Zašto je Dubrovnik svjetska top destinacija?

Richard Gere, Nick Nolte, Catharine Zete Jones, norveški kralj Harald V., Kevin Spacey i još mnogi drugi slavni i poznati posjet Dubrovniku stavljaju na svoj must see raspored zemalja i destinacija koje trebaju obići.

I s pravom, moramo reći!

Zato što posjet Dubrovniku sadrži posjet srednjovjekovnim kulturno-povijesnim znamenitostima koje se nalaze u svakom kutku ovog šarmantnog grada na jugu Hrvatske.

Dodatnu popularnost Dubrovnik je stekao pojavljujući se kao glavno mjesto radnje u mnogim popularnim serijama i filmovima koje su pomogle u promoviranju Dubrovnika te su mu učvrstile mjesto najpoznatijeg grada u Hrvatskoj i regiji.

Kulturno-povijesne znamenitosti Dubrovnika

Zašto je Dubrovnik svjetska top destinacija? 1

Vjerojatno najpoznatiji spomenik Dubrovnika su njegove gradske zidine.

Radi se o skoro dva kilometra masivnih 25 metarskih zidina koje okružuju staru jezgru grada, zajedno sa strateški postavljenim kulama i tvrđavama.

Ove impozantne zidine građene su tijekom 12. stoljeća i nadograđivane sve do 17. stoljeća, a Dubrovnik su čuvale od vanjskih opasnosti s kopna ili mora.

Uz kule, utvrde i tvrđave koje su u sklopu zidina, kao što su kule Minčeta i Bokar, utvrda sv. Ivan te tvrđava Revelin, indirektno povezana sa zidinama je i tvrđava Lovrijenac koja se nalazi na hridi izvan vanjskih zidina, sa zapadne strane Dubrovnika i oko 40 metara iznad razine mora.

Gradske zidine kao i stara jezgra grada Dubrovnika uvrštena je na UNESCO-v popis svjetske baštine još davne 1979. godine.

Neki od spomenika koji se nalaze unutar stare dubrovačke jezgre su: Orlandov stup i Velika Onofrijeva fontanaiz 15. stoljeća, palača Sponza iz 16. stoljeća kao i Knežev dvor, administrativno središte Dubrovačke Republike koje se spominje još tijekom 13. stoljeća.tu su i vrijedni sakralni objekti kao što je franjevački samostan, dubrovačka sinagoga, pravoslavna crkva sv. Blagovještenja, crkva sv. Ignacija te najpoznatija i najljepša crkva u Dubrovniku, Crkva sv. Vlaha, inače, zaštitnika grada Dubrovnika.

Možemo s pravom reći da je Dubrovnik jedan veliki muzej na otvorenom, a unutar tog muzeja nalaze se pravi muzeji u kojima se nalaze artefakti koji svjedoče o bogatoj i turbulentnoj povijesti Dubrovnika i Dubrovačke Republike.

Neki od njih su Kulturno – povijesni muzej, Muzej samostana sestara Sigurate, zatim Pomorski muzej, Dom Marina Držića, potom Etnografski muzej kao i Franjevačka apoteka koja se nalazi u sklopu franjevačkog samostana.

Prirodne ljepote Dubrovnika

Zašto je Dubrovnik svjetska top destinacija? 2

Uz uistinu jedinstvenu i neprocjenjivu kulturno-povijesnu baštinu, u i oko Dubrovnika nalaze se mnoge prirodne ljepote. 

Jedna od njih je Arboretum, botanički vrt, jedini koji se nalazi na jadranskoj obali, a od Dubrovnika je udaljen 20-ak kilometara i nalazi se u obližnjem mjestu Trsteno. Radi se o najstarijem spomeniku vrtne arhitekture u Hrvatskoj, a poznat je po prekrasnim perivojima i zbirkama sredozemnih i egzotičnih biljaka. Ovaj botanički vrt prostire se na skoro 25 hektara te se sastoji od nekoliko cjelina: renesansnim parkom s ljetnikovcem, neoromantičarskim parkom s kraja 19. stoljeća, starim maslinikom te prirodnom vegetacijom šume i makije, s priobalnim stijenama.

U prirodne ljepote Dubrovnika i okolice spadaju i Elafitski otoci (od kojih su najveći Šipan, Koločep te Lopud) koji su prepuni zelenila te šljunčanih i pješčanih uvalica koje se sljubljuju s čistim i tirkizno bistrim Jadranskim morem. Kad već spominjemo otoke, ne smijemo zaboraviti spomenuti i otok Lokrum, koji se također nalazi u dubrovačkom akvatoriju, a na kojem se nalazi jezero poznato pod imenom Mrtvo more kao i rezervat šume koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Relativno blizu Dubrovnika nalazi se i jedan od osam nacionalnih parkova u Republici Hrvatskoj, NP Mljet koji se proteže područjem od 5.375 hektara zaštićenog kopna i okolnog mora.

Gdje pronaći smještaj u Dubrovniku?

Zašto je Dubrovnik svjetska top destinacija? 3

Smještaj u Dubrovniku možete pronaći na stranicama Privatnog smještaja, pod kategorijom Apartmani u Dubrovniku u kojoj se nalazi na desetke različitih oglasa za iznajmljivanje apartmana i vila za odmor na području Dubrovnika.

Svaki oglas sadrži dodatne informacije o samom smještaju, za koliko gostiju je predviđen kao i gdje se točno nalazi, a brojne fotografije zorno prikazuju interijer i eksterijer smještajne jedinice.

Iznajmljivača možete kontaktirati putem broja telefona koji je naznačen u samom oglasu kao i putem kontakt forme u kojoj možete naznačiti datume dolaska i odlaska kako biste putem maila dobili obavijest je li smještaj u tom razdoblju slobodan. Rezervirajte smještaj u Dubrovniku preko našeg portala i krenite u istraživanje najljepšeg i najpoznatijeg grada u Hrvatskoj i regiji.