Zašto ćete se oduševiti Porečom?

Zasitili ste se standardnog ljetovanja koje se sastoji od boravka u apartmanu, lješkarenja na plaži i kupanja u moru te od lagane, monotone večernje šetnje uz rivu sa sladoledom u ruci?

Želite svoj odmor provesti zanimljivije, ispunjenije?

Želite se oduševiti destinacijom i s ljetovanja ponijeti nezaboravne uspomene i mobilni telefon prepun fotografija?

Onda je Poreč vaše sljedeće must see odredište.

Zašto, vjerojatno se pitate?

Nastavite čitati ovaj blog i saznajte zašto ćete se oduševiti Porečom.

Zašto ćete se oduševiti Porečom? 1

Poreč, raznolikost nadohvat ruke

Poreč će vas oduševiti svojom poviješću, kulturno-povijesnim znamenitostima, dugom turističkom tradicijom te bogatim sadržajem koji će zadovoljiti i ljubitelje aktivnog turizma kao i obitelji s malom djecom.

Turizam je u Poreču aktivan još od sredine 19. stoljeća.

Prvi turistički vodič sa slikama i opisima Poreča objavljen je 1845. godine, a pravu turističku ekspanziju Poreč proživljava od 1866. godine kada postaje mondeno ljetovalište austrougarske aristokracije.

Uz sam grad Poreč, turistima je zanimljiva i cijela Porečka regija (Poreština) koja se prostire na 142 km² i u koju još spadaju općine Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vrsar i Vižinada.

Ova regija posjeduje 37 km dugu morsku obalu, od rijeke Mirne kod Novigrada na sjeveru do Funtane i Vrsara na jugu te Poreč čini jednim od najznačajnijih centara hrvatskog turizma.

Aktivnosti i ljetni sadržaji Poreča i okolice

Zašto ćete se oduševiti Porečom? 2

Odlika porečkih kupališta je kombinacija šljunčano – betoniranih plaža s postupnim ulazom u more te izniman popratni sadržaj. Naravno, tu je i gusta borova šuma koja svojim hladom boravak na plažama čini ugodnim i prijatnim kao i ležaljke i suncobrani koje možete unajmiti i tako uljepšati dan na plaži.

Na svakoj plaži nalaze se ugostiteljski objekti te bogata ponuda sportsko-zabavnog sadržaja, dječjih igrališta, javnih tuševa i kabina za presvlačenje.

Tijekom boravka na porečkim plažama vaša jedina zabava neće biti izležavanje na ležaljkama između ulazaka u more već možete isprobati paragliding ili parasail, okušati se u skijanju na vodi, voziti quad, igrati odbojku na pijesku, odraditi svoj trening na terenima za vježbanje, odmjeriti snage u mini golfu ili pak provesti dan u najvećem vodenom parku u Hrvatskoj.

Ako ste u Poreču na odmoru s djecom, odvojite jedan dan ljetovanja i zaputite se u 10-ak kilometara udaljenu Funtanu u kojoj se nalazi Dino park, prvi tematsko-zabavni park u Istri.

Djeci ćete priuštiti nezaboravan dan te će danima prepričavati doživljaje, a uz kombinaciju s odlaskom u vodeni park, dječja radoznalost i ushićenje bit će u potpunosti zadovoljena.

Zaljubljenici u biciklizam uživat će vozeći se biciklističkim stazama kroz istarsku prirodu i duž morske obale. Na raspolaganju je 20-ak izvanredno označenih staza zahvaljujući kojima ćete odlično upoznati Porečku regiju i unutrašnjost Istre.

Jedna od najpoznatijih biciklističkih staza je Parenzana, nekadašnja trasa željezničke linije Poreč – Trst, koja je od Poreča do Motovuna spoj ceste/pruge te je na popisu svakog strastvenog ljubitelja biciklizma.

Kulturno-povijesne znamenitosti i prirodne atrakcije Poreča

Zašto ćete se oduševiti Porečom? 3

Najzanimljivija kulturno-povijesna znamenitost u samom Poreču je Eufrazijeva bazilika, bizantska bazilika iz 6. stoljeća koja je od 1997. godine uvrštena na popis UNESCO-ve svjetske baštine.

Ova bazilika plijeni pozornost svojim izvanredno očuvanim mozaicima na kojima su prikazani kršćanski motivi i najvažnije osobe u katoličanstvu.

Bazilika se nalazi u starom gradu u kojem je još uvijek sačuvan raspored ulica iz vremena starorimskog castruma, vojnog logora koji je na ovom mjestu bio podignut još u 2. stoljeću prije Krista i iz kojeg se izrodio grad Poreč.

Glavne ulice unutar starog dijela Poreča, Decumanus i Cardo Maximus, sačuvane su u izvornom obliku, kao i rimski trg Marafor gdje možete razgledati ostatke Neptunovog hrama iz 1. stoljeća.

Što se tiče prirodnih atrakcija, desetak kilometara od Poreča nalazi se špilja Baredine, geološki spomenik koji krije pravo bogatstvo špiljskih ukrasa, a oduševit će vas i duge pješačke staze kroz netaknutu istarsku prirodu.

Gdje odsjesti u Poreču?

Zašto ćete se oduševiti Porečom? 4

Porečka regija ispunjena je hotelima, apartmanima i kućama za odmor, a kvalitetan i ugodan smještaj možete pronaći na portalu Privatni smještaj, pod rubrikom Apartmani Poreč.

Radi se o apartmanima, vilama i kućama za odmor koje se nalaze duž cijele Poreštine.

Smještajne jedinice možete detaljno razgledati zahvaljujući mnogobrojnim fotografijama unutar foto-galerije svakog objekta, a nakon što pročitate detaljne opise apartmana koji vas zanima, s vlasnikom možete jednostavno doći u kontakt preko naznačenog broja telefona.

Cijene noćenja su jasno izražene kao i kontakt forma preko koje možete saznati je li apartman dostupan u razdoblju koje vam je potrebno.

Kako doći do Poreča?

Poreč se nalazi na zapadnoj obali istarskog poluotoka, od Rijeke je udaljen oko sat i trideset minuta vožnje, dok je udaljenost između Zagreba i Poreča oko 250 km.

Do Poreča vode kvalitetne prometnice koje su izvrsno obilježene prometnom infrastrukturom, a ako do Poreča ne putujete automobilom, iz Rijeke i Pule prometuju redovne autobuske linije. Zračna luka Pula udaljena je 60-ak kilometara od Poreča, a Zračna luka Rijeka oko 114 kilometara.