IDEJE ZA UREĐENJE STUDIO APARTMANA

IDEJE ZA UREĐENJE STUDIO APARTMANA

Uređenje malih prostora veoma često je prednost, no podjednako tako može predstavljati i problem kada je riječ o prostoru koji je namijenjen za iznajmljivanje turistima.

Pravi mali izazov predstavlja uređenje studio apartmana na način da su u tom prostoru zastupljeni svi elementi i potrepštine koji boravak čine ugodnim, a da se istodobno taj prostor ne doima zatrpanim. Uređenje studio apartmana na prvo mjesto stavlja praktičan način razmišljanja kako bi se spriječio neuredan izgled prostora, ali i kako bi taj (relativno mali prostor) osigurao svojim gostima barem donekle osjećaj privatnosti.

Prvo pravilo - ne zatrpavajte prostor

ŠTO PROSTOR ČINI STUDIO APARTMANOM?

Glavni sinonim za studio apartman je garsonijera. Studio apartmani najčešće jesu garsonijere, premda mogu biti i prostori u kojima se kuhinja nalazi u odvojenoj prostoriji. No, ono što ih svakako karakterizira je činjenica da se spavaća soba i dnevni prostor nalaze u jednoj prostoriji. Mnoge pomisao na garsonijeru asocira na skučene prostore, no studio apartmani mogu biti puno više od mjesta u kojemu će gosti prenoćiti jednu ili dvije noći.

U studio apartmanu se dnevni boravak i spavaća soba nalaze u jednoj prostoriji

PRVO PRAVILO: SVJETLE BOJE

Kako biste stvorili osjećaj prostranijeg prostora nego što većina studio apartmana jesu, neka prostorom dominiraju svijetle boje poput bijele, bež, svijetlo sive koje će stvoriti iluziju „otvorenog” prostora. No, to ne znači da cijeli studio apartman mora izgledati sterilno. Dapače, dajte si oduška te u prostor unesite fotelju modernog dezena ili boje, zanimljiv tepih te pokoju dekoraciju koja će s prostora maknuti dojam dosadnog i uštogljenog.

Dekorirajte prostor svijetlim bojama i ponekim dekoracijskim elementom

DRUGO PRAVILO: PRISUTNOST OGLEDALA I AKCENTNOG ZIDA

Ogledala neće studio apartmanu dati samo (prividni) osjećaj većeg prostora, već ako su postavljena na pravilnim mjestima reflektirat će svjetlost čime će se otvoreni plan prostora činiti i dvostruko veći. Nemojte pretjerivati s ogledalima, dovoljno je jedno veliko koje će po mogućnosti zrcaliti prizor eksterijera ili do kojega će blago dopirati sunčeva svjetlost ili rasvjetna tijela.

Uvedite akcentni zid u studio apartman

Iako se savjetuje da su studio apartmani dominantno svijetlih boja, to ne znači da jedan zid ne možete učiniti zidom koji će davati akcent prostoru. Obojite jedan manji zid u ugodnu plavu, duboku smaragdno-zelenu boju, boju čokolade ili bogatu tamno sivu boju koje prostoru, bez obzira što je riječ o tamnim bojama, mogu dati osjećaj topline i ugode.

TREĆE PRAVILO: POKUŠAJTE „ODVOJITI” PROSTORIJE

Osim ako je riječ o izuzetno malom prostoru u kojemu sjedeća garnitura predstavlja ujedno ležaj, spavaći dio studio apartmana moguće je barem vizualno odvojiti od dnevnog prostora paravanom, dekorativnom zavjesom ili pak fiksnom pregradom poput knaufa ili kliznih vrata.

Pregrađivanje prostorija knaufom

Sama ugradnja kliznih vrata, točnije nosači, zauzet će dodatan dragocjen prostor, pa ukoliko je riječ o studiju male kvadrature, tada je dekorativna zavjesa bolje rješenje.

ČETVRTO PRAVILO: BUDITE KREATIVNI U POGLEDU ORMARA

Ukoliko vaš studio apartman ne omogućuje dostatan prostor za ugradbene ormare koji su idealno rješenje za sve prostore pa tako i one malih kvadratura, možete osmisliti kreativni dio koji će predstavljati kutak za ostavu odjeće i obuće. To mogu biti različiti viseći elementi poput visećih vješalica, užadi, dekorativnih kutija i stalka za odjeću.

Ormari u studio apartmanima

PETO PRAVILO: MINIMALISTIČKA KUHINJA S DOSTATNIM SADRŽAJEM

Mnogi studio apartmani sadrže čajne kuhinjice, a nije ni rijetkost da se poneke sastoje i od samo jednog do dva elementa. Ukoliko nemate prostora za ormariće, ladice ili neki drugi način zatvorenog vida ostave, možete iskoristiti zid ili strop kako bi vaše čajne kuhinje imale više mjesta za ostavu neophodnog kuhinjskog sadržaja. U današnje vrijeme moguće je kupiti različite zidne i viseće kuke, ali i pomične police koje osim to će biti izuzetno funkcionalne, predstavljat će i svojevrsnu dekoraciju.

Viseće kuhinjske police

Zadnje i ključno pravilo uređenja studio apartmana je da u iste unesete dašak sebe ili kraja u kojemu se smještaj nalazi, ali da pritom imate na umu da je taj smještaj namijenjen drugima, ne vama. To bi značilo da je u uređenju malih interijera, kao i u mnogočemu drugome, važno ostati umjeren i suptilan.

Oglasite svoj studio apartman na PrivatniSmjestaj.hr jednostavno i brzo!