5 NEIZOSTAVNIH MJESTA U ZAGORJU

5 LOKACIJA KOJE NE BISTE SMJELI PROPUSTITI U ZAGORJU

Hrvatska vam nudi atrakcije i fantastične doživljaje u svakom svom kutku, zaputite se prema krasnom Zagorju i istražite njegove ljepote i zanimljivosti. Donosimo vam 5 atrakcija koje ne biste smjeli propustiti.

OROSLAVLJE

Gradić koji se nalazi na južnom dijelu Krapinsko-Zagorske županije definitivno je najpoznatiji za sve ljude koji tamo ne žive, po pizzi iz Oro-gora.Ovo je mjesto koje se odlaskom u Zagorje ne smije propustiti. Oro Goro je pizzeria koja oduševi svakoga tko nogom kroči u nju. Od raznih ponuda pizza do tjestenina ništa vas neće razočarati. Ova ponuda talijanske hrane na Zagorski način postoji od 1994. godine. U ovom fantastičnom ambijentu vanjske terase i unutarnjeg prostora te hrane koja ostavlja bez daha može uživati oko 400 osoba. To je svakako jako zanimljiva ideja za proslavu rođendana i domjenaka jer i ambijentom i hranom oduševit ćete sve. Mnogi se pitaju zašto su pizze u Oro-Goru tako ukusne. Pa tajna leži u tome da je ova pizzeria jedina u hrvatskom Zagorju koja koristi rotacionu krušnu peć na drva. To je zanimljiv način pečenja gdje se pizze peku u krug, čime se postiže ravnopravnost pečenja, a samim tim i kvaliteta, kao i vrhunski okus same pizze. Naravno ovo mjesto nije opremljeno samo fenomenalnom hranom već i drugim korisnim stvarima poput nogometnog igrališta na asfaltu i na travi, košarkaškog igrališta, odbojke na pijesku kao i dječjeg igrališta za djecu.

KRAPINSKI MUZEJ

Muzej krapinskih neandertalaca definitivno je obvezno mjesto za posjetiti u Zagorju. Ovaj muzej nalazi se pored samog nalazišta Hušnjakovog brda. Tamo su 1899. godine počela geološka i paleontološka istraživanja, tada je pronađene kosti homo sapiens neanderthalensis ili poznatije krapinskog pračovjeka. Također pronađeni su i drugi brojni ostaci oruđa i oružja iz tog vremena. Iskapanja su trajala 6 godina pod nadzorom profesora Dragutina Gorjanovića- Krambergera poznatog hrvatskog geologa i paleontologa. Njegova su djela bitna za značajan napredak znanosti o fosilnom čovjeku. Tamo se također nalazi i suvenirnica u kojoj možete kupiti majice i razne figurice koje će vas uvijek sjećati na posjet ovom zanimljivom muzeju u Krapini. Cijela građevina muzeja stapa se u okolni pejzaž te je jedino vidljivo pročelje. Iznutra muzej je izrazito zanimljivo uređen, a u ovom članku vam to nećemo otkriti, zato posjetite stranicu Krapinskog muzeja, ali i sam muzej i istražite zanimljivosti koje će vas očarati.

MARIJANSKO SVETIŠTE MARIJA BISTRICA

Svetište Majke Božje Bistričke najposjećenije je i najpopularnije Marijansko svetište u Hrvatskoj. To je hrvatsko nacionalno svetište, a sama bazilika Majke Božje Bistričke zaštićeno je kulturno dobro. Sami kup Majke Božje Bistričke potječe još iz 15. stoljeća. Zbog opasnosti od Turskih napada kip je iz crkve na Vinskom Vrhu premješten u župnu crkvu u Bistrici. 1650. godine zazidan je u jedan prozor. Kasnije kip je pronađen i stavljen na počasno mjesto. Od tada počinju brojna hodočašća. S godinama ovo je postalo najpoznatije Marijansko svetište u Hrvata. Brojne župe u Hrvatskoj organiziraju hodočašća do svetišta Majke Božje Bistričke. Vrlo često se iz svih dijelova Hrvatske ide u ovo svetište. Naravno, ako vas interesiraju vjerske destinacije ovo je jedna od najpoznatijih u ovom kraju te je svakako preporuka svratiti u Mariju Bistricu.

MARIJA BISTICA
Izvor: Unsplash/ dominapetric

TERME TUHELJ

Definitivno, jedno od najdražih odredišta za odmor i opuštanje mnogih su terme Tuhelj. Obitelji s djecom, parovi, naši malo stariji, ma svatko ovdje može pronaći svoje mjesto za odmor. Terme Tuhelj nalaze se 40 kilometara od glavnog grada Hrvatske, Zagreba. Ove prekrasne terme nalaze se u centru Hrvatskog zagorja na izvoru ljekovitog blata i termalne vode, okružuju ih zeleni brežuljci Zagorja. Danas možemo reći da su terme Tuhelj vodeće turističko poduzeće u Zagorju. Terme Tuhelj obogaćene su saunama, bazenima i programom za djecu te raznim masažama.

CESARGRAD

Cesargrad je srednjovjekovna utvda koju su sredinom 14. stoljeća gradili templari. Nalazi se na Cesarskoj gori iznad doline Sutle i današnjeg Klanjca. Prema pričama, sagradili su ju templari, viteški red koji je hodočasnike branio na putu prema Isusovom grobu u Svetoj Zemlji. Danas su tu ruševine koje jako zanimljivo izgledaju i privlače mnoge. 1573. godine Cesargrad stradava u Seljačkoj buni jer su ga opljačkali i zapalili. Obitelj koja je zadnja tamo boravila ga je do pola obnovila i preselila se u novi dvorac, te pustila da Cesargrad polako propadne.

Pa ako ste zainteresirani za obilazak zanimljivih mjesta po Zagorju i odmor i relaksaciju rezervirajte svoj boravak na PrivatniSmjestaj.hr!