Na sjeverozapadnom dijelu Kaštelanskog zaljeva, udaljen samo 29 km od Splita i 60 km od Šibenika, smjestio se jedan od najljepših očuvanih romaničko – gotičkih gradova srednje Dalmacije – Trogir.

Zahvaljujući dobroj kopnenoj, zračnoj i morskoj prometnoj povezanosti zbog blizine autoceste, aerodroma i autobusnih linija i bogate povijesti, ovaj grad je jedan od popularnijih ljetnih destinacija među turistima. Zračna luka Split udaljena je samo 5,4 km od centra Trogira šta čini grad još dostupnijim turistima iz cijelog svijeta.

Ovaj fascinantan grad i poznata luka smješten je na otočiću koji je povezan kamenim mostom sa kopnom i otokom Čiovom s druge strane te je proglašen svjetskom baštinom UNESCO-a 1997. godine. Osim destinacije za miran obiteljski odmor postao i jedno od omiljenih odredišta za jednodnevne izlete zbog svojih znamenitosti, prekrasnog čistog modrog mora i dobre hrane.

Trogir kroz povijesti

Trogir 1

Prvo zbog čega ćete posjetiti Trogir je sigurno zbog njegove duge i interesantne povijesti kao luke i sastajlišta poznatih ličnosti još od doba Helena. Trogir su osnovali stari Grci u trećem stoljeću prije Krista kao jednu od glavnih luka u tom dijelu Europe i nazvali grad Tragurion što znači na grčkom koza, a poslije su sudjelovali u razvoju i izgradnji grada i Rimljani i Mlečani. U devetom stoljeću Trogirom su vladali hrvatski vladari, a trogirska nadbiskupija osnovana je u 11.tom stoljeću. U dvanaestom stoljeću Arapi su porazili Trogir, ali se grad uspio oporaviti u trinaestom stoljeću kad su doživjeli gospodarski rast. Kasnije kako se mijenjala hrvatska povijest tako je i Trogir poslije Drugog svjetskog rata pripadao Kraljevini Jugoslaviji i danas samostalnoj republici Hrvatskoj.

Trogirska gradska jezgra sastoji se mnoštva romaničkih, renesansnih i baroknih građevina od kojih su najpoznatije: palača Cipiko, trogirska katedrala, crkva Sv. Petra, stara gradska loža sa tornjem sa satom, samostan sv. Dominika i dvorac Kamerlengo iz 15.tog stoljeća koji su sagradili Mlečani i koji se sastoji od tri kule. U današnje vrijeme dvorac se koristi kao mjesto za raznorazne kulturne događaje grada. Vrijedi spomenuti srednjovjekovnu palaču Ćipiko koja se nalazi preko puta trogirske katedrale. Palača je bile uređivana nekoliko puta tako da su u njenoj izgradnji sudjelovali i poznati majstori poput Ivana Duknovića i Nikole Firentinca.

Posebno je zanimljiva katedrala Sv. Lovre koja je jedna od poznatiijih trogirskih znamenitosti i čija je gradnja počela u dvanaestom stoljeću te završila u šesnaestom stoljeću sa izgradnjom zvonika pod vodstvom poznatog arhitekta Trifuna Bogdaniča. Najpoznatiji dio katedrale je Radovanov portal na kojem je majstor Radovan isklesao Prvi grijeh i Otkupljenje, svece, apostole, prikaz lova.. Ovo je najpoznatiji srednjovjekovni portal u ovom dijelu Europe.

Plaže i smještaj u Trogiru

Trogir 2

Grad i okolica imaju mnogo lijepih plaža i otoka za posjetiti te u ponudi ima dosta izleta do otoka Hvara, Visa, do Modre špilje ili do otoka u neposrednoj blizini grada- Drvenik mali, Drvenik Veliki i otoka Šolte. Jedna od poznatijih plaža u Trogiru je plaža Pantan koje je poznata po tome šta se tamo možete kupati u boćatoj vodi – gdje se ulijeva rijeka Pantan u more. Poznata je po plitkom zaljevu i pijesku zbog močvarnog tla.

Preporučili bismo vam da posjetite i šljunčanu plažu Sveti Križ u Arbaniji koja se nalazi na otoku Čiovu i na kojoj ima u ponudi bogat zabavni sadržaj poput ronjenja, jedrenja, najma kajaka i odbojke na pijesku. Plaža je vrlo popularna za obitelji s djecom zbog pijeska i dobrog ulaza u more.

Na pješčanoj plaži Kavi u Slatinama na Čiovu možete uživati u netaknutoj prirodi, modrom moru , prirodnoj hladovini kojiu rade prekrasni stari borovi te možete nešto prigristi ili popiti u beach baru ili restoranu brze prehrane. Od plaža u okolici spomenuli bi i šljunčanu plažu Okrug koja je najpoznatija i najpopularnija u okolici Trogira. Ovu 2 kilometra dugu plažu mještani su prozvali ”Copacabana” zbog noćnog života, mnoštva beach barova, restorana i brojnih morskih sportskih aktivnosti koje se nude na plaži.

Te isto tako nije manje vrijedna spomena i prekrasna šljunčana plaža Medena u Segetu koja u ponudi sunce i more ima i terene mini golfa, teniske terene, igrališta za nogomet,košarku i odbojku na pijesku. Uz to možete se osvježiti uz omiljeni koktel u beach baru i promatrati djecu kako uživaju i u vodenim sportovima poput vožnje jet-skija, skijanju na vodi, jedrenju, ronjenju i surfanju.

Gdje odsjesti u Trogiru

Trogir 3

U Trogiru imate u ponudi najviše privatnog smještaja od apartmana, villa, kuća za odmor, soba pa sve do hotelskog smještaja. Ukoliko još niste rezervirali svoju ljetni smještaj sada je pravo vrijeme da proučite više o povijesnom gradu Trogiru i svim njegovim prirodnim ljepotama i odlučite se baš tamo provesti svoj godišnji odmor. Samo klik vas dijeli do vaše ljetne oaze koju možete rezervirati na platformi Privatni Smještaj, pod kategorijom Apartmani u Trogiru.