NAJLJEPŠI PARKOVI U HRVATSKOJ

NAJLJEPŠI PARKOVI U HRVATSKOJ

Dobro je poznata činjenica da je Hrvatska prepuna prirodnih ljepota, zelenih površina, flore i faune. U nastavku možete pročitati nešto više o parkovima koji su dio parkovne arhitekture, a neki od njih su se našli i na listi najljepših europskih parkova!

ZELENA HRVATSKA

U nastavku saznajte više informacija o nekim od najljepših parkova u Hrvatskoj:

  • Angiolina,
  • Zrinjevac,
  • Maksimir,
  • Katalinića brig,
  • Zrinski,
  • kralja Zvonimira,…

PARK ANGIOLINA

U bajnoj Opatiji možete pronaći mnoštvo predivnih parkova, a jedan od njih je i park Angiolina. Smješten je uz najpoznatiju šetnicu, Lungomare, park je tisuću devetsto šezdeset i osme godine proglašen zaštitnim spomenikom parkovne arhitekture. Prema zadnjem popisu park Angiolina „dom” je preko sto dvadeset i četiri biljke, a neke od biljaka su: kalifornijski cedar, japanska banana, golemi mamutovac, a u parku se ističe i polje kamelija.

PARK ZRINJEVAC

Zagreb je prepun zelenih površina odnosno parkova i šetnica za razliku od drugih metropola. U samom središtu glavnog grada na Trgu Nikole Šubića Zrinskog smjestio se je romantičan park Zrinjevac. Park je napravljen u čast Nikoli Šubiću Zrinskom te je najstariji perivoj u Donjem Gradu, datira ih tisuću osamsto devedeset i druge godine. Zrinjevac je omeđen s platanama uz iznimku kod sjevernog ruba gdje prevladavaju lipe i javor. U središtu parka Zrinjevca nalazi se glazbeni paviljon u kojemu se tijekom čitave godine izvode razne glazbene manifestacije, a pogotovo u doba adventa.

U parku se uz glazbeni paviljon nalaze biste hrvatskih značajnih povijesnih osoba, kao što je Ivan Kukuljević Sakcinski,…, meteorološki stup, poklon dr. Adolfa Holzera iz tisuću osamsto osamdeset i četvrte godine te prva zagrebačka fontana koja je postavljena odmah nakon uvođenja vodovoda davne tisuću osamsto sedamdeset i osme godine.

Park Zrinjevac krasi više stilova odnosno, arhitektonskih dostignuća iz razdoblja: neoromantike, neorenesanse, klasicizma,… Park Zrinjevac je često domaćin raznim gradskim aktivnostima kao što su: advent, ljeto na Zrinjevcu,…

PARK MAKSIMIR

Na istoku Zagreba smjestio se je park Maksimir, nastao je krajem osamnaestog i početkom devetnaestog stoljeća te je ujedno bio i prvi javni park u jugoistočnoj Europi, a osnivač parka je bio zagrebački biskup Maksimilijan pl. Vrhovac. Park je tisuću devetsto šezdeset i četvrte godine proglašen spomenikom parkovne arhitekture, zaštićeno kulturno dobro, a u samom parku osim u stoljetnim hrastovim šumama, posjetitelji mogu uživati u livadama, jezerima, potocima koji su „dom” brojnoj flori i fauni. O važnosti parka govori i podatak da je svrstan među najljepše europske destinacije odnosno, parkove!

PARK KATALINIĆA BRIG

Omiljeni park zaljubljenih Splićana Katalinić brig nalazi se na brežuljku jugoistočno od gradske luke. Park Katalinić brig osim svog veličanstvenog pogleda na splitski akvatorij, otoke, Bačvice, a i sami Split ima upečatljiv spomenik, spomen svjetionik i grob nepoznatom pomorcu poginulom u Drugom svjetskom ratu.

Zaljubljeni Spličani
Izvor: Pixabay/PhotoMIX-Company

PERIVOJ ZRINSKI

U srcu Čakovca nedaleko glavnog gradskog trga, oko dvorca u kojem djeluje Međimurski muzej nalazi se zelena oaza koja je „dom” za preko tisući četiristo stabala, spomenika, statua, memorijalnih objekata,…; perivoj Zrinski također, je dio parkovne arhitekture u Hrvatskoj primjer je spoja renesansne i historističke faze.

PERIVOJ KRALJA ZVONIMIRA

Najstariji, najveći i po mnogima jedan od ljepših osječkih parkova je Perivoj kralja Zvonimira. Park kralja Zvonimira datira iz osamnaestog stoljeća, Perivoj danas obitava drvoredima kestena, lipe, hrasta lužnjaka,… Perivoj je tisuću devetsto sedamdeset treće godine uvršten na poseban popis kao spomenik prirode. Također, park je poznat i po činjenici da je podijeljen u tri geometrijska dijela, a svaki dio predstavlja dio unutar cjeline. Prvi dio krasi crnogorično, drugi bjelogorično drveće, a treći dio vijenci ružičnjaka. Ovaj park je možda najljepši u svibnju kada procvjeta divlji kesten te postaje lokacija za duge romantične šetnje.

Perivoj kralja Zonimira
Izvor: Pixabay/_Alicja_

Provodite slobodne trenutke s voljnim osobama, posjetite gore navedene najljepše parkove u Hrvatskoj koji u svako doba godine i dana imaju svoje čari. Potražite smještaj na PrivatniSmjestaj.hr te kvalitetno iskoristite slobodno vrijeme za razonodu i uživanje u prirodnim ljepotama Hrvatske!