Vodič kroz trogirsku kulturno-povijesnu baštinu

Trogir, biser Jadrana čija je stara gradska jezgra uvrštena na popis svjetske kulturne baštine 1997. godine, sadrži mnogobrojne kulturno-povijesne znamenitosti koje posjetiteljima ostaju u dugotrajnom sjećanju.

Inače, Trogir je osnovan u trećem stoljeću prije Krista kao jedna od glavnih antičkih luka, a uz stare Grke, razvoju Trogira doprinijeli su i Rimljani kao i Mlečani.

Trogir je i popularna ljetna destinacija, idealna za idiličan obiteljski odmor i bijeg od užurbane svakodnevice, no u ovom tekstu zadržat ćemo se na prebogatoj kulturno-povijesnoj baštini koju možete vidjeti i obići u Trogiru.

Kulturno-povijesne znamenitosti Trogira

Vodič kroz trogirsku kulturno-povijesnu baštinu 1

Najveće i najzanimljivije kulturno-povijesne znamenitosti Trogira nalaze se u starom dijelu grada, poluotoku koji je s otokom Čiovom povezan Čiovskim mostom, a s modernim dijelom grada Trogirskim mostom.

Trogirska stara gradska jezgra sastoji se od mnogobrojnih romaničkih, renesansnih i baroknih građevina koje su se tijekom povijesti gradile ili smjenjivale jedna drugu. Zbog izvanredne vrijednosti samih građevina kao i zbog vrhunskog kiparskog izričaja sačuvanog u mnogobrojnim spomenicima, grbovima i srednjovjekovnim natpisima, UNESCO je krajem 20. stoljeća, zasluženo, uvrstio Trogir na popis svjetske kulturne baštine.

Najpoznatija znamenitost Trogira zasigurno je njegova katedrala, poznata i kao katedrala sv. Lovre, koja je građena od 12. stoljeća pa sve do 16. stoljeća kada je podignut zvonik. Nad ulazom u katedralu nalazi se najpoznatiji srednjovjekovni romanički portal u ovom dijelu Europe, poznat pod imenom njegovog tvorca, Radovanov portal. Portal sadrži neke od biblijskih slika (Prvi grijeh i Otkupljenje) kao i razne apostole i svece te mistične životinje koje su prikazane minuciozno i do najsitnijeg detalja. Uz portal kao i cjelokupnu unutrašnjost katedrale, zanimljiv detalj je i kapela sv. Ivana Trogiranina sa svojim simbolima te s oltarom i sarkofagom sv. Ivana.

Odmah uz katedralu nalazi se Gradska vijećnica koja je izvorno sagrađena tijekom 13. stoljeća, a zanimljivost je da je i do današnjih dana ovaj objekt zadržao svoju prvotnu namjenu.

Tek prekoputa katedrale i gradske vijećnice nalazi se stara gradska loža iz 13. stoljeća. Ovaj objekt služio je kao otvoreni prostor javnog okupljanja kao i mjesto na kojem su se sklapali ugovori, objavljivali zakoni pa čak i kao mjesto sudnice.

Uz ložu nalazi se gradski toranj sa satom koji je sastavni dio crkve sv. Sebastijana, iz 15. stoljeća, koju su građani Trogira izgradili kao zavjet svetom Sebastijanu za spas od opake kuge.

Na središnjem trogirskom glavnom trgu, odmah prekoputa katedrale, nalazi se i palača Ćipiko čija je gradnja započela još u ranom srednjem vijeku, dok se palača dobrim dijelom izgradila tijekom 13. stoljeća.

U starom dijelu Trogira naići ćete na desetke starih i odlično sačuvanih crkava, crkvica i samostana od kojih neke, kao recimo crkva sv. Barbare, potječu još iz 9. st. Kao izuzetno zanimljive crkve i samostani ističu se crkva sv. Petra, crkva i samostan sv. Dominika iz 13. stoljeća te crkva sv. Nikole i benediktinski samostan iz 11. stoljeća unutar čije umjetničke zbirke se nalazi jedan od najljepših primjeraka grčke umjetnosti, reljef grčkog boga Kairosa iz 4. st. pr. Krista.

Izuzetno zanimljiva i atraktivna znamenitost Trogira je utvrda / kaštel s kulama, Kamerlengo, koju su u 15. stoljeću na jugozapadnom dijelu starog Trogira sagradili Mlečani, a u svrhu obrane morskog kanala i prilaza luci.

Obilazak kulturno-povijesne baštine Trogira zaokružite posjetom gradskom muzeju koji se nalazi u srednjovjekovnoj palači Garagnin-Fanfogna, također zaštićenom kulturnom dobru, a u kojem se nalaze artefakti iz nekoliko povijesnih razdoblja Trogira i okolice.

Vodič kroz trogirsku kulturno-povijesnu baštinu 2

Gdje odsjesti u Trogiru?

Bilo da ste u potrazi za vikend smještajem u Trogiru ili biste željeli u ovom prekrasnom potomku romaničko – gotičkih gradova srednje Dalmacije odsjesti duže, smještaj možete potražiti na portalu Privatni smještaj, pod kategorijom Apartmani u Trogiru.

Ovdje ćete pronaći smještaj u užem centru Trogira ili na širem trogirskom području, a o svakoj smještajnoj jedinici možete saznati detaljnije klikom na istu. U detaljnijem prikazu nalaze se mnogobrojne fotografije na kojima je prikazan interijer kao i eksterijer apartmana u kojem biste željeli boraviti tijekom razgledavanja Trogira kao i tekstualni opis sadržaja i udaljenosti apartmana od glavnih trogirskih atrakcija, plaže, trgovine, ribarnice, itd.

S vlasnicima možete stupiti u kontakt preko naznačenog broja telefona kao i preko pristupne kontakt forme u kojoj možete naznačiti planirani datum dolaska kao i napuštanja apartmana kako biste dobili informaciju je li smještaj u tom vremenskom razdoblju slobodan. Rezervirajte smještaj u Trogiru preko našeg portala i krenite u otkrivanje trogirske kulturno-povijesne baštine.