Najljepša plaža na Šolti 1

Najljepša plaža na Šolti

Šolta je srednjodalmatinski otok u neposrednoj blizini Splita, smješten između otoka Brača na istoku i otoka Hvara na jugoistoku.

Sa Splitom je tijekom sezone povezan s više redovnih trajektnih linija te s brzim katamaranskim linijama koje će vas do Šolte prebaciti za manje od 30 minuta.

Otok Šolta ističe se šarmantnošću malog mista, tišinom i spokojem te čistim morem i mnogobrojnim plažama skrivenim u raznim uvalama koje se nalaze sa sjeverne i južne strane otoka.

Sa sjeverne strane otoka Šolte nalaze se sljedeće uvale i naselja s plažama: Donja Krušica, zatim Kašjun, Garma i uvala Banje koje se nalaze u relativnoj blizini trajektne luke Rogač koja također posjeduje plažu, zatim velika uvala Nečujam u kojoj se nalazi desetak manjih uvalica, zatim plaža Veli Dolac te uvala Gornje Krušice i na kraju uvala Vela luka.

S južne pak strane otoka Šolte, koja je zanimljiva i nautičarima i ljubiteljima prirode, nalaze se sljedeće uvale s plažama: uvala Šipova, Maslinica, Šešula, Paganica (ili Poganica), Zaglav, Jorja, uvala Križić, Tatinja s nekoliko manjih uvalica unutar nje, uvala Grabova, Senjska, Stračinska, Travna te uvala Likva koja se nalazi uz morski prolaz Splitska vrata koji otok Šoltu odjeljuje od otoka Brača.

Naravno, uz gore nabrojane uvale i plaže, postoje i ostale, manje poznate ili neimenovane, do kojih je teško doći ili su u potpunosti nepristupačne za dolazak s otoka te se do njih dolazi uz pomoć iznajmljenih brodica.

Sve gore nabrojane plaže i uvale posjeduju određenu čar i odgovarat će određenim prohtjevima: netko voli osamu, netko voli kamene ploče, netko pak traži da plaže imaju olakšan pristup moru zbog djece te da su pješčane kako bi se djeca mogla igrati, netko smatra da je najljepša plaža ona koja ima najgušći hlad ili pak da je najbolja ona koja sadrži najviše aktivnosti. Zbog toga je jako nezahvalno odrediti najbolju ili najljepšu plažu na Šolti, budući da uistinu postoje različita gledišta na taj epitet.

S definitivnom sigurnošću možemo garantirati da sve plaže i uvale na otoku Šolti oplakuje bistro tirkizno Jadransko more te da su oličenje mira i spokoja.

Najljepša plaža na Šolti

Najljepša plaža na Šolti 2

Ako bismo pak morali izdvojiti najljepšu plažu otoka Šolte, mogli bismo izdvojiti koja je plaža najljepša za određene prohtjeve i aktivnosti.

Pa tako, primjerice, najljepša plaža za nautičare na otoku Šolti bi bila u uvali Šešula koja se smatra pravom nautičarskom ljepoticom budući da njena prirodna uvala odlično štiti brodove od snažne jadranske bure.

Što se pak tiče obitelji s malom djecom, najljepša plaža na Šolti bi bila plaža u uvali Gornjoj Krušici, ponajviše zbog hlada kojeg tvori gusta borova šuma koja se nalazi uz obalu. No, isto tako, kako je plaža udaljena od trgovina i restorana, uputno je kvalitetno se pripremiti za boravak na plaži te cijelo vrijeme imati zaštitnu obuću na nogama zbog morskih ježeva koji se znaju pojaviti u plićaku.

Isto tako, još jedna najljepša plaža za obitelji s malom djecom na otoku Šolti je plaža Banje, u istoimenoj uvali, koja se nalazi na sjevernoj strani otoka Šolte te posjeduje određene sadržaje za djecu kao i plitak prilaz prekrasno čistom i bistrom moru.

Za ljubitelje osame, najljepša plaža na Šolti mogla bi biti u uvali Poganici (ili Paganici), koja se nalazi na južnoj strani otoka Šolte. Radi se o šljunčanoj plaži okruženoj netaknutom prirodom do koje se pješice dolazi skrivenom stazom usječenom kroz divlju prirodu.

Oni pak koji najljepšu plažu smatraju onom na kojoj mogu ležati na pijesku, najljepšu pješčanu plažu na otoku Šolti pronaći ćete na plaži Šipova, u istoimenoj uvali, koja se nalazi u neposrednoj blizini uvale Maslinice u kojoj se nalazi najveća i najpoznatija plaža na Šolti.

A zaljubljenici u skakanje u more sa stijena i kamenih ploča najljepšu plažu za skakanje na otoku Šolti pronaći će ako se upute do uvale Tatinja koja se nalazi na južnoj strani otoka.

Nadamo se da će vam ovaj naš blog tekst pomoći u odabiru plaže za kupanje i uživanje uz more na otoku Šolti. Mi vas pozivamo da svakako istražite sve plaže i uvale kojima obiluje ovaj čarobni otok na kojem ćete zasigurno uživati i koji će vam ostati u sjećanju kao jedna od najljepših ljetnih destinacija na jadranskoj obali.