Zašto bi ljubitelji povijesti trebali posjetiti Pulu?

Pula je poznata kao političko i gospodarsko sjedište istarske županije te kao popularno turističko odredište u Republici Hrvatskoj.

Atraktivna je destinacija za mnoge strane i domaće goste koji odlučuju svoj godišnji odmor provesti uživajući u morskim radostima i mnogobrojnim pulskim plažama.

No, treba reći i da je Pula prepuna kulturno-povijesnih znamenitosti te da bi svi ljubitelji povijesti trebali posjetiti ovaj najveći grad u Istarskoj županiji.

Ako ste u potrazi za zanimljivom i nezaboravnom turističkom destinacijom koja sadrži zanimljivu kulturnu baštinu, Pula je upravo onaj grad koji trebate posjetiti.

Zašto bi ljubitelji povijesti trebali posjetiti Pulu? 1

Kulturno-povijesne znamenitosti Pule

Najpoznatije kulturno-povijesne znamenitosti Pule su: Arena, Augustov hram, Slavoluk Sergijevaca, Dvojna vrata, Herkulova vrata, Malo rimsko kazalište te Kaštel, obrambena utvrda iz 17. stoljeća s istaknutim ugaonim zašiljenim bastionima.

Pulska Arena je najveći i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj, a po grandioznosti može ići uz bok s rimskim Kolosejem ili amfiteatrom u Pompejima. Arena je građena u prvom stoljeću te je svojevrsni simbol grada Pule.

Uz obilazak vanjskih zidina i same pozornice unutar Arene, moguć je i obilazak podzemnih prostorijau kojem su bili smješteni gladijatori, te razgledati muzejsku postavu  ”Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici”, obogaćenu rekonstrukcijama strojeva za proizvodnju ulja i vina (mlinovi, tijeskovi, posude za taloženje), te amforama koje su služile kao ambalaža za prijevoz ulja i vina.

Danas se na pozornici Arene održavaju mnogobrojni koncerti i festivali kao i poznati Pulski filmski festival te glamurozna operna djela.

Zašto bi ljubitelji povijesti trebali posjetiti Pulu? 2

Augustov hram je odlično očuvan rimski hram iz 1. stoljeća koji se nalazi na Forumu, središnjem gradskom trgu, u centru Pule. Pravo ime hrama moglo bi biti i Hram Rome i Augusta budući da je natpis s posvetom spominjao i božicu Romu, tj. sam grad Rim. Hram se nalazi na podiju s tetrastilnim prostilnim trijemom s korintskim stupovima, a danas u njemu možete vidjeti antičke skulpture od kamena i bronce.

Slavoluk Sergijevaca (ili Zlatna vrata), antički je rimski slavoluk iz 1. stoljeća prije Krista koji se nalazi na nekoliko minuta udaljenosti od Arene. Postavljen je u spomen na tri člana obitelji Sergijevaca od kojih je jedan služio u Rimskoj legiji i sudjelovao u poznatoj bitci kod Akcija, pomorskoj bitci iz 31. g. pr. K. između Marka Antonija i Oktavijana zahvaljujući kojoj završavaju rimski građanski ratovi i nastaje Rimsko Carstvo. Pretpostavlja se da je slavoluk na čijem se reljefu može jasno vidjeti ratna kočija s konjima sagrađen između 29. i 27. godine pr. Kr.

Herkulova vrata su najstariji sačuvani spomenik rimske arhitekture u Puli, a izgrađena su sredinom 1. stoljeća pr. Kr. Na zaglavnom kamenu isklesana je glava Herkula, zaštitnika antičkog grada Pole, i njegova toljaga. Na Herkulovim vratima nalazi se natpis na kojem su istaknuta imena osnivača rimske kolonije Pole, današnje Pule. Zahvaljujući ovom natpisu pretpostavlja se da je grad Pula osnovana između 47. i 44. pr. Kr.

Dvojna vrata su rimski spomenik iz vremena kada su gradske zidine opasavale Pulu. U neposrednoj blizini Dvojnih vrata pronađeni su ostaci rimskih građevina iz drugog i trećeg stoljeća, a sama Dvojna vrata na putu su prema Arheološkom muzeju Istre i Malom rimskom kazalištu, tj. Kaštelu.

Malo rimsko kazalište najvjerojatnije je izgrađeno u 1. stoljeću, a nalazi se na istočnoj padini pulskog brežuljka podno današnjeg Kaštela. U ovom rimskom kazalištu ostali su sačuvani ostatci temelja scenske zgrade i dijelovi polukružnog gledališta koji su dijelom rekonstruirani. Pronađen je i reljef s pročelja ove građevine koji je dio fundusa Arheološkog muzeja Istre, muzeja koji se nalazi u neposrednoj blizini arheoloških ostataka Malog rimskog kazališta i utvrde Kaštel.

Kaštel, obrambena utvrda iz 17. stoljeća, unutar svojih zidina krije Povijesni i pomorski muzej Istre tako da će strastveni ljubitelji povijesti obilaskom ovog muzeja kao i već prije spomenutog Arheološkog muzeja Istre koji sadrži tri zbirke (prapovijesnu, antičku i srednjovjekovnu) zasigurno utažiti svoju strast za poviješću.

Sakralni objekti u Puli

Zašto bi ljubitelji povijesti trebali posjetiti Pulu? 3

Uz ove najpoznatije kulturno-povijesne znamenitosti koje sadrži Pula, ljubitelji sakralnih objekata mogu razgledati na desetke crkvica, crkava i samostana koji datiraju iz različitog vremenskog perioda te koji obogaćuju kulturnu baštinu grada Pule i cijelog Istarskog poluotoka.

Neki od najpoznatijih su:

Bizantinska kapelica sv. Marije Formose iz 6. stoljeća, inače ostatak istoimene ranokršćanske bazilike koja je bila u sastavu Benediktinske opatije, zatim, također iz 6. stoljeća, Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, te Samostan i crkva sv. Franje iz 13. stoljeća.

Na ovaj popis možemo uvrstiti i Crkvu sv. Tome apostola, Crkvu svete Felicite mučenice iz 12. stoljeća te Crkvu Gospe od Milosrđa iz 14. stoljeća kao i ostale crkvice i crkve u užem i širem središtu Pule.

Smještaj u Puli

Vjerujemo da smo vam kroz ovaj tekst predstavili zanimljive kulturno-povijesne znamenitosti Pule koje vrijedi posjetiti i obići, a ako vam je potreban smještaj tijekom boravka u Puli, na stranicama Privatnog smještaja, pod kategorijom Apartmani u Puli možete pronaći na desetine različitih apartmana i vila za odmor u kojima ćete se moći opustiti nakon cjelodnevnog istraživanja pulske kulturne baštine.