Doživite Zadar kao lokalci

DOŽIVITE ZADAR KAO LOKALCI

Kalelarga, Kalelarga, Kalelarga moja radosti, tu sam proveo najljepše dane moje mladosti, pjevao nam je Tomislav Ivčić i na najljepši mogući način opjevao ne samo najširu ulicu Zadra, već i svoj ponos i ljubav prema Zadru.

Zadrani se ponose ne samo 3000 godina starom povijesti koja je vidljiva na svakom kutku njihova grada, već i najljepšim zalaskom Sunca na svijetu, najslađom spizom, plodnim zaleđem i razvedenim arhipelagom, jedinstvenim spomenicima, ali i brojnim hrvatskim poznatim ličnostima čiji korijeni sežu baš na zadarsko područje.

Zadarski zalazak sunca
Izvor: Pixabay/ KdesignZV

Zadar je grad susreta, razgovora, pjesme, smijeha, slasnih jela i pića, idealna kulisa za bilo kakav odmor poželite. Istražili smo za vas čime se Zadrani iznimno ponose, pa nastavite čitati članak kako biste Zadar doživjeli iz perspektive lokalaca.

ZANIMLJIVE ČINJENICE O ZADRU

Kao što smo već spomenuli, povijest je utkana u svaki kutak Zadra, posebice njegovog poluotoka, a svoj obol postojanju mnogobrojnih spomenika i razvoju Zadra i okolice dali su drevni Liburni, Rimljani, Bizant, Mlečani, Napoleon, Austro-Ugarska, stoga ne čudi činjenica da je Zadar u mnogim područjima „bio prvi” u Hrvatskoj. Kao razvijeni grad, bogat intelektualcima, baš se u Zadru davne 1396. pokrenulo prvo Sveučilište na hrvatskom tlu, prvi Medicinski fakultet, prvo Svjetovno sveučilište te prva Primaljska škola na području današnje Hrvatske. Prvo plemićko kazalište otvoreno je u Zadru, a važnost i želja za edukacijom ističe se i kroz činjenicu da je prva Hrvatska čitaonica pokrenuta u Zadru, a prvi hrvatski roman Petra Zoranića – Planine, nastao je u obližnjem Ninu. Također, prve novine na hrvatskom jeziku zadarske su – „Kraljski dalmatin”. Važnost pisanog materijala za Zadrane, očituje se i u činjenici da je u Zadru osnovan prvi Povijesni arhiv.

Nastavno na brojne medicinske škole koje su kroz povijest započinjale svoj rad u Zadru, prva vojna volnica, ali i civilna bolnica Sv. Roka započele su s radom u Zadru. Visoka razina stručnosti medicinskog osoblja vidljiva je u činjenici da se u Zadru odvila prva operacija uz etersku narkozu na području današnje Hrvatske, ali i prva patološka obdukcija. Također, prvo hrvatsko društvo Crvenog križa osnovano je u Zadru.

Da je Zadar bio metropola u kojoj se željelo stvoriti što bolje i ljepše uvjete za život Zadrana svjedoči i činjenica da je u Zadru u rad puštena prva javna rasvjeta u Hrvatskoj, ali i napravljen prvi javni perivoj.

Perivoj kraljice Jelene u Zadru
Izvor: https://www.nasadi.hr/wp-content/uploads/2021/12/Perivoj-Kraljice-Jelene-Madijevke-Fotografija-2.jpg

Vjera je od pamtivijeka imala jednu od najvažnijih uloga u životima i nadama Zadrana što se očituje u mnogobrojnim crkvama, proslavama vjerskih praznika te činjenici da je Zadar jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima čak četiri zaštitnika grada, stoga ne čudi da je papa Aleksandar III Zadar odabrao za svoj posjet Hrvatskoj davne 1177. godine čime je to prvi posjet pape području današnje Hrvatske.

POZNATE LIČNOSTI ZADRA

Osim spomenicima i običajima, Zadrani se diče i slavnim osobama koje su se rodile, živjele i stvarale na području Zadra. Iako je prva nogometna utakmica na području današnje Hrvatske održana baš u Zadru (između ekipa engleskih časnika), košarka je sport kojim se Zadrani diče. Košarka je važan dio identiteta Zadra pa čak postoji i izreka:” Bog je stvoria čovika, a Zadar košarku.” Među slavnim zadarskim košarkašima posebice se ističe Giuseppe Pino Giergia te Krešimir Ćosić.

Šta bi bila Damlacija bez pjesme? Opće je poznato da su neki od najvećih hrvatskih glazbenih hitova nastali upravo na području Dalmacije, a samo neki od poznatih zadarskih glazbenika su pjevač Tomislav Ivčić, Duško Lokin, Mladen Grdović, Đani Maršan, pjevačica Emilija Kokić, Natali Dizdar, ali i grupa Riva koja je 1989. godine odnijela pobjedu na Euroviziji. Ljubiteljima klasične glazbe posebno su značajni zadrani Blagoje i Vladimir Bersa te Pavle i Valter Dešpalj. Ljubiteljima klasične glazbe posebno su značajni Zadrani Blagoje i Vladimir Bersa te Valter i Pavle Dešpalj.

Zadarska grupa Riva osvojila je Euroviziju
Izvor: https://www.antenazadar.hr/clanak/2017/05/na-danasnji-dan-prije-28-godina-zadarska-grupa-riva-pobijedila-je-na-eurosongu/

Juraj Dalmatinac, ali i braća Vranjanin, cijenjeni hrvatski graditelji i kipari rodili su se upravo u Zadru, kao i slikari Salghetti Drioli, Smirich te Schiavone.

