FESTIVALI HRANE I VINA – NAJBOLJE DESTINACIJE ZA DEGUSTACIJU HRANE I VINA 1

FESTIVALI HRANE I VINA – NAJBOLJE DESTINACIJE ZA DEGUSTACIJU HRANE I VINA

Svaki grad Hrvatske bogat je gastro i eno ponudom koja je u Hrvatskoj raznolika, a to je rezultiralo organiziranjem brojnih festivala posvećenih hrani i piću. Posjetitelji mogu uživati u streetfoodu, preko fusion kuhinja, pa sve do tradicionalnih jela. Ovo su poznati hrvatski festivali hrane i vina te najbolje destinacije za degustaciju hrane i vina na kojima možete uživati u raznolikoj ponudi.

ROVINJ, WEEKEND FOOD FESTIVAL

Weekend food festival u bajkovitom Rovinju mjesto je druženja svih strastvenih zaljubljenika u hranu, bilo da je riječ o onima kojima je hrana dio posla ili o posjetiteljima ljubiteljima dobre hrane. Festival okuplja chefove i govornike iz cijelog svijeta, a oni dijele svoja znanja putem predavanja, panela i showcookinga gdje predstavljaju kako napraviti kreativna jela. U Rovinju za vrijeme festivala izlagači će predstavljati svoje autohtone proizvode kao što su kave, piva, vina, maslinova ulja i slično. Grad će ugostiti i brojne zabavne izvođače kako bi doživljaj festivala bio potpun.

FESTIVALI HRANE I VINA – NAJBOLJE DESTINACIJE ZA DEGUSTACIJU HRANE I VINA 2
Izvor: Unsplash/ Liubov Ilchuk

JELSA,  WINE, OLIVE & HERITAGE FESTIVAL – WO&H

WO&H festival održava se u Jelsi na otoku Hvaru u lipnju, a cilj je promocija domaćih vina i proizvoda od maslina s otoka Hvara. Festival rado posjećuju domaći gosti i strani turisti jer kroz festival upoznaju duh Hvara kroz lokalne proizvode koji se ističu svojom kvalitetom.

FESTIVALI HRANE I VINA – NAJBOLJE DESTINACIJE ZA DEGUSTACIJU HRANE I VINA 3
Izvor: Unsplash/ Roberta Sorge

ZAGREB, FOOD FILM FESTIVAL

Zagrebački Food film festival okuplja ljubitelje dobre hrane i dobrog filma. Festival okuplja najkvalitetnije i najkreativnije restorane, bistroe i slastičarne Zagreba uz mogućnost gledanja večernjih projekcija filmova na otvorenom. Ugođaj gledanja filma pod zvijezdama poboljšava mogućnost posudbe deka, jastuka, tepiha i slušalica na info pultu. Tijekom dana posjetiteljima se pripremaju razne aktivnosti zabavnog, edukativnog i kulturnog karaktera.

FESTIVALI HRANE I VINA – NAJBOLJE DESTINACIJE ZA DEGUSTACIJU HRANE I VINA 4
Izvor: Unsplash/ Nataniel Susantoputra

KORČULA, KORČULANSKE PJATANCE

Korčulanske pjatance festival je hrane i vina na kojem izlažu najbolji restorani Korčule i tako domaćim i stranim gostima predstavljaju ponudu hrane i vina koja je karakteristična za otok Korčulu. Eno-gastronomska ponuda je raznolika i nastoji tradicionalnu dalmatinsku kuhinju povezati s modernom, s naglaskom na kvalitetne namirnice Jadranskog mora. Vina koja se predstavljaju na festivalu djela su ruku korčulanskih i peljeških vinara.

FESTIVALI HRANE I VINA – NAJBOLJE DESTINACIJE ZA DEGUSTACIJU HRANE I VINA 5
Izvor: Adobe Stock/ karandaev

DUBROVNIK, GOOD FOOD FESTIVAL

Good Food Festival je gastronomsko događanje namijenjeno svim ljubiteljima hrane i nudi svojim gostima posebne festivalske menije, večeru s Michelin Star Chefom, ponudu deserata i slatke hrane, kušanje vina, pivske večeri u Dubrovačkoj pivovari kao spoj piva i streetfooda, radionice na kojima posjetitelji mogu učiti o tradicionalnim jelima i gastro ture. Navedena ponuda nadopunjuje se glazbenim događanjima.

