DUGI OTOK – MANIFESTACIJE, ATRAKCIJE, PLAŽE I GASTRONOMIJA

DUGI OTOK – MANIFESTACIJE, ATRAKCIJE, PLAŽE I GASTRONOMIJA

Dobro je poznata činjenica da Lijepa naša zemlja s više od tisuću otoka, a jedan od njih je i Dugi otok. Ovaj otok obitava manifestacijama, atrakcijama, plažama i nezaobilaznom gastronomijom. U nastavku otkrijte čari Dugog otoka!

MANIFESTACIJE I ATRAKCIJE NA DUGOM OTOKU

Dugi otok ima dugu tradiciju manifestacija i atrakcija koje privlače turiste da se redovito vraćaju i/ili ga preporučuju prijateljima i poznanicima da odmor iz snova provedu na dugootočki način.

Davno je Tomislav Ivčić pjevao – „svako misto svoju feštu ima” i bio je u pravu. Na Dugom otoku se najčešće manifestacije održavaju u čast zaštitniku mjesta, u ime sveca, ali nisu im nepoznate i druge manifestacije.

U nastavku otkrijte neke od manifestacija na Dugom otoku:

  • Saljske užance – kulturno-zabavna manifestacija koja se održava već pedeset godina, manifestacija traje tri dana. U ta tri dana mještani prezentiraju narodne običaje otoka te sudjeluju u gastro natjecanjima u kojima glavnu ulogu imaju slastice. Treći dan je mnogima najzanimljiviji jer se održava „trka Tovar”, utrka se održava na salskoj rivi, a najbrži tovar i njegov vlasnik dobivaju pršut. S druge strane, tovar koji dođe posljednji u cilj dobiva diplomu za najljenijeg tovara, zajedno s gazdom!
  • Dugootočki dani ljekovitog bilja – manifestacija se održava u rujnu, a za cilj ima prezentaciju Dugog otoka koji odiše jednostavnošću, prirodnim ljepotama te čistoćom zraka i mora. Dani ljekovitog bilja traju sedam dana.
Ljekovito bilje
  • Moto tour – održava se u listopadu, ako vrijeme dopušta, a ljubitelji adrenalina i vožnje na dva kotača rado odabiru Dugi otok za uživanje u vožnji i pogledu na očaravajuću prirodu.
Moto bike

Jedna od atrakcija na Dugom otoku je Strašna peć koja se nalazi u neposrednoj blizini parka prirode Telašćica. Strašna peć se nalazi na nadmorskoj visini od sedamdeset metara, a sam ulaz u špilju je impozantan, visok je deset metara, a širok sedam! Šetajući ovim speleoobjektom imate osjećaj da razgledavate gotičku baziliku, a ne špilju!

PLAŽE NA DUGOM OTOKU

Dobro je poznata informacija da se na Dugom otoku nalazi najpoznatija te jedna od najljepših svjetskih plaža, plaža Saharun. Ova tirkizna uvala odnosno, „raj na zemlji” prostire se na dužni od osamsto metara, a zbog svoje pličine pogodna je za neplivače i obitelji s djecom. Plaža Saharun krasi bijeli pijesak, sitni kamenčići te borova šuma. Na plaži su dozvoljeni kućni ljubimci, a uz samu plažu se nalaze dva ugostiteljska objekta.

Od ostalih plaža na Dugom otoku možemo istaknuti iduće:

  • Veli Žal – nalazi se u mjestu Dragove, a plaža gleda na otvoreno Jadransko more, sama plaža je šljunčana, more je prozirno, tako da, bijeli pijesak reflektira svijetloplavu boju mora. Plaža Veli žal je idealna za ljude koji vole privatnost jer se nalazi u nenaseljenom području te je privatnost zagarantirana. Mana plaže je to što nema hladovine, tako da, spas od paklenih vrućina morate potražiti u moru ili u obližnjoj šumici.
  • Veli Rat – jedna od najatraktivnijih plaža na Dugom otoku poznatija pod nazivom Lanterna. Ova blago stjenovita plaža nalazi se u nadomak najvećeg svjetionika Lijepe naše te ima pogled na pučinu.
  • Telašćica – nalazi se u istoimenom parku prirode! Plaža Telašćica je pješčano, stjenovita i najčešće ju posjećuju nautičari dok plove zadarskim arhipelagom. Sama uvala Telašćica predstavlja idealno mjesto za bijeg od gradske vreve odnosno, ubrzanog načina života.
  • Brbinjšćica – šljunčana plaža koja se nalazi u istoimenoj uvali. Sama plaža je okružena stijenama i brojnim špiljama, ali s druge strane, predstavlja najsigurnije sidrište prema otvorenom moru!
  • Lojišće – netaknuta plaža na sjevernoj obali Dugog otoka, namijenjena je avanturistima i ljubiteljima kampiranja,…

GASTRONOMIJA DUGOG OTOKA

Hobotnica ispod peke

Na Dugom otoku možete kušati i uživati u morskim i kontinentalnim specijalitetima koje nude konobe i ostali ugostiteljski objekti. Među najrazvikanijim jelima na Dugom otoku je svakako hobotnica ispod peke i jela od srdela.

Srdele

Dođite na Dugi otok i uživajte u vremenu provedenom na ovom dalekom i čarobnom otoku koje vrvi od ljepota, atrakcija i manifestacija.