U Zadru su rođeni, odrasli, obrazovani i prepoznati talenti mnogobrojnih drugih hrvatskih sportaša, umjetnika, književnika, ali poznatih osoba iz svijeta mode kao što je model Korina Longin te slavni modni kreator Ottavio Missoni.

SPIZA I ZADARSKI ĐIR

Želite li Zadar doživjeti kao lokalci, trebate se barem jednom tijekom svog odmora prošetati Kalelargom, sjesti na rivu i uživati u najljepšim zalascima sunca na svijetu, ali i doživjeti Zadar kroz mirise i okuse kojima ćete doživjeti autentični Zadar. Zadarska tradicionalna kuhinja oslanja se na namirnice koje se mogu pronaći u prirodi i čiji uzgoj posebice dobro uspijeva na zadarskom području, a to su janjetina i sir, cvijet soli, maslinovo ulje, morski plodovi i riba, te tekuće zlato – maslinovo ulje, ali i vinske sorte poput Merlota, Zinfandela te Caberneta. Želite li okusiti tradicijske okuse s područja Zadra uputite se u predjele izvan Zadra, u konobe zadarskog arhipelaga, ali i male konobe te restorane koji se nalaze malim, slikovitim zadarskim kalama. Također, odsjednete li u apartmanu te ste u mogućnosti sami pripremati vlastite obroke, obavezno se prošećite i razgledajte bogatu ponudu zadarske tržnice.

Marinirane srdele dio su tradicionalne gastronomske ponude u Zadru
Izvor: Unsplash/ Chris Curry

Od tradicionalnih jela s ovog područja sladokusci bi svakako trebali probati sladoled (gelato) u poznatim zadarskim slastičarnicama i kavanama kao što su Eva II, Bob Rock’s, Danica, aRoma itd. Na jelovnicima zadarskih restorana i konobi koji nude tradicionalna jela, naći će se: ninski šokol, dalmatinski pršut, paški sir, usoljeni i marinirani inćuni i srdele, novigradske dagnje na buzaru kao i škampi, slasne peke u morskoj verziji – hobotnica ili mesnoj – teletina. Nezaobilazna je plava riba, tuna iz zadarskog arhipelaga te sve ostale ribe pripremljene na „gradelama”. Ljubitelji mekušaca ne bi smjeli propustiti uživati u okusima jadranske lignje s tradicionalnim prilogom kao što je kuhana blitva s krumpirima. Ljubitelji mesa znaju da je paška janjetina, ali i bukovačka jaretina jedne od najboljih u Hrvatskoj, a u tim ćete jelima moći uživati i tijekom svog boravka u Zadru. Tu je i pašticada kao i benkovački prisnac te biogradska ćućka.

ATRAKCIJE U ZADRU

Od atrakcija modernog doba, one najdraže samim Zadranima su Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Ponesite si jastučić, osvježenje i sjednite na Rivu te u predvečerja uživajte u igri boja instalacije Pozdrav Suncu te zvucima mora koji nastaju podno stepenica na kojima ćete sjediti – Morskim orguljama.

Morske orgulje u Zadru
Izvor: Pixabay/ IvanVuksa

Ako ste ljubitelji muzeja, ne biste smjeli propustiti razgledati Arheološki muzej, jedinstvenu zbirku Muzeja antičkog stakla, riznicu SPC Svetoga Ilije proroka ili pak modernistički Muzej iluzija. Prilikom dolaska u Zadar, posjetite ured TZ Zadar te preuzmite brošure kako biste si istančano mogli isplanirati zadarski itinerar.

Kao što smo već spomenuli, na svakom koraku uočit ćete neki spomenik, bilo vodeći se planom i kartom ili spontanom šetnjom zadarskim ulicama. Samo neki od zadarskih spomenika su crkva sv. Krševana, sv. Mihovila, sv. Donata, potom brojni zadarski trgovi, zidine, Foša, ali i slikovite četvrti poput Varoša.

Crkva sv. Donata u Zadru
Izvor: Pixabay/ jhraskon

Također, Zadar možete sagledati i iz druge perspektive – s mora, točnije vožnjom zadarskim barkajolima.

GDJE SE KUPATI U ZADRU?

Ako ste Zadar odabrali kao odredište vaših ljetovanja ili se u njemu nađete tijekom toplih mjeseci, pravi ste sretnici. Zadar je opasan lijepim plažama za svačiji ukus – pjeskovite, šljunčane, kamenite, betonirane, s bogatim popratnim zabavno – sportskim sadržajem i ugostiteljskom ponudom ili pak intimne uvalice. Neke od najpoznatijih i/ili najljepših plaža u Zadru, okolici i zadarskom arhipelagu su: plaža Borik, plaža Kolovare, plaža Punta Bajlo, plaža Puntamika, plaža Uskok, plaža Diklo, Kraljičina plaža u Ninu, plaža Petrčane, pješčane plaže u Zatonu, a jedna od najljepših plaža na svijetu je svakako Sakarun ili Saharun na Dugom otoku. Također, ne propustite posjetiti Kornate u sklopu organiziranih jednodnevnih izleta brodom i okupati se u kristalno tirkiznim uvalama NP Kornati.

Plaža Saharun na Dugom otoku
Izvor: Unsplash/ Cezar Sampaio

Naposljetku, to god da radili tijekom svog odmora u Zadru, gdje god se zabavljali i jeli, pokušajte Zadar doživjeti iz perspektive lokalaca jer to znači da ste doživjeli samu esenciju Zadra i Dalmacije.

Posjedujete li sobe, apartmane i/ ili kuće za odmor u Zadru i okolici, oglasite ih brzo i jednostavno na specijaliziranom portalu PrivatniSmještaj.hr.