Na južnom djelu Jadrana, podno planine Biokovo, smjestilo se jedno od najpopularnijih turističkih destinacija hrvatske obale – grad Makarska. Danas spojen i s Velikim Brdom, Puharićima, Batinićima i Makrom, po kojem je i dobio ime, ovaj grad s više od 15 tisuća stanovnika, stoljećima je važna gospodarska, kulturna i politička točka Splitsko-dalmatinske županije. Smještaj u prirodnoj luci zagrljenoj rtom Osejava i poluotokom Sveti Petar, osigurao je gradu Makarska bogatu mediteransku vegetaciju, blage zime i ljeta osvježena laganim maestralom.

Apartmani u Makarskoj 1

Iako je smještena na moru, čija temperatura ne pada ispod 20 stupnjeva od lipnja do listopada, Makarska se nalazi i u podnožju planinskog masiva Biokova pa osim kupanja Makarska tamo nudi zanimljive izlete s puno pješačkih tura među raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom. Ta je jedinstvena kombinacija mora i planine, kao i dobra povezanost s otokom Bračom, čini posebno zanimljivom za brojne goste pa je tako u prošloj godini zabilježeno 274.181 dolazaka gostiju i čak 1.554.458 njihovih noćenja u ponudi smještaja, posebice apartmana i soba u Makarskoj. Gotovo 2 km duga pješčana i šljunčana plaža poseban je simbol Makarske, a njene duge šetnice kroz mirišljavu borovinu čine je pravim rajem, kako za djecu tako i odrasle

Osim uživanja u tim prirodnim ljepotama, Makarska kao jedan od najstarijih gradova na istočnom, hrvatskom Jadranu, nudi i pregršt povijesnih  s oltarom Sv. Klementa, zaštitnika grada, Gradski muzej Makarske, koji se i sam nalazi u spomeniku kulture – palači Tonoli te Malakološki muzej, koji čuva turistički najpoznatiju malakološku kolekciju u Hrvatskoj.

I za kraj, dodajte svakako svom posjetu šetnju sajmom domaćih proizvoda na dan Sv. Petra. Okus domaćeg maslinovog ulja, suhih smokava, slanih srdela, rakije s aromom bilja Biokova i drugih autohtonih proizvoda, garantiraju pravi doživljaj Makarske.

Pročitajte zanimljivosti i o preostalim destinacijama za odmor u Hrvatskoj. Svakako istražite mjesto Vinišće.