3 slikovita dvorca Zagorja

3 SLOKOVITA DVORCA ZAGORJA

Živite li u središnjoj Hrvatskoj tada ste barem jednom bili na izletu u Zagorju. I ako ste iz drugih krajeva Hrvatske, uputite li se u istraživanje dvoraca Zagorja, bit će vam to vikend odmor za pamćenje.

Hrvatsko zagorje poznato je po zelenim brjegovima koji su od povijesti prepoznati kao strateške pozicije, ne samo obrane ovoga kraja, već i u vidu uživanja plemstva u ljepotama kraja u svojim ljetnikovcima.

Utvrde kojima se štitilo Zagorje građene su krajem srednjeg vijeka, no najpoznatiji dvorci građeni su u vidu ladanja tijekom 17., 18. i 19. stoljeća. S prestankom napada Turaka započinje prava mala renesansa u građenju kurija i ljetnikovca koji su bili građeni pod utjecajem austrijske graditeljske škole, a posebice se ističu oni građeni u baroknom stilu. Nažalost, od mnoštva utvrdi i dvoraca ostale su samo ruševine, no na sreću određeni broj je očuvanih.

Brojnost dvoraca u Hrvatskoj očituje se u činjenici da se čak pedesetak dvoraca nalazi na području od dvije tisuće km2 što predstavlja izuzetnu koncentraciju na relativno maloj površini. Zasigurno najpoznatiji dvorac ne samo Hrvatskog Zagorja već i na području Republike Hrvatske je slikoviti Trakošćan okružen umjetnim jezerom i park šumom. Više o dvorcu Trakošćan možete pročitati klikom OVDJE.

3 SLOKOVITA DVORCA ZAGORJA 1
Izvor: Pixabay/ monikazoran

Osim svima poznatog Trakošćana, istaknut ćemo 3 manje poznata, ali podjednako impozantna dvorca.

DVORAC ORŠIĆ

U mjestu Gornja Bistra, koja se nalazi odmah podno sjevernih brjegova Medvednice, od 1770. do 1775. godine gradio se dvorac za grofa Krstu II Oršića koji je bio podmaršal. Dvorac Oršić izuzetan je primjer baroknog dvorca, a svojom veličinom i arhitekturom jedan je od najimpresivnijih dvoraca Hrvatske te najreprezentativniji primjer barokne profane arhitekture u Zagorju čime je svrstan u nultu spomeničku kategoriju. Ovaj dvorac građen je u obliku slova U pri čemu je glavno pročelje okrenuto prema Zagorju. Ovalna središnja dvorana, ali i dvorska kapela koja se nalazi na južnom kraju zapadnog krila čine osnovu dvorca. Osim samog dvorca, njegovih štukatura, arkada, značajno je istaknuti rokoko inventar dvorske kapele te ostatke perivoja iz 18.-19. stoljeća. Nakon francuske revolucije dvorac u 19. stoljeću dolazi u vlasništvo francuskog grofa Cariona, a danas se u njemu nalazi bolnica za kronične dječje bolesti.

3 SLOKOVITA DVORCA ZAGORJA 2
Izvor: http://www.visitzagrebcounty.hr/kroz-zupaniju/kulturna-bastina/dvorci/

VELIKI TABOR

Dvor Veliki Tabor jedan je od najbolje očuvanih kasnosrednjovjekovnih i renesansnih utvrda na području kontinentalne Hrvatske te pripada nultoj kategoriji spomenika kulture. Veliki Tabor nalazi se na humku, na 333 m nadmorske visine u sjeverozapadnom dijelu Zagorja te se iz njega pruža predivan pogled na sve boje Zagorja. U 12. stoljeću bila je izgrađena peterokutna kula, a polukružne su bile građene tijekom 15. i 16. stoljeća. Interijer dvora prostire se na 3340 m2, gdje dominiraju galerije ukrašene okruglim stupovima. Najstariji dio Velikog Tabora je peterokutni palas kojeg okružuju renesansne kule. U sklopu dvora nalazi se i bunar dubok 31m, ali i nekadašnji vinski podrum. Zanimljivost dvora Veliki Tabor je legenda o Veroniki Desinićkoj prema kojoj je ona zazidana u zidu koji spaja peterokutnu kulu s ulazom u dvorac, a sve zbog toga što rodila ljubav između nje i Fridrika Celjkog koju nije odobravao njegov otac, ban grof Herman II. Celjski.

3 SLOKOVITA DVORCA ZAGORJA 3
Izvor: http://www.visitzagrebcounty.hr/kroz-zupaniju/kulturna-bastina/dvorci/

DVORAC GJALSKI

Gredice ili dvorac Gjalski nalazi se blizu Zaboka, a najpoznatiji je zbog činjenice da je u njemu rođen književnik Ksaver Šandor Gjalski. Gredice su prvotno bile u posjedu ugledne obitelji Gubaševečki, potom obitelji Komarony i naposljetku obitelji Babić. 1848. godine, po ukidanju kmetstva imanje biva većinski prodano seljacima, a dio ostaje u vlasništvu Ljube Babića, poznatijeg pod pseudonimom Ksaver Šandor Gjalski.

3 SLOKOVITA DVORCA ZAGORJA 4
Izvor: https://dvoracgjalski.com/wp-content/uploads/2018/10/1.jpg

Osim istraživanja mnogobrojnih dvoraca i ruševina istih, slobodno vrijeme u Zagorju možete provesti uz planinarske staze, istražiti povijesne lokalitete poput nalazišta Hušnjakov i drugih i naravno uživati u okusima bogatih zagorskih jela kao što su štrukli, purica s mlincima, zlevanka uz čašu nezaobilaznih zagorskih vina.

Posjedujete li smještajne jedinice na području Hrvatskog Zagorja, oglasite ih na PrivatniSmjestaj.hr.