od zloćudnih bolesti, zatrudnjelo nakon mnogobrojnih neuspješnih pokušaja, mnogima se opće zdravstveno stanje poboljšalo, neki su pri samom koračanju na tlo crkve svjedočili neobjašnjivom spokoju i snažnoj energiji, a prema jednom svjedočanstvu čovjek je i levitirao. Sv. Foški su dani mnogi zavjetni darovi – od upaljača, preko štaka pa sve do srebrnih srdaca. Je li samo mit ili istina, uputite se u crkvu sv. Foške i saznajte sami!

CRKVA SV. EUFEMIJE, ROVINJ

Crkva sv. Eufemije nalazi se na najvišem vrhu starogradske jezgre Rovinja te kao takva ne samo da predstavlja najveći spomenik u gradu već sam kip sv. Eufemije nadzire i čuva cijeli grad Rovinj.

Crkva sv. Eufemije u kojoj se nalazi safkofag svetice

Nekada je na mjestu današnje crkve bila mala crkva sv. Jurja, no kako je ista bila preskučena za sve vjernike, početkom 10. stoljeća počinje se graditi nova veća crkva. Kako je broj stanovnika Rovinja rastao, tako se 1725.-1736. godine gradi još veća crkva s tri glavna oltara, a posebice se ističe središnji oltar sv. Jurja, sv. Marka i sv. Roka s kipovima navedenih svetaca. S desne strane nalazi se oltar zaštitnice grada – sv. Eufemije, a lijeve strane nalazi se oltar Presvetih Sakramenata.

Crkva sv. Eufemije

Ono što je posebnost ove crkve je legenda o Svetoj Eufemije. Smatra se da je Eufemija bila samo jedna od mučenih kršćana od strane Dioklecijana. Njezino tijelo sačuvali su do 620. godine kalcedonski kršćani sve do dolaska Perzijaca. Tada njezin sarkofag biva prenesen u Carigrad, no kako na vlast dolaze ikonoklasti, kršćani sakrivaju njezin sarkofag, opet. Prema legendi, 13.07.800. godine do rovinjske obale doplutao je mramorni sarkofag kojeg nitko nije uspio izvući iz mora sve do crkvice sv. Juraja. Predaja kaže da je dječak uz pomoć svoje dvije krave donio sarkofag do crkvice, naravno prema zagovoru sv. Eufemije. Zbog tog čudesnog događaja, stanovnici Rovinja počinju štovati sv. Eufemiju kao svoju zaštitnicu. U crkvi sv. Eufemije nalazi se kameni kip Eufemije iz 15. stoljeća, a iza oltara se nalazi sarkofag s relikvijama.

Još jedna posebnost ove crkve je to što se vrhu zvonika nalazi kip sv. Eufemije koji se okreće oko svoje osi, ovisno o smjeru vjetra.

CRKVA SV. PETRA NA TANDOLONU, BALE

Iako se administrativno nalazi na području župe u Balama, lokacijski je ova crkva smještena na pola puta između Bala i Svetvinčenta, a najbliže se nalazi selu Kranjčići.

Prema mišljenju stručnjaka crkvu je u 14. stoljeću dao sagraditi porečki biskup, a renovirana je 1904. godine kada nastaje i današnje pročelje.

Posebnost ove crkve je svakako njezina lokacija. Više od samih vjernika, crkvu pohode ljubitelji pješačenja i prirode. Naime, da bi se do crkve došlo potrebno ne oko pola sata hoda makadamom i putevima kroz šumu koji su kud i kamo zarasli. U okolici crkve nalazi se i poznata lokva na Tundulonu, a na obližnjem brežuljku moći ćete uživati u pogledu koji se pruža na Vodnjan, Bale i Svetvinčent. Postoje dva prilaza crkvi – iz smjera lokve na Tundulonu te kroz šumu Šetara, a na putu se nalazi i opis staze kao i ove neobične crkvice.

Lokva na Tundulonu
Autor: PrivatniSmjestaj.hr

Iako ova crkvica vapi za obnovom te stariji stanovnici obližnjih mjesta svjedoče krađama i njezinom uništenju nakon Drugog svjetskog rata, no posjetiteljima ta činjenica pada u drugi plan kada dođu ispred crkvice i vide izuzetno neobično mjesto na kojem je sagrađena. Naime, crkvica stoji na neobičnoj stijeni ured šume.

Neobična crkvica na stijeni

S obzirom na veoma neobičnu lokaciju crkve, postoje dvije legende o crkvi. Prva govori da je crkvica izgrađena baš na tom neobičnom i nepristupačnom terenu zato što je riječ o području s neobjašnjivim energetskim zračenjem, nešto poput onog na mjestu crkve sv. Foške. Druga predaja temelji se na priči o konjaniku koji je bježao ispred Turaka te se našao ispred stijene na kojoj je danas crkva sv. Petra. Dolaskom na to mjesto, konjanik je zamolio sv. Petra za pomoć te se zavjetovao na izgradnju crkve ukoliko preživi.

Crkvica sv. Petra je u lošem stanju

Volite li povijest, kulturu, arhitekturu, zanimaju li vas legende ili pak u crkvama želite pronađi utočište, tijekom odmora u Istri u svakom mjestu ćete naići barem na jednu crkvu od kojih su neke jedne od najljepših u Hrvatskoj, a brojne skrivaju priče i legende.