5 najmanjih u Hrvatskoj

5 NAJMANJIH U HRVATSKOJ

Uvijek svi obraćaju pozornost samo na velike, posebne i poznate stvari, mjesta, osobe, no možda ste se baš zapitali koje su to najmanje posebnosti koje krase Hrvatsku. Donosimo vam 5 najmanjih krasota Lijepe naše.

NAJMANJI OTOK

Najmanji otok koji je naseljen zove se Ošljak. Nalazi se u Zadarskom kanalu blizu otoka Ugljana. Jedna od posebnosti otoka je ta što velika većina stanovništva nosi isto prezime, Valčić, a Valčići su inače došli sa otoka Cresa. Stanovništvo otoka Ošljaka zove se još i Lazaret, a to ime je dobilo jer je nekada davno ovo mjesto služilo kao bolnica (lazaret) oboljelima od kuge i gube za cijelo zadarsko područje. Na otočiću se danas nalazi oko 60 kuća koje su u potpunom mediteranskom stilu. Mnogi ljudi ne znaju za ovu malenu oazu mira, a svakako bi bila šteta ne posjetiti Ošljak barem jednom i iskusiti čari ovog najmanjeg naseljenog otočića Hrvatske. Zanimljivo je da na Ošljaku živi 29 osoba prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011., no naravno da taj broj ovisi o godišnjem dobu. U zimskim mjesecima na Ošljaku živi 12 osoba, a u ljeti sve smještajne jedinice koje se nude su popunjene. Bit ćete oduševljeni prirodnim bogatstvima ovog otočića te čarima borova, čempresa i maslina.

NAJMANJI GRAD

Hum glasi kao najmanji gradić Hrvatke, no on je također najmanji i na svijetu. Nalazi se u Istri u blizini Umaga. Broji oko 20 stanovnika. Prema legendi Hum je nastao kada su divovi gradili gradove u dolini Mirne, te gradeći gradove kao što su Motovun, Bale i Roč od ostataka izgradili Hum. Tako je legendom obogaćen i ovaj gradić. Hum je od nedavno poznat i kao Grad biske, rakije s imelom, čiji recept vjeruje se potječe iz samog Huma, pa su tako građani došli na ideju da se svake godine ovdje održi smotra rakija iz cijele Istre. Pa eto nije loša ideja da uz još neki od većih gradova posjetite Hum, možda baš i na dan smotre pa se dobro okrijepite uz degustaciju rakija ali i dobro jelo u humskoj konobici. Najzanimljiviji put do Huma je kroz Aleju Glagoljaša, to je cesta između Huma i Roča i na obližnjim poljima ju krase veliki kameni spomenici od kojih svako od njih predstavlja jedno slovo starog pisma glagoljice.

Najmanji grad na svijetu je Hum u Istri
Izvor: Unsplash/ Lucija Marjanović

NAJMANJA RIJEKA

Baš zato što najmanje jezero u Hrvatskoj ne možemo odrediti zbog prevelikog broja bara i močvara koje bi se s njime mogle poistovjetiti, svakako ne znači da nemamo najmanju rijeku koja teče Lijepom našom. Rijeka Ombla izvire u gradu Dubrovniku te je zanimljivo da se stanovništvo Dubrovačke Republike još u ono vrijeme napajalo baš iz ove malene rijeke. Ombla je rijeka ponornica koja kao i još neke izvire u Popovom polju u dubrovačkom zaljevu. Na jednom dijelu utječe u Jadransko more. Kažu da je dugačka samo 30 metara te time ne nosi titulu samo najmanje rijeke u Hrvatskoj nego i u svijetu. Zbog jako kratkog vodotoka ovdje nema vidljivog životinjskog svijeta no na samom izvoru nalazi se stanište jednog od najvećih kukaca Europe, goleme štipavice.

NAJMANJA ŽUPANIJA

Najmanja županija Lijepe naše je Međimurska županija koja se nalazi na krajnjem sjeveru Hrvatske. Omeđena je rijekama Murom i Dravom. Bez obzira što je Međimurje najmanja županija ona je i dalje najgušće naseljena. Čakovec je u središtu ove županije. Glavni je za promet, obrazovanje, privredu, sudstvo i slično. Zanimljivo je da je Međimurje kroz godine bilo pod velikim utjecajem Mađarske, pa je tako ostao veliki udio njihove kulture u običajima, jeziku i glazbi. Na mnogim mjestima Međimurske Županije možete probati fantastične čari njihove kuhinje, poslušati zvuke lokalne glazbe, a možda i zaplesati sa domaćinima.

NAJMANJA PTICA

Mogli bismo iznositi mnoge činjenice o najmanjim životinjama u Hrvatskoj, ali nijedna vas ne bi zadivila kao najmanja ptica koja svoje stanište ima na području Lijepe naše. Ona se zove vatroglavi kraljić. Težak je samo 5 grama, doslovno kao mala čajna žličica šećera. Gnijezdi se u šumama sa širokim lišćem ili iglama gdje gradi svoja gnijezda. Prekrasnog je šarenog izgleda, a ime je dobila po šarama oko vrata za vrijeme parenja.

Ako vas je zaintrigirala jedna od najmanjih stvari ili mjesta Lijepe naše posjetite ga i svoj boravak rezervirajte na PrivatniSmjestaj.hr!