Kulturna i povijesna baština otoka Korčule

Otok Korčula pripada dubrovačko-neretvanskoj županiji te uz tri najveća grada na otoku, Korčulu, Vela Luku i Blato koje se nalazi u unutrašnjosti otoka, otok Korčula sadrži još na desetine različitih manjih mjesta uz obalu ili unutar otoka.

Prema nekim pisanim materijalima, Korčula se spominjala već u 10. st. o čijem istoimenom gradu je pisao bizantski car Konstantin Porfirogenet.

S obzirom na to da se o gradu Korčuli već prije jedanaest stoljeća pisalo, što govori o starosti same Korčule, mnoge kulturno-povijesne znamenitosti koje su kroz stoljeća izgrađene na otoku, othrvale su se zubu vremena te i danas oduševljavaju posjetitelje Korčule.

Kulturno-povijesne znamenitosti otoka Korčule

Kulturna i povijesna baština otoka Korčule 1

Kao najpoznatije možemo spomenuti srednjovjekovne zidine koje opasavaju stari dio grada Korčule unutar kojih se nalazi, između ostalog, gotička katedrala sv. Marka iz 14. stoljeća unutar koje se nalaze oltari s umjetničkim slikama velikih talijanskih umjetnika kao što je Tintoretto kao i rodna kuća Marka Pola, poznatog svjetskog putnika i pustolova.

Zidine potječu još iz 13. stoljeća, a svoju punu visinu dosežu tijekom 15. stoljeća. Od prvotnih 12 kula koje su povezivale zidine, danas ih je ostalo sedam: Velika kneževa kula ili Balbi, Mala kneževa kula ili Lombardo, Bokar ili Kanavelić, Barbarigo, Zakernjan, Svi sveti ili Cappello te Veliki Revelin

Ljubiteljima kulturno-povijesne baštine bit će zanimljive i male crkvice unutar gradskih zidina, kao što su crkva sv. Petra i crkva Gospina začeća, poznata i kao Gospojina, također iz 14. stoljeća te crkva sv. Mihovila iz 15. stoljeća.

Uz obilazak rodne kuće Marka Pola, koja potječe još iz 13. stoljeća, svoju žeđ za poviješću možete utažiti i posjetom gradskog muzeja Korčule kojise nalazi unutar palače Gabrielis koja potječe iz 15. stoljeća.

Dodatno, uz grad Korčulu nalazi se otočić Badija na kojem se nalazi renesansna crkva i franjevački samostan iz 14. stoljeća koji se ističe svojom rijetkom samostanskom arhitekturom.

Vela Luka je najveće mjesto na otoku Korčuli, a prema dostupnim arheološkim nalazima s arheološkog lokaliteta Vela spilja ili Vela Spila koja se nalazi na brdu Pinski rat iznad uvale Kale, prostori Vele Luke naseljeni su već u kameno doba. Uz ovaj lokalitet, od kulturno-povijesnih znamenitosti ističe se crkva sv. Vicenza iz 16. st. kao i crkva sv. Ivana iz 15. stoljeća, a tu je i napuštena vojna utvrda Hum koja se nalazi na uzdignutom vidikovcu s kojeg se pruža fenomenalan pogled na Korčulu i obližnje otoke u Jadranskom moru.

Još jedno mjesto na otoku Korčuli krije zanimljive kulturne znamenitosti, a to je mjesto Blato koje se nalazi u unutrašnjosti otoka. Ovdje možete obići mnogobrojne male crkvice.

Primjerice, zavjetnu Crkvu Gospe od Zdravlja s kraja 18. stoljeća, zatim Crkvu sv. Liberana iz 17. st., potom crkvicu sv. Vid na Vrhu Velog Učijaka, iz 1650. g., kao i Crkvu sv. Križ, u starom groblju, građenu u 14. st.

Najveća crkva u Blatu je trobrodna župna crkva Svih Svetih koja se spominje još u srednjem vijeku, a u kojoj se nalaze mnogobrojne neprocjenjive umjetnine i sakralna blaga.

Isto tako, u Blatu se nalazi i etnografski muzej u kojem možete razgledati na stotine izložaka koji svjedoče o povijesti i načinu života na otoku Korčuli.

Iako se Lumbardska psefizma, jedan od najstarijih pisanih spomenika u Hrvatskoj, koji potječe iz 3. st. pr. Krista, danas nalazi u Arheološkom muzeju u Zagrebu, treba spomenuti da je ovaj spomenik pronađen krajem 19. stoljeća na vrhu brežuljka Koludrta, u mjestu Lumbarda, na otoku Korčuli te da sadrži popis grčkih naseljenika na otoku i njihov odnos prema lokalnom, ilirskom stanovništvu. Isto tako, na području Lumbarde otkriveno je i nekoliko grčkih grobova koji su sadržavali helenističku keramiku Gnathia.

Kako doći do Korčule?

Do otoka Korčule najlakše ćete doći preko trajektne luke u gradu Korčuli koja je svakodnevnim trajektnim linijama povezana s kopnom zahvaljujući trajektnom pristaništu u mjestu Orebić, na poluotoku Pelješcu.

Isto tako, grad Korčula, kao i Vela Luka, povezani su trajektnim linijama i sa Splitom, najvećim gradom na Jadranu i administrativnim središtem Splitsko-dalmatinske županije, a postoji i trajektna povezanost između otoka Korčule i mjesta Ubli na otoku Lastovu.

Gdje odsjesti na otoku Korčuli?

S odabirom smještaja na otoku Korčuli pomoći će vam portal Privatni smještaj na kojem se nalazi stranica Apartmani na Korčuli.

Ovdje možete pronaći smještaj u gradu Korčuli, u Veloj Luci, Prizbi, Blatu, Lumbardi te ostalim mjestima na otoku Korčuli. Svaki apartman posjeduje svoju stranicu na kojoj se nalaze fotografije interijera i eksterijera, kapacitet smještajne jedinice te tekstualni opis u kojem možete saznati gdje se točno apartman nalazi, kolika je udaljenost od plaže i mora, trgovine, pošte, restorana, znamenitosti, itd.

S vlasnikom možete stupiti u kontakt preko naznačenog broja telefona kao i preko kontakt forme u kojoj možete odmah upisati datum dolaska i check out kako biste saznali je li apartman u tom vremenskom razdoblju slobodan. Iskoristite portal Privatni smještaj i jednostavno i lako rezervirajte svoj smještaj na otoku Korčuli.