3 DESTINACIJE KOJE SPORTSKI TURISTI NE BI SMJELI PROPUSTITI POSJETITI

3 DESTINACIJE KOJE SPORTSKI TURISTI NE BI SMJELI PROPUSTITI POSJETITI

Ako ste vjerni navijači određenog kluba ili zaljubljenici u određeni sport, onda vjerujemo da znate u koju destinaciju ćete putovati kako biste popratili sve događaje vezane uz omiljeni klub ili sportsko natjecanje. No, ako ste generalno zaljubljenici u sport, ove destinacije ne biste trebali propustiti.

BARCELONA

Sportski turizam Barcelone

Milijuni turista posjećuju Barcelonu svake godine kako bi uživali u djelima Gaudija te svjetski poznatih umjetnika kubizma i nadrealizma poput Miró-a, Picasso-a, Dalí-ja, ispijali mojito u kakvom chiringuito-u na Barceloneti, uživali u igri vode, svjetlosti i glazbe na fontanama Montjuïc, no velik broj posjetitelja posjećuje Barcelonu kako bi posjetili Camp Nou. Povezanost i važnost sporta za Barcelonu očituje se i u činjenici da je 2020. godina bila proglašena godinom sportskog turizma Barcelone. Riječ je o gradu koji je oduvijek bio domaćin velikih sportskih događaja, a sportski događaj stoljeća bile su Olimpijske igre koje su se u Barceloni održale 1992. godine. Osim što je tada Barcelona bilo poprište ovog najvećeg sportskog eventa na svijetu, što su ju posjetili turisti iz cijelog svijeta, održavanje Olimpijskih igara predstavljalo je važan trenutak za izgradnju te poboljšanje sportske infrastrukture Barcelone, ali i generalno uređenje grada. Osim već spomenutog nogometnog terena Camp Nou koji je dom FC Barcelona i na kojemu se održavaju neke od najvažnijih nogometnih utakmica na svijetu, u Barceloni se održavaju i poznate regate, konjička natjecanja, teniski turniri, triatloni, natjecanja iz moto i svijeta F1. Posjetitelji Barcelone ne samo da mogu uživati u gledanju svjetski poznatih natjecanja ili pak sudjelovati u istima ako ste profesionalni sportaši, u Barceloni se može uživati u brojnim rekreativnim natjecanjima i aktivnom odmoru budući da Barcelona nudi pregršt terena za vježbanje na otvorenom, more i bazene, golf terene te druge terene i igrališta.

Nogometni stadion Camp Nou u Barceloni

Sportski turisti u Barceloni nikako ne bi trebali propustiti posjetiti:

  • FCB muzej na Camp Nou gdje možete uživati u samom muzeju, multimedijskim sadržajima koji predstavljaju trenutke koji su obilježili FC Barcelona, dijelu koji je posvećen Messiju, press sobi itd.,
  • Museu Olímpic i de l’Esport Joan A. Samaranch čiji interaktivni sadržaj posjetiteljima pruža uvid u različite sportske discipline, novim tehnologijama u sportu, postavu koja je posvećena Olimpijskim igrama i dr. sadržaje,
  • Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Doctor Melcior Colet koji se nalazi u kući dr. Coleta koji je istu darovao katalonskoj vladi kako bi se u njoj osnovao muzej i istraživački centar za sport
  • Spomenike sportu poput Anella Olímpica na Montjuïc-u koji je izgrađen povodom održavanja Olimpijade 1992 godine, Estadi Olímpic Lluís Companys izgrađen 1929. godine i renoviran 1992. godine, Palau Sant Jordi, marinu pod nazivom Port Olímpic, gradsku biciklističku stazu Velòdrom d’Horta i Parc Joan Brossa.

TORONTO

Sportski turizam Toronta

S više od 27,5 milijuna turista svake godine, Toronto je vodeća turistička destinacija u Kanadi pa tako i u sferi sportskog turizma. Film, glazba, zabava, festivali, muzeji, kultura, internacionalni restorani, šoping, ali i parkovi, različite mogućnosti rekreacije i sportska događanja samo su neke od mogućnosti koje Toronto nudi svojim posjetiteljima. Sportski turisti najčešće posjećuju Toronto kako bi pratili košarkaške utakmice, baseball, soccer, ali ponajprije hokej. Regija Toronto bila je domaćin mnogih sportskih događaja kao što su Svjetsko prvenstvo za žene U-20 2014. godine, Svjetsko prvenstvo u košarci u invalidskim kolicima 2014., Ljetne igre u Ontariju 2012. i 100.-u obljetnicu Grey Cup 2012.godine. Također, tijekom 2015. godine tu su se održale i Pan American i Parapan natjecanja. Ukoliko ste zaljubljenici u hokej tada ste sigurno čuli za klub Maple Leafs koji predstavljaju svojevrsnu tradiciju Toronta. Zaljubljenici u košarku svakako trebaju planirati svoje putovanje u Toronto za vrijeme utakmice Toronto Raptorsa, a baseball entuzijastima svakako će biti zanimljiva Major League Baseball te utakmice na kojima igra lokalni klub Toronto Ble Jays. Iako SAD i Kanada nisu poznati po nogometu, ako ste nogometni fan, obavezno organizirajte svoj odlazak u Toronto za vrijeme utakmice lokalnog kluba Toronto FC. Sport koji se ne igra često u Europi je svakako lacrosse. U Scotiabank areni moći ćete popratiti i navijati za nacionalnu lacrosse reprezentaciju i klub Toronto Rock.

U Torontu ne propustite popratiti utakmice hokeja na ledu kluba Maple Leaf

Ostala sportska događanja koja biste trebali popratiti tijekom svog putovanja u Toronto, naravno ukoliko ste zaljubljenici u sport, su:

  • utakmicu footballa Toronto Argonauts-a, rugby klub Toronto Wolfpack itd.
  • Muzeje i galerije: Canada’s Sports Hall of Fame, Hockey Hall of Fame itd.

TOKIO

Sportski turizam Tokija

S populacijom od 14.04 milijuna stanovnika, Tokio nije samo grad gužvi, već i grad koji nudi pregršt mogućnosti. Naravno, na prvom mjestu je japanska hrana, najpoznatije vizure grada kao što su neboderi i Skytree, hramovi, raznovrsni muzeji, tematski parkovi, upoznavanje s japanskom kulturom kroz manga stripove ili animirane filmove anime. Kada pomislimo na Japan u sportskom smislu, vjerujemo da svima prvo na pamet padaju sumo borbe i ostali borilački sportovi poput aikida, nindžucu, džuda, karatea, no Japanci su veliki zaljubljenici u zapadnjačke sportove poput baseballa te postoji više od 100 baseball klubova u Tokiju.

U Tokiju moći ćete uživati u nekim od najboljih naleta adrenalina baveći se adrenalinskim sportovima, pješačiti ili trčati mnogobrojnim stazama i šetnicama i gledati ili rekreativno sudjelovati u mnogobrojnim sportovima i sportskim aktivnostima koje nisu prisutne u Hrvatskoj.

U Japanu ne propustite pogledati tradicionalne sumo borbe

Ne propustite posjetiti:

  • Komazawa park izgrađen za Olimpijske igre 1964. godine
  • stadion Ajinomoto koji je dom FC Tokyo i Tokyo Verdy klubovima
  • Tokyo Dome koji privlači zaljubljenike u adrenalin, sportske zvijezde, te je dom najomljenijeg baseball tima Tokija – Yomiuri Giantsa

Iako je riječ o tri sasvim različite destinacije i kulture, sport je ono što povezuje ljude diljem svijeta. Koja je destinacija tvoj odabir?