AKTIVNOSTI I ZABAVA U MALINSKOJ 1

AKTIVNOSTI I ZABAVA U MALINSKOJ

Malinska je slikoviti, poznati turistički biser obale Kvarnera jedno je od najpopularnijih biser smješten na obali Kvarnera, često se opisuje kao odlično odredište ne samo ljetovanja već i odmora u svako doba godine jer nudi nevjerojatnu kombinaciju predivnih plaža, zraka koji je bogat aerosolom, bogatu kulturne baštinu, ali i različite aktivnosti koje su prilagođene različitim generacijama turista.

Pridužite nam se u ovom članku te zajedno s nama istražite neke od najuzbudljivijih aktivnosti i zabavnih iskustava koja čine Malinsku pravim draguljem turizma na Jadranu. Bez obzira jeste li zaljubljenik u avanture na otvorenom, ljubitelji kulturnih događanja ili jednostavno želite opuštanje na plaži, Malinska nudi ponešto za svakoga.

PLAŽE I AKTIVNOSTI NA MORU

Malinska je prava oaza prekrasnih šljunčanih plaža s kristalno čistim, tirkizni morem, koje su kao stvorene za opuštanje ili razne vodene aktivnosti. Jedna od najpoznatijih plaža je Rupa, smještena u samom centru grada. Ova šljunčana plaža pruža savršena je za upijanje D vitamina i plivanje. Ukoliko želite određenu dozu adrenalina, mnoge plaže nude mogućnosti unajmljivanja jet skija, windsurfing, parasailing, vožnju pedaline, skakanje po vodenim poligonima itd.

Svi ljubitelji ronjenja s bocom uživat će u nijansima plavetnila mora oko Malinske, ali i podvodnoj flori i fauni. Naposljetku, većina plaža Malinske zaista imaju odličnu ponudu popratnog zabavnog, ali i ugostiteljskog sadržaja.

Više o plažama Malinske saznajte u našem članku Plaže Malinske: Oaze odmora na Jadranskoj obali.

AKTIVNOSTI I ZABAVA U MALINSKOJ 2
Izvor: Unsplash/ Ludovic Gauthier

ŠETNICA

Uzduž Malinske proteže se šetnica uz koju se nalaze plaže, ali i ugostiteljski objekti. Ukoliko odmor odlučite provesti u Malinskoj, ne propustite sjesti na klupicu uz šetnicu i uživati u romantičnim zalascima sunca.

BICIKLIZAM I PJEŠAČENJE

Za one koji preferiraju pješačenje, ali u značajnijem obujmu, kao i biciklizam, Malinska je odlična destinacija odmora! Staze na području Malinske (Dubašice) su zaista različite; od onih koje se protežu uz more, preko onih koje se protežu kroz stoljetne šume i maslinike pa sve do staza koje se nalaze uz povijesno – kulturne znamenitosti Dubašice. Ako volite pješačenje i odlučite se svoj odmor provesti na otoku Krku, ne propustite Camino Krk.

Camino Krk
Izvor: https://www.visitmalinska.com/malinska-za-sve/camino-krk/

KULTURNA BAŠTINA I MANIFESTACIJA

Povijest Malinske datira još iz doba Liburna, svoj obol razvoju Malinske dao je Ivan Frankopan, a posebno težak je bio period tijekom Svjetskih ratova kada se mnogobrojno stanovništvo iselilo iz Malinske. Više o samoj povijesti i spomenicima koje možete sagledati na području Dubašice saznajte u našem članku Malinska -biser kvarnerske obale. Ako ste ljubitelji kulture i umjetnosti tada obavezno posjetite galeriju sv. Nikole, arheološki lokalitet Cickin, samostanski muzej u sklopu samostana sv. Marije Magdalene…

Tijekom ljetnih mjeseci, posjetitelji Malinske moći će uživati u nastupima klapa, jazz te koncertima klasične glazbe, likovnim radionicama, usvajanjima tehnike glagoljske kaligrafije, nastupima KUD-ova te različitim i izložbama i ostalim kulturno – zabavnim sadržajima.

Sensa dani sira
Izvor: https://www.visitmalinska.com/o-malinskoj/tradicija-i-obicaji/sensa-dani-sira/

ZABAVA KROZ GASTRONOMIJU

Malinska je raj za ljubitelje hrane. Brojni restorani, konobe, pizzerije, beach barovi i kafići nude raznoliku ponudu jela, a mi posebnu prednost dajemo onima koju nude autohtona jela pripremljena s lokalnim sastojcima. Poseban naglasak tradicionalne kuhinje Malinske stavljen je na plavu ribu pri čemu se ističu srdele i inćuni, a tijekom jeseni lignje. Jela koja je važno istaknuti su šurlice – tjestenina koja se priprema na igli uz gulaš od janjetine, plodove mora ili šparuge. Nezaobilazni sastojci na stolovima ovog kraja su ovčji sir, maslinovo ulje, janjetina, a od slastica se ističu frite, kroštule te domaći ravioli.

Brudet
Izvor: https://www.visitmalinska.com/malinska-za-sve/gastronomija/tradicionalna-kuhinja/

NOĆNI ŽIVOT

Iako Malinska nije poznata po divljem noćnom životu, grad nudi nekoliko odabranih mjesta za provod. Barovi uz obalu i klubovi stvaraju ugodnu atmosferu za večernje druženje. Uživajte u koktelu uz šum valova i lagane ritmove glazbe.

LJUBITELJI VINA

Otok Krk ima dugu tradiciju vinogradarstva, a posebice se ističe Vrbnik. Diljem otoka nalaze se vinarije u kojima možete degustirati kapljice “tekućeg zlata”, među kojima se posebice ističe lokalna sorta – vrbnička žlahtina. Ljubiteljima pjenušca savjetujemo degustaciju valometa čija je specifičnost da dozrijeva na morskom dnu.

AKTIVNOSTI I ZABAVA U MALINSKOJ 3
Izvor: Unsplash/ CA Creative

OPUŠTANJE I WELLNESS

Nakon dana ispunjenog aktivnostima, opustite se u nekom od wellness centara koji se nude u sklopu hotela u Malinskoj, a u čijoj su ponudi raznovrsni tretmani za relaksaciju tijela i uma. Masaže, saune i hidromasažne kade samo su neki od načina kako se možete potpuno opustiti i napuniti baterije za nove avanture.

Na 10-ak kilometara udaljenosti od Malinske nalaze se mjesta Čižići i Klimno gdje možete iskoristiti blagodati ljekovitog blata. Ljekovito blato možete također pronaći na plaži Meline u mjestu Soline za koje se vjeruje da u kombinaciji sa suncem pomaže u reumatskim bolestima.

AKTIVNOSTI I ZABAVA U MALINSKOJ 4
Izvor: Unsplash/ Haley Phelps

Malinska je mjesto koje ne samo da nudi raznolike aktivnosti, već i pruža priliku za istinsko povezivanje s prirodom i lokalnom kulturom. Bez obzira na vaše interese, ovo mjesto na otoku Krku ima sve potrebno za nezaboravan odmor. Ovo mjesto na Kvarneru pruža doživljaj ravnoteže između prirode, kulture i zabave, čineći ga idealnim odredištem za putnike svih profila i interesa.

Pronađite idealnu smještajnu jedinicu za vaše odmore u Malinskoj na PrivatniSmještaj.hr.