Aktivni odmor u Istri 1

Aktivni odmor u Istri

Sunce, more, razgledavanje spomenika, uživanje u lokalnim delicijama, u knjizi ili potpuno odmaranje sa sve „četiri u zraku”. No, ipak tijekom sedmodnevnog godišnjeg odmora ostane i ponešto „praznog hoda”, pa zašto ga ne popuniti sportskim aktivnostima i priuštiti si fantastičan aktivan odmor u kojemu ćete zasigurno uživati?

Bilo da ste sportaši, rekreativci, ljubitelji adrenalinskih sportova ili pak opuštajućih poput golfa, idealna destinacija u Hrvatskoj za vas je Istra! Odlučite li se za odmor u Istri, koji god grad u Hrvatskoj da je Vaše polazište, idealno bi bilo putovati osobnim automobilom kako bi vam svi gradovi Istre i ponude bili nadohvat ruke. No, ukoliko isto nije opcija, postoje mnogobrojne autobusne linije kao i zračni prijevoz do Zračne luke Pula. Bilo da ste se odlučili smjestiti u unutrašnjosti ili pak na zapadnoj obali u Poreču, Rovinju, Umagu, Vrsaru, južnoj Puli ili istočnom Labinu i Rapcu, sve sportske aktivnosti bit će vam podjednako dostupne i to najčešće tijekom cijele godine, a najbolja stvar je da osim sportske odjeće i obuće, svu ostalu opremu moći ćete iznajmiti u svakom istarskom gradu.

S obzirom da su većini najdraži godišnji odmori tijekom ljeta, za vas smo pripremili presjek aktivnosti tijekom ljetnog boravka u Istri.

Aktivni odmor u Istri 2

VODENE RADOSTI

Osim kupanja i sunčanja, svaki grad smješten na Istarskoj obali nudit će vam mogućnost iznajmljivanja opreme ili pak vođenog tečaja ronjenja. Zbog relativno toplog mora, ronjenje s adekvatnom opremom moguće je tijekom cijele godine, a raznovrsna flora i fauna podmorja neće biti jedino u čemu ćete moći uživati. U istarskom ćete podmorju moći  uživati i u brojnim podvodnim pećinama, ostacima potonulih brodova, keramičkih posuda, amfora i aviona kao i ostataka nekadašnjih civilizacija poput sojenica u Zambratiji ili Kargadur kod Ližnjana. Nama ova aktivnost zvuči idealna za sve ljubitelje aktivnog turizma uz spoj povijesti. Ako se nakon ronjenja odlučite sagledati more i obalu iz perspektive iznad vode, moguće je unajmiti jet – skije, SUP, daske, kanue, pedaline, odlučiti se na paragliding ili zmajarenjeKakav bi to bio ljetni odmor koji ne uključuje pecanje? Ne brinite se, u Istri ima mnoštvo organiziranih tura pecanja velikih riba gdje ribičke priče neće ostati samo ribičke, već ćete prijateljima moći poslati fotografiju s velikim ulovom tune. Ukoliko su vam draže klasične aktivnosti, većina gradskih plaža u Istri ima odbojkaške i košarkaške terene, te sprave za vježbanje na otvorenom.Ima li što ljepše nego jutro započeti tjelovježbom s pogledom na more? 

Aktivni odmor u Istri 3

BICIKLIZAM

Na vama je samo da odaberete jesu li vam draži brdski ili obalni pejzaži, a Istra će vam ponuditi više od  500 kilometara biciklističkih staza. Staza momjanskog muškata, od galerija do skulptura, ili pak trasom nekadašnje željeznice la Parenzana gdje će vam početna točka biti Poreč, staza je pregršt, a vi samo trebate odabrati odgovarajući zahtjevnost staze i u kojim prozorima želite uživati tijekom ovog vida aktivnog turizma.

