IDEMO U LIKU

IDEMO U LIKU

Nije čudno što je sva pažnja usmjerena na Jadran, no svakako ne treba podcijeniti ni ljepote Like. Ovaj predivan kraj oduševit će vas svojim bogatstvima, ali i gastronomskom ponudom. Upoznajte čari Like.

ZANIMLJIVA POVIJEST NASTANKA

Ova legenda dobro je poznata u tom kraju. Naime, dvije sestre dobile su u naslijeđe zemlju. Jedna sestra se razbolila te je u potrazi za lijekom došla do malenog sela blizu današnjeg Gospića i ožednila. Tamo se napila vode i stanje joj je krenulo na bolje, te je shvatila da je zapravo njen „lik“ (lijek) voda. Pa je tako ljekovitu vodu nazvala Lika, a po njoj je zatim i cijela zemlja koju je naslijedila prozvana Lika.

LJEPOTE LIKE

NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA

Svima su dobro poznata Plitvička jezera koja krase ovaj kraj. Turisti iz svih dijelova Europe, a i svijeta vole se diviti ovom malenom raju na zemlji. Naravno da i za Plitvice postoji legenda koja kaže da se s planine spustila Crna kraljica koja je jadnom narodu obuhvaćen velikom sušom poslala grmljavinu i jak vjetar te obogatila tu zemlju kišom. Tako je nastalo 16 jezera. Zahvalnom narodu kraljica je rekla „ Od sad će tvojim divnim Plitvičkim jezerima dolaziti gospoda iz cijeloga svijeta.“ Pa se tako zaista i dogodilo. Ova poznata atrakcija najstariji je i najpoznatiji nacionalni park u Hrvatskoj koji je tako prozvan 1949. godine. Jezera okružuju prekrasne drvene stazice te se mogu obići svi slapovi i jezera. Zbog svoje iznimne ljepote Plitvice su uvrštene na UNESCO-v popis svjetske baštine.

PLITVIČKA JEZERA
Izvor: Unsplash/ Martin Buchbauer

PARK PRIRODE VELEBIT

Također, najdulja i najveća planina u Hrvatskoj će vas zasigurno impresionirati, svojom ljepotom, bogatim biljnim, a i životinjskim svijetom. U njemu se nalaze 2 nacionalna parka Sjeverni Velebit i Paklenica. NP Sjeverni Velebit osnovan je 1999. te je najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj. Obuhvaća i zaštićena područja kao što su Rožanski i Hajdučki kukovi i botanički rezervat Visibaba. To je nalazište endemične biljke hrvatske sibireje. Ne smijemo zaboraviti spomenuti i botanički rezervat Zviždan-Balinovac-Velika rosa unutar kojeg je smješten Velebitski botanički vrt koji je proglašen spomenikom parkovne arhitekture. Nacionalni park Paklenica je po proglašenju drugi nacionalni park u Hrvatskoj. Proglašen je 1949. odmah nakon Plitvičkih jezera. NP Paklenica poznata je po šumama, a naročito šumama crnog bora po čijoj je smoli koja se zove Paklina, Paklenica i dobila ime. Vrlo su impresivni i kanjoni Male i Velike Paklenice koji se prožimaju duboko u Velebit.

PP VELEBIT
Izvor: Unsplash/ Marta Rastovac

CEROVAČKE PEĆINE

Nedaleko od Gračaca možete istražiti čari Cerovačkih pećina, one su zasigurno jedne od najatraktivnijih špilja u Hrvatskoj. Cerovačke špilja krasi 7 kilometara dugi podzemni kanali čime su zasigurno i najveći podzemni sustav špilja u Lijepoj našoj. Naravno, priča o imenu također postoji a to je da su dobile ime po željezničkoj postaji Cerovac jer su otkrivene tokom gradnje željezničke pruge Zagreb-Split 1924. godine. Za posjetitelje su otvorene Gornja pećina, Donja pećina i Srednja pećina te ih krase brojni špiljski ukrasi stalaktiti i stalagmiti. Zanimljivo je da kako bi strukture koje su nevjerojatne narasle samo 10 centimetara potrebno tisuću godina. Najpoznatija stijena u Cerovačkim špiljama je stijena koja svojom formacijom liči na djeda Mraza. Pećine su zbog veličine i arheoloških nalaza 1961. proglašene geološkim spomenikom prirode. Svakako bi bilo šteta da propustite vidjeti ljepote ove bogate unutrašnjosti .

HRANA POZNATA U OVOM KRAJU

Mnoge čari krase Liku no nitko ne može reći da je ikada zanemario njihovu slasnu gastronomsku ponudu. Janjetina koja je izvanrednog okusa i mirisa te se u skladu sa tradicijom priprema na otvorenoj vatri ili u loncu s ostalim komadima mesa sigurno će vas ostaviti bez teksta. Za one koje vole „ lakšu“ hranu tu je i ponuda ribe kao što je pastrva iz čistih rijeka Like. Zatim pole od poznatog ličkog krumpira koje obaraju s nogu, savršeno se slažu uz slaninu, lički sir škripavac ili luk. Jela koja bi vas zadivila u ovom kraju možemo nabrajati do sutra, no svakako je preporuka uživati i u piću nakon ovih jela. Po tradiciji prije jela popije se gutljaj rakije, dobro poznate šljive ili loze , a ovisno o jelu završiti možete sa dobro poznatom velebitskom pivom ili čašom nekog dobrog vina.

Kako bi istražili bogatstvo Like i dopustili da vam se ovaj predivan kraj ureže u sjećanje, rezervirajte svoj smještaj u jednom od dijelova ovog kraja na PrivatniSmjestaj.hr!