vinske manifestacije

VINSKE MANIFESTACIJE U HRVATSKOJ

Ako ste tip koji uživa u okusima vina, njihovoj kvaliteti i posebnosti zasigurno će vas zanimati gdje se održavaju pojedine manifestacije, ocjenjivanja i degustiranja vina.

DANI VINA, TURIZMA I CIKLOTURIZMA

Ova tradicionalna manifestacija koja se održava već osme godine za redom oduševit će vas promocijom turizma, etno i gastronomskom ponudom. Ova manifestacija održava se u Osječko-baranjskoj županiji. Program obuhvaća mnoge aktivnosti od promotivno-prodajnih izložbi do nastupa raznih KUD-ova i poznatih pjevača. Velik je broj proizvođača vina na ovom području koji se ističu svojom kvalitetom što dokazuje 12 proglašenih vinskih cesta. Cilj je da u narednim godinama oko 50% proizvodnje vina bude s ovog područja. Također organizira se i osjenjivanje vina. U sklopu ove manifestacije održava se Wine-tour u Belišću.

VINKOVO U ILOKU

Vinkovo se tradicionalno održava u iločkim podrumima i vinogradima, uz nezaboravne doživljaje i degustaciju vina i uživanje uz zakusku. Kao dio manifestacije održava se i stručni skup. Cilj stručnog skupa je upoznavanje publike sa vinskim projektima koji su se provodili na području grada Iloka i promoviranje samog Srijema. Naime, sam blagdan svetog Vinka obilježava početak rada u vinogradima. Održava se u Iloku poznatom srijemskom vinogradarskom kraju. Posjetitelje očekuje iločko vino, pečene kobasice i slanina te puno glazbe i plesa. Uz zabavu i vinsko druženje u iločkoj tvrđavi, kao dio događanja također je poznato i pokladno jahanje ulicama Iloka.

VINISTRA

Najveća hrvatska izložba vina i vinarske opreme održava se diljem Istre, a cilj je promocija vinske kulture i povećanje kvalitete istarskih vina. Ova manifestacija omogućava ne samo predstavljanje vina nego i rakija i maslinovog ulja te stvaranje novih poslovnih kontakata i informiranje o trendovima te mogućem napretku pojedinaca u proizvodnji ovih nevjerojatnih kapljica.

VINCRO

Vincro je najstarija vinska manifestacija u Zadarskoj županiji, ondje se degustiraju mlada ravnokotarska vina. Ovaj sajam 2009. godine je prerastao u međunarodni sajam Vincro. Tamo se mogu po novom naći vina iz svih krajeva lijepe naše ali i iz inozemstva. Naravno provodi se i stručno ocjenjivanje, a svi posjetitelji će biti slobodni da degustiraju ove nezaboravne okuse.

MANIFESTACIJA PUTEVIMA VINA U MEĐIMURJU

U krasnom ambijentu dvorca Terbotz u Štrigovi najbolji vinari predstavljaju svoja vina po pravilima profesionalne degustacije. Manifestacija putevima vina jedinstven je događaj u cijeloj županiji. Organizacija je to najveće udruge vinara Mediterra koja ima preko 50 članova. Jednom godišnje ova atrakcija okuplja 35 najboljih proizvođača vina. Svake godine domaćin manifestacije je jedna Hrvatska vinarija suorganizator ove manifestacije. Ovim projektom počela je popularizacija hrvatskih vina u svijetu i razvoj kulture vina u Hrvatskoj. Uz ocjenjivanje svih vina među najvažnijim je proglašenje najboljeg pušipela regije, autohtone međimurske sorte s ciljem populariziranja te sjeverno hrvatske sorte i davanje na važnosti tom kraju.

NAJBOLJA ZAGORSKA VINA

Ljubitelji dobrih vina će zasigurno biti zadovoljni i ako posjete Bedekovčanska jezera te tamo kušaju najbolja zagorska vina. Cilj ove manifestacije je okupljanje svih vinara iz Krapinsko-zagorske županije kako bi predstavili svoj trud i i dostignuće u berbama te promovirali svoja vina. U Zagorju su vina dio kulturnog i povijesnog nasljeđa te vrlo bitan segment za predstavljanje tog poznatog kraja. Uz trud i upornost vrijednih Zagoraca njihova vina doista su stigla na razinu prepoznatljivosti.

VINART

Klasično početkom 3.mjeseca održava se vinart. Najvažniji poslovni vinski događaj, naime sajam Vinart Grand Tasting, nudi bogat program i mnoštvo radionica za sve one koji su spremni guštati. Mogli bi spomenuti kako je baš početak trećeg mjeseca idealan za ovakav sajam. To je vrijeme kada nadolaze pripreme za turističku sezonu te ugostitelji i menađeri hotelijerstva pripremaju novu vinsku listu i ponudu za svoje goste. Na ovoj manifestaciji moći ćete probati vina iz poznatih hrvatskih vinarija koja vas zasigurno neće razočarati. Posjetitelji mogu uživati u trudu i radu najboljih vinara na području lijepe naše.

Ako ste zainteresirani za posjet poznatim vinskim krajevima rezervirajte svoj smještaj na PrivatniSmjestaj.hr!