Aktivni odmor u Istri 4

PJEŠAČENJE, TREKKING I PLANINARENJE

Kada spominjemo pješačenje, ne mislimo na lagano šetanje uz rivu sa sladoledom u ruci, već kvalitetan oblik rekreacije. Pješačke, planinarske i trekking zone Istre označene su planinarskim markacijama (bijela točka s crvenim rubom) i ponegdje putokazima koji označavaju alternativne pravce. Gdje god u Istri odsjeli, uputite se u obližnji TZ koji će vam dati letak ili brošuru te vas informirati o svim službenim stazama. Planinarenjem i/ili pješačenjem najbolje ćete uočiti crvenu, sivu i bijelu Istra. Crvena Istra je najniža, a ime je dobila zbog zemlje crljenice koja prevladava u tom pojasu. Brežuljkasti pojas iznad  je siva Istra, a najviši dio je bijela Istra. Želite li imati osjećaj da cijelu Istru držite na dlanu, a u dobroj ste formi, razmislite o planinarskim stazama Učke. Aktivan odmor s nezaboravnim pogledom zvuči kao nešto što se ne smije propustiti, zar ne?

Za ljubitelje adrenalina smo pripremili i članak o aktivnom odmoru u Lici i Gorskom Kotaru.

Aktivni odmor u Istri 5

ADRENALINSKI SPORTOVI

Postoji li aktivniji oblik odmora od onog provedenog u aktivnostima koje će vam ubrzati rad srca i nakon kojih ćete željeti još? Nisu za svakoga, ali oni koji su zdravi i osjećaju se spremnima, pravac Istra! Za sve one koji nisu sigurni jesu li zaljubljenici u ekstremne sportove, a nemaju strah od visine, preporučujemo sagledavanje Istre panoramskim letovima. Pogled iz zraka omogućit će vam sagledavanje uvala, otočića, vinograda, maslinika i spomenika iz jedne sasvim drugačije perspektive. Izleti avionom dostupni su iz Pule ili Vrsara. Osjetiti vjetar u kosi i suočiti se sa strahom od visina? Tada nikako nemojte propustiti vožnju ziplineom. Možda će vam se „noge odsjeći”, no na kraju vožnje sigurni smo kako ćete imati jedan strah manje i željeli još jednu vožnju više! A za one koji žele pomaknuti granicu ka višemu, tu je padobranski let i slobodni pad koji će vam omogućiti jedan od  najuzbudljivijih iskustava za cijeli život! Svi kojima su najdraži ljubimci na četiri kotača adrenalin će moći iskusiti vožnjama po neravnim terenima Istre s quadom ili organiziranim „jeep safarijima”. Testirati snagu mišića ruku te nogu najbolje je putem sportskog i slobodnog planinarenja! Ako nemate većeg iskustva, obavezno se raspitajte o organiziranim aktivnostima.

Aktivni odmor u Istri 6

JAHANJE, GOLF ILI BOĆANJE?

Preferirate li „smirenije” sportove, Istru možete organizirano razgledavati jahanjem konja – kako obalnog dijela, tako i unutrašnjosti. Početnici ste u golfu, ali veoma entuzijastičnog duha? Svaki grad Istre ima pokoje mini golf igralište gdje ćete moći uživati zajedno s najmlađim ukućanima, a pripremiti se da nakon par dana možete zavladati golf terenima Istre kojih ima čak 6! Kažu da je najbolje doživjeti kraj ako se ponašate kao lokalci. Na sportski način to bi u Istri značilo zaigrati balote, tj. Boćanje.

Aktivni odmor u Istri 7

Sobe s doručkom ili bez, studija, apartmani, kamene ili modernističke kuće za odmor, u Istri je ponuda zaista za svakoga. Želite li se buditi s pogledom na more, uživati u zalascima sunca s pogledom na mnoštvo otoka i hridi onda je zapadna i istočna obala Istre idealna za vas. Poželite li se pak buditi s osjećajem kao da ste u zelenoj Toskani, nemojte propustiti unutrašnjost! Zambratija, Rovinj, Fažana, Trget, Oprtalj, Roč, koji god dio Istre odabrali, sadržaja neće nedostajati. Pobrinite se da ste u kakvoj-takvoj tjelesnoj formi jer aktivan odmor u Istri nikako ne želite provesti pod upalom mišića.

Više o aktivnom odmoru pročitajte na našem portalu Privatni Smještaj.