Gdje je najljepša plaža u Biogradu? 1

Gdje je najljepša plaža u Biogradu?

Prije nego odgovorimo na pitanje gdje je najljepša plaža u Biogradu, ukratko ćemo predstaviti ovaj bivši kraljevski grad.

Biograd na Moru, kratki pregled

Biograd na Moru nalazi se 30-ak kilometara južno od Zadra te administrativno pripada Zadarskoj županiji.

Prometno je odlično povezan, kroz sam grad prolazi prometna žila-kucavica, Jadranska magistrala, a do priključenja na autocestu Zagreb-Split potrebno je prijeći tek nekih 15-ak kilometara udaljenosti.

Uz prekrasne i čiste plaže te raznovrsnu i atraktivnu turističku ponudu, ovaj grad može se pohvaliti i bogatom poviješću te titulom kraljevskog grada. Naime, tijekom 11. stoljeća, Biograd na Moru je slovio kao srednjovjekovna prijestolnica hrvatskih vladara, a 1102. godine u Biogradu na Moru okrunjen je hrvatsko-ugarski kralj Koloman (rođen 1074. – umro 1116. godine).

Artefakti iz tog razdoblja mogu se razgledati u Zavičajnom muzeju koji je i sam smješten u zgradi koja je proglašena spomenikom kulture s obzirom na to da je podignuta na ruševinama srednjovjekovnih zidina.

Uz bogatu povijest i iznimno vrijedne kulturno-povijesne spomenike, koje nismo nabrojali jer bi ih bilo previše, u Biogradu na Moru možete posjetiti i prvi zabavni park u Hrvatskoj, Fun park Biograd u kojem možete iskusiti adrenalinske kao i zabavne vožnje za sve uzraste. Park se sastoji od tri tematske cjeline: Svemir, Gusarski grad i Divlji zapad te sadrži više od 20 različitih atrakcija koje garantiraju cjelodnevnu zabavu i nezaboravnu avanturu.

No, kako je ovo tekst o najljepšoj plaži u Biogradu, a ne o turističkoj ponudi Biograda na Moru, vrijeme je da prvo predstavimo četiri biogradske plaže koje svojom čistoćom i ponudom obogaćuju ovaj gradić u sjevernoj Dalmaciji.

Gdje je najljepša plaža u Biogradu?

Gdje je najljepša plaža u Biogradu? 2

Kao što smo gore napisali, u Biogradu na Moru možete pronaći četiri gradske plaže.

Većina je ovih plaža natkrivena gustim hladom borove šume te su povezane uređenom i održavanom šetnicom na kojoj se nalaze mnogobrojni ugostiteljski objekti.

Jedina plaža u Biogradu na Moru na kojoj nećete moći pronaći prirodan hlad je plaža Bošana koja se nalazi u sjeverno-zapadnom dijelu grada. Radi se o šljunčanoj plaži s postupnim prilazom moru na kojoj možete pronaći raznovrstan sadržaj, kao recimo pješčani odbojkaški teren te dječje igralište. Iako nema prirodnog hlada, zaštitu od sunca kao i okrjepu možete pronaći u nekom od ugostiteljskih objekata koji se nalaze na plaži.

Iduća plaža je plaža Dražica u jugo-istočnom dijelu grada koja se može pohvaliti Plavom zastavom za svoju čistoću i uređenost. Plava zastava ukrašava plažu Dražice još od 2006. godine, kao i mnogobrojni sadržaji od kojih je najatraktivniji veliki tobogan s kojeg se možete spustiti u ograđeni bazen s morskom vodom. Kao i plaža Bošana, i Dražice je šljunčana plaža koju odlikuje postepen pristup moru uz dodatak gustog hlada borove šume koji natkriva plažu.

Nastavite li hodati šetnicom koja se nalazi uz plažu Dražica naići ćete do treće biogradske plaže, plaže Soline koja se nalazi u prekrasnoj uvali i koja je također ukrašena borovom šumom. Radi se o plaži koja sadrži kombinaciju sitnog šljunka i pješčanog pristupa moru te je zbog toga izuzetno popularna kod obitelji s malom djecom. I ova plaža sadrži ugostiteljsku ponudu i mnogo atrakcija kao i odbojkaško igralište koje je nasuto sitnim pijeskom.

Četvrta plaža s kojom se može pohvaliti Biograd na Moru je pješčana plaža Crvena Luka koja se nalazi u živopisnoj pješčanoj uvali okruženoj gustom borovom šumom.

Do ove plaže možete doći pješice, ako ste ljubitelj hodanja, budući da se plaža Crvene Luka nalazi na nekoliko kilometara udaljenosti od centra grada ili možete unajmiti čamac na plažama Soline ili Dražice te svoj boravak u Biogradu na Moru obogatiti i vožnjom brodicom. Kao i ostale plaže u Biogradu na Moru, i plaža Crvena Luka može se pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom ponudom te adekvatnim sadržajem koji će uljepšati i olakšati cjelodnevni boravak na plaži.

Dakle, ako bismo trebali izabrati između ove četiri plaže i odabrati najljepšu, onda odabir pada na dvije, a te su plaža Crvena Luka te plaža Dražica.

Zašto baš dvije, a ne jedna?

Pa zbog toga što smatramo da obje plaže zaslužuju epitet najljepše, Crvena luka za one koji pješčane plaže smatraju najljepšima, a Dražice zbog Plave zastave i mnogobrojnih sadržaja koji ju čine atraktivnom i zanimljivom.

Naravno, i ostale plaže u Biogradu na Moru zaslužuju vašu pozornost te vas pozivamo da ih posjetite i provedete svoje ljetovanje uživajući na sve četiri plaže koje se nalaze u Biogradu na Moru.