FESTIVALI HRANE I VINA – NAJBOLJE DESTINACIJE ZA DEGUSTACIJU HRANE I VINA 6
Izvor: Adobe Stock/ Djomas

ZAGREB, VINOCOM

Vinocom festival je vina i kulinarstva koji se tradicionalno održava u hotelu Esplanade. Cilj festivala je promovirati proizvođače vina i hrane te njihove proizvode i tako obogatiti turističku ponudu. O važnosti festivala govori to što je cijenjen među domaćim i stranim stručnjacima i medijima. Na festivalu se prezentiraju i degustiraju vina, sljubljuju vino i hrana te održavaju se suvremene eno-gastro edukacije.

FESTIVALI HRANE I VINA – NAJBOLJE DESTINACIJE ZA DEGUSTACIJU HRANE I VINA 7
Izvor: Unsplash/ Ram HO

SLAVONIJA I PODRAVINA, WINE NOT!?

Manifestacija Slavonija i Podravina, wine not!? održava se u rujnu u Virovitičko-podravskoj županiji na više lokacija i okuplja ljubitelje hrane, vina, umjetnosti, kulture i prirode. Manifestacija nudi spajanje vina i slastica na Wine&Cake događaju u Dvorcu Janković u Suhopolju, vinsku biciklijadu po virovitičkim brdima uz degustaciju vina iz lokalnih vinarija, u rodnoj kući Petra Preradovića u Grabrovnici spaja se poezija i vino, a moguće je imati vinski piknik na planini u Park šumi Jankovac te trči se vinski maraton Wine&Run u Orahovici.

FESTIVALI HRANE I VINA – NAJBOLJE DESTINACIJE ZA DEGUSTACIJU HRANE I VINA 8
Izvor: Unsplash/ Rodrigo Abreu

KAPTOL, SLAN-VIN

Slanvin je eno-gastro manifestacija u slavonskom Kaptolu koja okuplja domaće i strane posjetitelje, ljubitelje hrane i slanine. Manifestacija je natjecanje u pripremanju slaninske ruže – specifičnog jela nabodene slanine na štap. Posjetitelji mogu kušati slaninske ruže koje pripremaju natjecatelji amateri, a nakon ukusne hrane mogu žeđ utažiti lokalnim vinima, a manifestacija ponekad ima i gostujuće proizvođače vina.

FESTIVALI HRANE I VINA – NAJBOLJE DESTINACIJE ZA DEGUSTACIJU HRANE I VINA 9
Izvor: Unsplash/ James Kern

OSIJEK, WineOS

WineOS međunarodni je festival vina i delicija na kojem ljubitelji dobrog vina i ukusne hrane mogu kušati brojna kvalitetna vina i isprobati delicije, ali i čuti zanimljive informacije i educirati se na seminarima i radionicama. Proizvođači vina i delicija iz svih hrvatskih regija i susjednih zemalja pružit će posjetiteljima posebno enogastro iskustvo sa željom isticanja važnosti enogastro turizma.

FESTIVALI HRANE I VINA – NAJBOLJE DESTINACIJE ZA DEGUSTACIJU HRANE I VINA 10
Izvor: Unsplash/ Aleisha Kalina

POREČ, Vinistra

Poreč je domaćin najstarijoj i najvećoj regionalnoj izložbi vina i vinarske opreme Vinistra. U tri dana manifestacije posjetitelji mogu kušati vina koja su izložile stotine izlagača. Prva Vinistra održala se 1994. godine i okupila je oko 20 izlagača, ubrzo se proširila i na izlaganje maslinovih ulja, sira, skute, meda, istarskog pršuta i rakija, stoga je postala prostor prezentacije autohtonih proizvoda Istre.

FESTIVALI HRANE I VINA – NAJBOLJE DESTINACIJE ZA DEGUSTACIJU HRANE I VINA 11
Izvor: Unsplash/ Ca Creative

Odlučite li uživati u nekom od festivala hrane i vina, rezervirajte svoj boravak u smještaju koji možete pronaći na portalu PrivatniSmjestaj.hr.